Geslaagde voorleesactie op Dag van de Duurzaamheid

Zwolle – Op woensdag tijdens de Dag van de Duurzaamheid, werd op 20 basisscholen in 13 gemeenten in Overijssel voorgelezen door wethouders uit een selectie boeken met als thema duurzaamheid. De gedeputeerde van milieu, Ineke Bakker  en Godelieve Wijffels, directeur van Natuur en Milieu Overijssel gingen op basisschool De Zevensprong te Zwolle in gesprek met leerlingen over duurzaamheid.

voorlezen_zevensprong.jpg
Van links naar rechts: Wilma Geenen (directeur De Zevensprong), gedeputeerde Ineke Bakker en Godelieve Wijffels (directeur Natuur en Milieu Overijssel) met het boek Mr. Finney.

De Dag van de Duurzaamheid is een landelijk initiatief van Urgenda, waarmee men wil laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is en om meer mensen bij duurzaamheid te betrekken. Elk jaar organiseert Natuur en Milieu Overijssel verschillende activiteiten op deze dag. Dit jaar werd onder andere gekozen voor de voorleesactie door prominenten uit de provincie. Op 20 scholen in 13 gemeenten werd voorgelezen door zo’n 16 wethouders uit een selectie boeken met als thema duurzaamheid en milieu.

Mr. Finney

Het boek waaruit voorgelezen werd op De Zevensprong in Zwolle is ‘Mr Finney en de andere kant van het water’, geschreven door Laurentien van Oranje. Dit boek werd door de gedeputeerde Ineke Bakker en Godelieve Wijffels als inleiding gebruikt om met de kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid en wat zij zelf daarmee kunnen doen. Groep 4 en groep 5 van de Zevensprong luisterden aandachtig tijdens het voorlezen en namen enthousiast deel aan de discussie die volgde.

Duurzame ideeën

‘Wat kunnen wij doen om te zorgen voor het milieu?’ was één van de vragen die aan de leerlingen werd gesteld. De antwoorden liepen uiteen van meer bomen planten en minder afval op de grond gooien tot schonere fabrieken creëren waar minder energie wordt verbruikt. Ook voor een duurzaam klaslokaal kwamen veel goede tips van de leerlingen, zoals het digibord en de computers uitzetten wanneer je de klas verlaat. Opvallend was dat sommige leerlingen al veel weten over het onderwerp duurzaamheid en goed beseffen wat de consequenties van vervuiling zijn.

Artikel delen: