Zwolle stijgt naar nummer 7 als Meest Gastvrije Stad

Zwolle – De stad Zwolle is van positie 10 naar 7 gestegen op de jaarlijkse verkiezing Meest Gastvrije Stad. Op een schaal van 1-5 scoorde Zwolle een 3,84. Een tegenvallende score was er op het onderdeel Horerca & Vrije tijd. Daar scoorde de Hanzestad een 14e plaats. Het hoogst waarderde het publiek het onderdeel ‘de bereikbaarheid van bestemmingen in de stad met het openbaar vervoer’. ‘s-Hertogenbosch is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Meest Gastvrije Stad met waardering 4,02. Net als in 2010 en 2011 kreeg de Brabantse hoofdstad dit jaar de hoogste waarderingscijfers van haar bezoekers. Maastricht en Breda zijn de nummer 2 en 3 in 2012. HIER vindt u de complete uitslag. 

gastvrije_stad.jpg

“Dit is een prachtig resultaat van de inspanningen die door de horeca en cultuurondernemers, winkeliers en hun vertegenwoordigers, vastgoedeigenaren, Zwolle Marketing en de gemeente Zwolle zijn gedaan. Daar mogen we met elkaar trots op zijn,” aldus wethouder René de Heer. Uit het onderzoek komt naar voren dat Zwolle winst kan boeken op de waardering van de horecaconcentratiegebieden en de bereikbaarheid van bestemmingen in de stad met het openbaar vervoer. “Een aantal zaken is al in gang gezet”, aldus De Heer. Zo werkt de gemeente samen met de partners in de stad aan de horecavisie, bestrijding van leegstand in de binnenstad, de routering, worden bereikbaarheidsarrangementen ontwikkeld en het winkelaanbod aantrekkelijker gemaakt. “ De ondernemers voelen de economische crisis elke dag, daarom is het van groot belang dat we samen de stad nog aantrekkelijker maken voor bezoekers die meer besteden. ” Onderzoek Zwolle scoorde op alle 27 onderzochte aspecten beter dan vorig jaar. Vooral parkeren, bereikbaarheid met de auto, de informatievoorziening over het openbaar vervoer en het openbaar vervoer naar en van de stad vallen daarbij op.

Op basis van uitgebreid onderzoek onder bezoekers aan de 21 grootste steden van ons land, uitgevoerd door VVV Nederland en Van Spronsen & Partners horeca – advies, bezet ‘s-Hertogenbosch opnieuw de toppositie. Evenals vorig jaar eindigt Breda op de tweede plaats, gevolgd door Maastricht op plaats drie, Haarlem op vier en Groningen dat als nieuwkomer de top vijf completeert. "De uitverkiezing tot Meest Gastvrije Stad van Nederland is vooral de uitdrukking van de waardering door de bezoekers. Daarmee is het een echte publieksprijs. Gastheerschap en gastvrijheid zijn een belangrijke sleutel voor een gezonde en florerende gastvrijheidseconomie. Een sleutel die ondernemers en overheid samen in handen hebben. Als VVV –sector houden wij ons dagelijks bezig met het gastheerschap van stad of streek. We feliciteren ‘s-Hertogenbosch dan ook opnieuw met dit fantastische resultaat", aldus Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland.

Jaarlijks onderzoek

Het jaarlijkse onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca – advies en VVV Nederland vindt plaats in de 21 grootste steden van Nederland. Op basis van 8.000 enquêtes onder Nederlandse bezoekers, zijn deze steden op 27 aspecten in de categorieën ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Horeca & Vrije tijd’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Bereikbaarheid & Informatie’ onderzocht. Per stad zijn 381 enquêtes afgenomen om een objectieve meting te doen.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Kan dat niet hoger:

  * Vriendelijkheid op straat 3,71
  * Vriendelijkheid in HORECA 3,89

  Wie beoordelen dat allemaal?

  En
  * Verlichting = “de mate van verlichting” ?  ⚠️ Meld

 2. Wanneer de gemeente iets doet aan de fietsenchaos op en bij de terrassen dan zal de horeca misschien ook beter scoren. Het is niet echt leuk dat wanneer je op een terras zit en de brommers en fietsen rijden je bijna over de voeten of je moet ze wegzetten om een stoeltje te krijgen.


  ⚠️ Meld

 3. Eens met Zwollywoodster. Goed om te zien, een draaiend en een stilstaand wiel. En als je (kant me nieet voorstellen) elkaar toch nixxx meer te melden hebt, kun je het altijd nog over het begin en het eind van een wiel hebben.

  Niet alles aan BANDEN leggen graag! En niet overal (vooral aan ander mans spullen) irriteren.


  ⚠️ Meld

 4. Ben (idd op mijn ouwe dag) liberaal in veel opzichten. Ff niet over vrije marktwerking etc.

  Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken.

  Dat laatste is wat mij betreft in elk geval de grootste flauwekul. Waarom en waarin moeten kerk en staat beperkt worden?

  Verder ben ik als bevrijdingskindje voor zoveel mogelijk vrijheid in alles.


  ⚠️ Meld

 5. Dick het wiel moe weer uitgevonden worden ,nou ik ken genoeg leuke terrassen waar ze me niet over de voet fietsen,maar vind het wel leuk als er wat te zien is .Mensen kijken is toch leuk .Bert Haanstra heeft er oit een prachtige film over gemaakt.


  ⚠️ Meld

 6. @ Wichert; da’s toevallig dan, dat ze gisteravond volgens mij in Westenhage naar De Fanfare hebben gekeken. Heb overigens ook de nieuwe serie van Max “Moeder, ik wil bij de revu” aangeprezen.

  @ bernard. Dit is vooral heel treffend

  Waarin ons ook nog geleerd wordt elkaar zoveel mogelijk te haten.

  Er is véél, heel veel haat in de medemens. Voor een superwelvarend land als ons NL misschien wel extra vreemd.  ⚠️ Meld

 7. Dus als je geen huis vol criminelen in een woonwijk met scholen etc. wil ben je een haterd en niet gastvrij?
  Je moet de wereld niet op z’n kop zetten bernard.


  ⚠️ Meld

 8. Zwolle is zo gastvrij dat er elk weekend in het centrum van de kroegen incidenten plaatsvinden en het meest tussen zwollenaren en mensen van buitenaf als ik de krant mag geloven.En dat noemt men gastvrij elkaar het licht in de ogen niet gunnen .


  ⚠️ Meld

 9. @ drama, Pieters legt een verband tussen zeer regelmatige veroorzakers van ruzie in onze mooie stad. Denk dat alleen politiecijfers de verondestelling kunnen staven of ontkennen. Vooralsnog zou het wat mij betreft, mijn hele leven al Zwollenaar en best meekunnen pratend over dit thema, best zo kunnen zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Maar heeft dat te maken met de gastvrijheid van de Zwollenaren, of kan het wellicht ook liggen aan de bezoekers van buitenaf? Bij vele van die incidenten zijn die bezoekers veelal afkomstig uit de plaatsen van Noord-Veluwe. Ik kan me de Bierton-tijd nog wel herinneren, 9 van de 10 keer waren Wezepers en Oldebroekers betrokken bij de massale vechtpartijen. En later gingen zij vrolijk verder in kroegen aan de Voorstraat.  ⚠️ Meld

 11. beste mensen jullie begrijpen het niet. het gaat niet om jullie. Het gaat niet om Zwolle maar om de politiek die hier mee wil scoren. Let op de wethouders komen alleen met naam in de publiciteit als er iets goed te melden valt. Kijk maar goed wie probeert er weer te scoren met dit nieuws


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.