Koningin opent Hanzelijn Zwolle – Lelystad

Zwolle – Spoorbeheerder ProRail start vanaf vandaag een gedichtenwedstrijd voor de kinderen die aan de Hanzelijn wonen. Vier winnaars, uit elke stad eentje, mogen hun gedicht aan de Koningin voordragen op de feestelijke opening op 6 december. Hare Majesteit de Koningin opent donderdag 6 december 2012 het nieuwe spoortraject de Hanzelijn. ProRail heeft er bijna zes jaar aan gebouwd en is trots dat de Koningin de openingshandeling wil verrichten.

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Reizigers krijgen zo meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail levert op 6 december de spoorlijn op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De spoorlijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft daarna het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn. Op 9 december 2012 start de dienstregeling van NS op dit nieuwe spoortracé. De Koningin reist op 6 december met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle waarbij de trein ook stopt op de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Op deze vier stations vinden dan festiviteiten plaats. Met de koninklijke trein reizen, onder andere, mee: president-directeur van ProRail, Marion Gout-van Sinderen, president-directeur van NS, Bert Meerstadt, burgemeesters van betrokken gemeenten en commissarissen van de Koningin van de provincies Flevoland en Overijssel.

Gedichtenwedstrijd

De groepen 8 van 150 scholen uit de vier steden van de Hanzelijn worden per brief uitgenodigd om mee te doen aan een gedichtenwedstrijd. Het gedicht moet op een of andere manier een verbinding leggen met de nieuwe spoorlijn. Een jury van onder andere vertegenwoordigers van de provincies Flevoland en Overijssel beoordeelt de inzendingen. Als prijs mogen de kinderen meerijden met de Koninklijke trein op 6 december en het gedicht voordragen.

ZwolleSpoort

ProRail werkt momenteel nog verder aan het gereedmaken van station Zwolle voor de komst van de Hanzelijn. Komend weekeinde, (12, 13 en 14 oktober) worden extra sporen op het emplacement Zwolle aangesloten zodat treinen daarna bij een nieuw, vierde perron kunnen aankomen en vertrekken. Door de opening van de Hanzelijn, maar ook vanwege de extra treinen die Arriva inzet tussen Zwolle en Coevorden is er extra perron- en spoorcapaciteit op station Zwolle nodig.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. De spoorlijn is binnen tijd en budget klaar.

    Het is maar hoe je het bekijkt. De verbouwing (uitbreiding) van Station Zwolle hoort namelijk ook bij de Hanzelijn en dat werk loopt wél uit én zou de kosten flink overschrijden. Door dit laatste punt is besloten om bepaalde werkzaamheden op een later moment te doen.


    ⚠️ Meld

  2. nee arie, de werkzaamheden tbv de hanzelijn op het station zwolle worden as weekend afgerond. Een deel van de andere werkzaamheden die hiermee werden samengevoegd zijn uitgesteld.    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.