Blue Hawks kampioen na thriller

Zwolle – De honkballers van Blue Hawks hebben voor een enorm succes gezorgd door op de slotdag van de competitie het derde kampioenschap van dit seizoen van de club in de wacht te slepen. Vandaag werd op eigen veld eerst gewonnen van koploper WHSC, waarna via een gelijkspel tegen nummer drie Drachten Diamonds de titel werd veliggesteld. Eerder werden ook het pupillen- en aspirantenteam van Blue Hawks al kampioen.

blue_hawks_kampioen.jpg

De ontknoping in de 4e klasse A was sensationeel. Op de laatste speeldag speelde Blue Hawks op eigen veld tegen titelverdediger WHSC en Drachten Diamonds, de nummer drie. Bij winst van WHSC zou het team uit Winschoten kampioen worden. Bij winst van Blue Hawks tegen WHSC en verlies tegen Drachten Diamonds zouden de drie teams in punten op gelijke hoogte eindigen en zou een beslissingswedstrijd nodig zijn. Alleen als Blue Hawks ongeslagen zou blijven tegen beide teams, kon de Zwolse ploeg beslag leggen op het kampioenschap. Een zeer zware opdracht. Helemaal nadat bekend was geworden, dat de beoogde startend pitcher voor de tweede wedstrijd geblesseerd af moest haken. Door zeer goed slagwerk stapte Blue Hawks na vier uur spelen uiteindelijk wel als de nieuwe kampioen van het veld.

Absolute thriller

In de eerste wedstrijd werd WHSC met 6-3 verslagen. In de tweede wedstrijd werd het achttienjarige talent Tim Niekerk bedwongen. De pitcher uit Drachten keerde afgelopen juli terug uit de Verenigde Staten, waar hij een jaar op een high-school had gespeeld. Sinds de toevoeging van de talentvolle pitcher aan de hoofdmacht van Drachten Diamonds, had het team geen enkele wedstrijd meer verloren.
Voor Niekerk duurde het seizoen echter één inning te lang. Door vijf vrije lopen verspeelde hij in de vijfde en laatste inning een 5-8 voorsprong voor zijn ploeg en greep Blue Hawks in een absolute thriller het kampioenschap.

De basis voor het kampioenschap werd in het begin van de middag gelegd. Voor de tweede keer dit seizoen werd titelverdediger WHSC verslagen. Blue Hawks opende de eerste slagbeurt al met honkslagen van Marten, John en Gordon. De Zwolse ploeg liet echter alle lopers achter op de honken. In de derde inning volgde een nieuwe kans. Nathan opende de aanval met een honkslag en kon door naar drie op een hit van John. Met een rake klap sloeg hierna Gordon zijn beide ploeggenoten over de thuisplaat. Honkslagen van Armando en Remy brachten hierna ook het derde punt binnen.

Gevaar

Een inning later verdubbelde Blue Hawks de voorsprong. Wybren (vier wijd), Jason (honkslag) en Nathan (honkslag) wisten allemaal veilig de thuisplaat te bereiken. Dat was voldoende voor de winst, want op de pitches van Jason moesten de honkballers uit Winschoten lange tijd het antwoord schuldig blijven.
De Zwolse pitcher stond in de eerste vier innings maar vier honkslagen toe en hield zijn tegenstander zo lange tijd op nul punten. Pas in de zesde inning kon WHSC iets doen aan de achterstand toen de scherpte bij de Zwolse defensie verdween. Het leverde drie punten op voor WHSC, maar geen enkel moment kwam de Zwolse voorsprong in gevaar.

Winnend werper Jason kreeg uiteindelijk slechts vijf honkslagen tegen. Daar tegenover stonden maar liefst vijftien Zwolse hits. Remy (3 uit 3) nam er drie voor zijn rekening. Gordon (2 uit 2), Jason (2 uit 3), Armando (2 uit 3) Nathan (2 uit 4), Marten (2 uit 4) en John (2 uit 4) sloegen elk twee honkslagen. WHSC was door de nederlaag afhankelijk geworden van het resultaat van de wedstrijd tussen Blue Hawks en Drachten Diamonds. De honkballers uit Winschoten bleven dan ook in Zwolle en volgden aandachtig het aansluitende duel in de hoop dat Drachten Diamonds zou winnen en een beslissende driekamp om het kampioenschap nodig zou worden.

Achterstand

Bij afwezigheid van pitcher Yan Kei moest dit duel Marten de heuvel beklimmen. Hij ging uitstekend van start. In de eerste drie innings kreeg hij slechts drie punten tegen. Allemaal in de eerste inning. De ploeg uit Drachten profiteerde daarbij van een groot aantal veldfouten in de Zwolse defensie. De achterstand werd echter al direct in de gelijkmakende eerste slagbeurt weggewerkt. Blue Hawks kreeg met Nathan (vier wijd), Marten (honkslag) en John (vier wijd) zijn eerste drie slagmensen op de honken. Nathan en Marten konden allebei de thuisplaat passeren op een doorgeschoten bal. Hits van Armando en Remy brachten hierna nog eens twee punten binnen: 4-3.

Voor Drachten Diamonds begon hierna pitcher Tim Niekerk steeds beter te gooien. Het jeugdige talent, dat komend seizoen de overstap maakt naar het Bussumse HCAW stond vanaf de tweede inning alleen nog honkslagen toe aan Remy en Nathan. Ondertussen leken zijn ploeggenoten aanvallend de wedstrijd in de vierde inning open te breken. Pitcher Marten moest enkele rake klappen incasseren, waarna hij op de heuvel werd vervangen door reliever John. Ook hij werd goed geraakt. Mede door enkele Zwolse veldfouten konden uiteindelijk vijf spelers van Drachten Diamonds de thuisplaat te passeren en hadden de bezoekers de 4-3 achterstand omgedraaid in een 4-8 voorsprong.

Onmogelijk missie

Nadat Nathan in de gelijkmakende vierde slagbeurt de achterstand had verkleind tot 5-8 en derde honkman Remy en midvelder Victor door middel van knappe veldacties hadden voorkomen dat Drachten Diamonds verder uit kon lopen, begon Blue Hawks aan de bijna onmogelijk missie om de achterstand van drie punten in de laatste slagbeurt in te lopen. Pitcher Tim Niekerk begon met twee snelle strikeouts en was daarmee één uit verwijderd van de winst.

Die uit zou echter nooit worden gemaakt op het veld van Blue Hawks. Victor, Sebastiaan, Nathan, Marten en John kregen allemaal vier wijd. Op de laatste vrije loop van John kon Nathan, met volle honken, vanaf het derde honk het achtste punt scoren. Het gelijkspel was voor Blue Hawks voldoende om het kampioenschap op te eisen. Nathan werd door zijn ploeggenoten op de thuisplaat binnengehaald, waarna het feest in Zwolle losbarstte.

Artikel delen:
Reacties 4

Reacties zijn gesloten.