Open huis DiscoverI

Bij DiscoverI draait alles om ontdekken. Belangstellenden krijgen de kans om te ontdekken wat deze school voor voortgezet onderwijs allemaal te bieden heeft tijdens het Open Huis op woensdag 13 juni. Van 13.00 tot 15.00 uur staan de deuren van deze bijzondere school wijd open. Begeleiders en leerlingen staan klaar om de bezoekers te laten ontdekken wat DiscoverI is en wat de mogelijkheden zijn.

DiscoverI is bedoeld voor leerlingen die verantwoordelijk willen zijn voor hun eigen leerproces. De leerlingen krijgen de kans om hun eigen mogelijkheden in alle facetten te ontdekken en tot uiting te brengen, in verbondenheid met zichzelf en de wereld. DiscoverI is voortgezet onderwijs in een voortdurend proces van ontwikkelen. Het stelt zich ten doel om aan te sluiten bij interesses en leerwensen van de leerlingen door ze de gelegenheid te geven om in vrijheid te ontwikkelen op de gebieden die hen fascineren. Leerlingen ontdekken in een proces van vragen stellen en antwoorden vinden.

Zo biedt DiscoverI bijvoorbeeld een havo-leerlinge de gelegenheid om naast haar reguliere havo-vakken haar passie voor dieren in een opleiding om te zetten. Het initiatief van enkele leerlingen om Chinees te willen leren leidde tot toenemend enthousiasme en verdieping. Gezien de landelijke ontwikkelingen op het gebied van invoering van Chinees in het voortgezet onderwijs zou het niet ondenkbaar zijn dat een DiscoverI-leerling een van de eersten is die aan een examentraject voor Chinees deelneemt. De manier van leren op DiscoverI kan ook leiden tot spontane acties. Zo werd onlangs naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling “Tibet en de 14 Dalai Lama’s” spontaan een week georganiseerd met als thema Tibet. Leerlingen maakten gebedsvlaggen en mandala’s, ze kregen college van een Azië-deskundige, verdiepten zich in Tibetaanse maaltijd en kregen een ochtend een Tibetaanse monnik op bezoek.

DiscoverI startte in september 2005 met vijf leerlingen. Inmiddels zijn er zestien leerlingen, van 13 tot 18 jaar, van VMBO-T tot en met VWO. Het ministerie van onderwijs heeft aan DiscoverI binnen de wet op het voortgezet onderwijs een ‘status aparte’ toegekend. De komende zevend jaar krijgt de school de tijd om zich verder te ontwikkelen, mits de leerlingen gefaciliteerd worden richting diploma en men zich dus voor wat de schoolvakken betreft, houdt aan de eindtermen. Voor het overige kan  DiscoverI op haar geheel eigen wijze vorm en inhoud geven aan het onderwijsproces. DiscoverI start volgend jaar met een tweede groep, bestaande uit leerlingen uit het basisonderwijs, maar ook leerlingen met een instroomniveau van vwo 2, havo 3 en gymnasium 4.

Wie meer wil weten over de vele mogelijkheden van DiscoverI is van harte welkom op het Open Huis, woensdag 13 juni, van 13.00 tot 15.00 uur.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Eeeehm ik zal wel weer eens niet goed op de hoogte zijn, maar kan iemand me ook vertellen waar deze school zit?
  Ik dacht namelijk dat niet de school zo heette, maar dat het project deze naam heeft. Heb ik dus mis?
  ===========
  Het is een onderdeel van Landstede aan de Assendorperdijk.


  ⚠️ Meld

 2. Beste Mensen,
  In het Onderwijsblad van juni ’07 heb ik gelezen dat er een tweede school wordt geopend. Wáááár in Nederland? In de buurt van Gorinchem, hoop ik.
  Met vr. gr.
  Marjan Gorter (docent Engels, die graag op een dergelijke school zou gaan begeleiden/ niet alleen Engels)


  ⚠️ Meld

Reageer