Lening voor starters op de Zwolse woningmarkt

Inwoners van Zwolle die voor het eerst een woning in Zwolle willen kopen, maar daarvoor onvoldoende hypotheek krijgen, kunnen sinds 1 juni 2007 een beroep doen op de VROM-starterslening Zwolle. Voor starters is een koopwoning vaak te duur, omdat ze onvoldoende inkomen hebben voor volledige financiering. Iedereen die naar een koopwoning wil verhuizen en aan de voorwaarden voldoet, kan van de VROM-starterslening gebruik maken.

De starterslening is een financieel product dat is ontwikkeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De gemeente Zwolle en het ministerie van VROM dragen bij aan de leningen. De VROM-starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De VROM-starterslening wordt in Zwolle verstrekt voor het verkrijgen van een bestaande of nieuwbouw koopwoning tot maximaal € 147.500,- exclusief de bijkomende kosten. Bij bestaande woningen wordt voor bijkomende kosten 12% van de koopsom gerekend en bij nieuwbouw 8%. De VROM-starterslening geldt niet voor het kopen van een bestaande huurwoning.

Het gemeentelijk budget voor het verstrekken van de VROM-starterslening is beperkt. Daarom wordt bij de toekenning van een lening het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ gehanteerd. Daarbij geldt de datum van binnenkomst van de aanvraag bij SVn.

Inkomenstoets
Kopers die een VROM-starterslening hebben afgesloten, betalen over die lening de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Na die periode is de maandlast afhankelijk van het dan actuele inkomen. Het inkomen kan in de navolgende jaren op verzoek van de koper worden getoetst, waarna eventuele aanpassing van het aflossingsbedrag mogelijk is. De VROM-starterslening is een annuïteitenlening met een looptijd van maximaal dertig jaar.

Mensen die gebruik willen maken van de VROM-starterslening, nemen contact op met de verkopende makelaar. Via een speciaal formulier kan een op naam gesteld aanvraagformulier worden aangevraagd bij het subsidieloket van de gemeente Zwolle. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) behandelt de aanvragen. SVn verstrekt de lening namens de gemeente en verzorgt de afhandeling en de administratie van de lening. De gemeente stelt de voorwaarden van de lening vast, bepaalt de hoogte van het leningbedrag en wie voor de lening in aanmerking komt.

Meer informatie
Voor meer toelichting op de VROM-starterslening staat in de folder VROM-starterslening Zwolle. Deze is te verkrijgen via de gemeente Zwolle bij het subsidieloket van de Eenheid Ontwikkeling, telefoonnummer (038) 498 23 82. In de verordening staan eveneens alle voorwaarden waaraan moet worden voldaan vermeld. Ook is de folder te downloaden via www.zwolle.nl rubriek economie & ondernemen. Kies vervolgens voor folders & downloads.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Zijn er in Zwolle ??berhaupt wel woningen te koop tot â⤨¬ 147.500,- ? Wat ze hier in Stadshagen starterswoningen noemen.. 200 – 250 duizend mag je daarvoor neertellen.


  ⚠️ Meld

 2. Ja hoor, die zijn er (het mijne bijvoorbeeld). Maar je moet goed zoeken, en niet in Stadshagen willen wonen, dat klopt.


  ⚠️ Meld

 3. Tja… kijk maar eens wat je voor E 150.000 aan moois kunt krijgen in Zwolle.. *zucht*

  http://www.funda.nl/WoningAanbod/Koop/Resultaat/Default.aspx?typ=fnk&fnkv=125000&fnkt=150000&fnpl=Zwolle&er=0&ut=False

  Zelf ook druk bezig om een geschikt huis te vinden. Mijn huur (particulier) wordt na de verhoging >630 euro. Via de woningzoeker kom je niet (snel) in aanmerking voor een aanzienlijk goedkopere woning als niet samenwoner.

  Ik vind het daarom ook niet gek dat men blijft zitten in een woning voor E350,- per maand… ben stink jaloers eerlijk gezegd!! De gemeente kan volgens mij, door de inkomensgegevens (belastingdienst) te koppelen aan de hurende huishoudens hun conclusie trekken, en daar dan eens zeer kritisch naar te kijken. Wonen in Zwolle is (te) duur voor modale inkomens.  ⚠️ Meld

 4. De huizen (appartementen) op de link hierboven zijn bijna allemaal een jaar of 40 oud, dus naast de aankoop kosten zit je dus ook met mogelijk slechte omstandigheden van je appartement (gehorig, enkel glas, staat van riolering/buizen in de flats enz.)

  Ze hebben het echter ook over nieuwbouw, dat vindt je dus nergens voor die prijs, of je moet een nieuwbouw garage willen kopen en erin gaan wonen.


  ⚠️ Meld

 5. Ze zijn er heus wel, zelfs in de binnenstad (Bitterstraat). En zo’n regeling is toch mooi? Ik wilde wel dat die er was toen ik mijn huis kocht (nog geen 130.000 euro, met een behoorlijke marge).
  Natuurlijk kun je geen paleisjes kopen voor dat bedrag, maar wie zoekt, zal vinden. Ik ben nog steeds elke dag blij met mijn huis.


  ⚠️ Meld

 6. Bitterstraat? Je bedoelt de toiletpot van het uitgaansleven.. nee dank je.. Heb zelf in korte kamperstraat gewoond, leuk als je “jong” bent.

  Nee helaas, deze regeling zuigt en moet mijns inziens naar boven worden afgesteld conform het aanbod in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 7. Ik zie huizen voor dat geld zelden in de NVM-er staan voor Zwolle. In Meppel ofzo heb je voordat geld een vrijstaand huis.


  ⚠️ Meld

 8. Misschien is de binnenstad alleen maar leuk als je ‘jong’ bent.

  Maar ik ben het wel met jullie eens dat de huizen in zwolle duur zijn. Maar toch… als je je een huis kunt veroorloven van meer dan 147.500 euro, dan heb je zo’n regeling toch niet nodig? Als je een starter bent, die een vrijstaand huis wil, moet je misschien inderdaad in Meppel ofzo gaan wonen…


  ⚠️ Meld

 9. >:( >:( >:(
  En wat als de mensen die nu niet genoeg draagkracht hebben om de hele lening te betalen dat over drie jaar nog steeds niet hebben? Zo hard groeien de lonen niet terwijl de rente wel snel stijgt. Gaat Zwolle die mensen dan op straat zetten of stijgt de gemeentebelasting enorm om het gat op te vullen?


  ⚠️ Meld

 10. lees ff de folder op zwolle.nl, Eduard. Er zal na 3 jaar (en evt. 6, 9, en 15 jaar) een nieuwe inkomenstoets plaatsvinden. Is het inkomen dan nog niet voldoende om zelfstandig de lasten te dragen, blijft de koper verschoond van aflossing en rentebetaling over het bedrag van de subsidie.

  Overigens vind ik het net als Merije een heel mooi kado voor starters. Zeuren dat je geen huis kunt kopen, en daarna zeuren dat je met die subsidie geen m?³?³i huis kunt kopen is m.i. zeuren om het zeuren.


  ⚠️ Meld

Reageer