Geheimzinnigheid troef op Het Slot

Zwolle – Vanaf de première van Het Slot vorige week woensdag, hebben al velen het aangedurfd het dorp waar Het Slot heerst te bezoeken. Locatietheater Het Slot is nog te bewonderen t/m zondag 14 oktober. In Het Slot stap je een dorp binnen waar je nog niemand kent, je bent nieuw en dat weten de dorpsbewoners ook. Weblog Zwolle ging, nieuwsgierig geworden, op donderdagavond ook maar eens een kijkje nemen in dit vreemde en sinistere dorp.

nijt_6_1_van_1.jpg

Het is al flink donker en het zwart glinsterende water van de Vecht aan het Haersterveer scheidt ons van de overkant waar slechts geheimzinnige lichtjes de aanwezigheid van het veelbesproken dorp verraden. Uit het duister doemt plots de veerpont op en de zwijgzame veerman wenkt ons aan boord en brengt ons onder de donkere sterrenhemel over het snel stromende water naar de andere kant. Kort wijst hij ons de looprichting voordat hij haastig weer van wal steekt en weer in het donker oplost. In het aardedonker leidt een lint van kleine lichtjes ons naar het mysterieuze dorp dat tot een totaal andere wereld lijkt te behoren. Men lijkt ons reeds te verwachten, men kent zelfs onze namen maar of we ook echt welkom zijn? Toch nemen we de uitnodiging aan om het dorp maar eens te gaan verkennen en kennis te maken met haar bewoners. Er wordt blijkbaar weinig gelachen in het dorp en de wijze waarop wij worden aangesproken doet zeer beklemmend aan. En die personen die ons steeds hun diensten aanbieden, waarom zijn ze toch steeds in de buurt? Is het wel echt hulpvaardigheid? Of worden we in de gaten gehouden? En wat schrijven ze toch steeds over ons op? Sommige dorpsbewoners lijken te willen praten maar iets houdt ze tegen.

De beklemming overvalt ons en wanneer we het donker van de eenzame straten van het dorp even inruilen voor de warmte van de dorpsherberg hangt daar ronduit een surrealistische sfeer en we voelen ons steeds geobserveerd. We zien een eenzame man die gedachteloos met speelkaarten aan het spelen is. Aan een tafeltje verderop zit nog een eenzame figuur, hij lijkt ons niet op te merken, maar toch??? Weer buiten gekomen worden we meteen weer aangeklampt door hulpvaardige maar opdringerige lieden, maar hun zogenaamde goede raadgevingen komen nogal dwingend over.

Heel bijzonder is de wijze waarop we op afstand dringend worden opgeroepen om ons weer te melden bij de ingang van het dorp. Zullen dan nu alle puzzelstukjes op hun plaats vallen? Wie weet… Om daarachter te komen zul je zelf het dorp nog moeten bezoeken, het kan nog tot en met zondagavond. Weblog Zwolle vindt het een aanrader!

Bert Dijkink

Artikel delen:
Reacties 7
  1. @observer, ik heb zeker genoten! Had al een bericht gepost bij het eerdere stukje hierover, maar dat heb je misschien niet gezien. Wat heeft het me gebracht… een leuke, spannende avond, dat vooral. En ik weet nu dat Haerst een mooi dorp is (bij daglicht vast nog mooier, dat ga ik ook nog onderzoeken). Wat het me persoonlijk heeft gebracht ga ik hier nog niet delen. Mensen, ga het zien (en vooral beleven) dit weekend!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.