Insecten eten op Station Zwolle

Zwolle – Tijdens de Wereldvoedseldag van 16 oktober organiseren Natuur en Milieu Overijssel samen met het Centrum voor Natuur en Milieu Communicatie van de gemeente Hengelo en Natuuractiviteitencentrum De Koppel uit Hardenberg een food guerrilla. ’s Morgens tussen 07.00 uur en 09.00 uur delen medewerkers en vrijwilligers van deze organisaties bijzondere koekjes uit. Deze koekjes waarin insecten zijn verwerkt kunt u onder andere proeven op het treinstation van Zwolle.

 

Met deze actie wil Natuur en Milieu mensen bewust stil laten staan bij hun normale consumptiepatroon en laten zien dat het ook mogelijk is om iets anders te proberen. Iets wat in dit geval buiten de comfortzone ligt. Het eten van insecten is duurzamer en is in niet- westerse landen vrij normaal. De slogan is dan ook: “Insecten eten? De normaalste zaak van de wereld!” Insecten zijn een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedsel-vraagstuk. Ze worden al in grote delen van Azië, Latijns Amerika en Afrika gegeten, en niet omdat men honger heeft, maar gewoon omdat men ze lekker vindt. De productie van vlees wordt elk jaar duurder en vraagt ook een steeds groter deel van het aardoppervlak. Ongeveer 70% van de landbouwgrond op onze wereld wordt al ingenomen voor de productie van vlees.

Door de stijgende welvaart zal de vraag naar vlees in 2050 verdubbeld zijn. Er zijn nu 7 miljard mensen op deze wereld en naar schatting zijn dat er in 2050 zo’n 9 miljard. Uiteindelijk kunnen we met al onze landbouwgronden niet meer genoeg eten produceren voor alle mensen op aarde. Aangezien er maar één aarde is, hebben we nu dringend alternatieven nodig.
Om insecten te kweken heb je veel minder grond nodig dan wanneer je koeien, kippen en andere dieren houdt. Daarnaast zijn insecten even voedzaam als het ‘normale’ vlees dat wij eten. Insecten hebben een hoog eiwit gehalte en zijn veel goedkoper om te produceren.Even als vergelijking: voor 1 kilo eetbare krekels heb je maar 2,1 kilo voer nodig. Voor 1 kilo kip heb je 4,5 kilo voer nodig; -voor 1 kilo varken 9,1 kilo voer,- en voor 1 kilo rundvlees is maar liefst 25 kilo voer nodig. Daarnaast worden granen en soja, waar het voer uit bestaat, steeds duurder. Ook voor het klimaat is het beter om insecten te eten. Al het vee samen is verantwoordelijk voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen op onze wereld. Insecten produceren 100 keer minder broeikasgassen. Ook wat betreft de uitstoot van ammoniak scoren insecten veel beter; ongeveer 10 keer minder dan al het vee samen.Op dit moment is Nederland voorloper (in de westerse wereld) met het promoten van insecten als voeding. Er is ook een kookboek op de markt met allerlei culinaire recepten met insecten die in Nederland beschikbaar zijn; Het insectenkookboek van Arnold van Huis. Wetenschappers van Wageningen Universiteit beweren dat insecten het voedsel van de toekomst gaan worden.

Artikel delen:
Reacties 16
  1. Wat waren de reacties?

    Tijdens de Wereldvoedseldag van 16 oktober (??s Morgens tussen 07.00 uur en 09.00 uur) delen medewerkers en vrijwilligers van deze organisaties bijzondere koekjes uit. Deze koekjes waarin insecten zijn verwerkt kunt u onder andere proeven op het treinstation van Zwolle.    ⚠️ Meld

  2. Ja, van mij mogen ze hoor.

    Ik denk niet dat je op een date wil vermelden dat je insecten eet, maar dat is dan ook niet mijn probleem:P


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.