Pand Harm Smeengekade gekraakt

Zwolle – Ze zaten verlegen om woonruimte, en zo besloot een groepje jonge mensen uit Zwolle een leegstaand pand van de gemeente Zwolle aan de Harm Smeengekade te gaan bewonen. Dat gebeurde zondagochtend. De politie werd aangeroepen om de kraak officieel te bevestigen. Ze stond toe, onder voorwaarde van huisvrede, dat de krakers bleven.

De bezetters motiveren hun besluit om het huis te gaan bewonen. “Het pand stond ongebruikt leeg. En wij zijn op zoek naar woonruimte. De wachtlijst voor sociale huurwoningen is inmiddels langer dan 3,5 jaar. De woningen in de particuliere sector zijn onbetaalbaar voor ons. Pure woningnood is wat ons drijft. Het is ondenkbaar dat er panden ongebruikt leeg staan, terwijl er zo veel mensen op zoek zijn naar een plek om te wonen.” De bewoners benadrukken dat ze niet zijn gekomen om herrie te schoppen of om mensen dwars te zitten. “We willen graag op goede voet staan met onze buren. Wat ons betreft wordt dit een rustig woonhuis, en heeft niemand last van ons. We staan open voor gesprek over de noodzaak.”

Dat er een tekort is aan goedkopere kleinere sociale huurwoningen, blijkt wel uit het feit dat tijdelijk verhuurde sloopwoningen zoals aan de Bachlaan in Holtenbroek intensief worden bewoond. De urgentie is hoog, dergelijke oplossingen als huren in het kader van de leegstandswet zijn populair. Bij woningcorporatie SWZ is een maandenlange wachtlijst voor tijdelijke woonruimte. Ook de SP in Zwolle heeft zich hier onlangs nog over uitgesproken: “Potentiele startende huurders krijgen geen enkele kans op de woningmarkt.”

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Meestal zijn het speculanten die huizen lang leeg laten staan, maar nu ook de gemeente Zwolle dus. Om welk pand gaat het eigenlijk?


  ⚠️ Meld

 2. Als ze zo principieel zijn, laat ze dan ook een net bedrag aan huur betalen. Laten we zeggen 3,50 euro per m2 per maand? Dan zitten ze precies op het bedrag dat iemand voor een woning in de sociale huur betaald.


  ⚠️ Meld

 3. Ik denk naast de rabobank??
  Hoe dan ook zijn dat meestal aparte gasten die krakers hopelijk is de brandweer ernaast gevestigt dus als er wat is:)


  ⚠️ Meld

 4. bij ons in de buurt staan er zo wie zo al een tijd 3 huizen leegenwel (al meer als een jaar) en wat ze er mee van plan zijn ik weet niet….:o:o  ⚠️ Meld

 5. @manmanman, wie zegt dat ze daar niet toe bereid zijn? Als ik het tekstje zo lees, staat er nergens dat ze niet bereid zijn om te betalen voor een woonruimte.


  ⚠️ Meld

 6. Kraken = en was een uitstekend middel om de aandacht op de woningnood te vestigen. Nu op het hele woningenbeleid in NL
  Maar het mag tegenwoordig niet meer. Dus moeten ze voor de gevolgen in staan.


  ⚠️ Meld

 7. langdurige leegstand bij woningnood = onaanvaardbaar…ik begrijp het handelen van de krakers in dit geval…ook ik bespeur dat er veel leegstand in bep. gebouwen is…ik hoop dat de krakers mogen blijven…winter is coming..


  ⚠️ Meld

 8. Super goed initiatief dit! Dit klinkt niet als een stel stinkende krakers die het pand als drugshol gaan gebruiken maar er echt iets goeds mee willen doen! 😀


  ⚠️ Meld

 9. Dus, als je een pand gaat bezetten en doet alsof je hééél aardig bent mag het wel? kraken is toch verboden? In Amsterdam worden complete bolwerken door de ME leeg geslagen en hier mag het wel in goed overleg….ik ben in de war.


  ⚠️ Meld

 10. Goeie actie!
  Woning markt gaat helemaal nergens over tegenwoordig, en de kosten zijn al helemaal abzurd te noemen!
  Ik heb het zelf niet heel slecht getroffen gelukkig, maar constant verhuizen is ook niet echt wat. Voor de mensen die het nodig hebben en het lef hebben het te claimen neem ik mijn petje af!
  Maak er wat van, wees lief voor de buurt en je buren 😉


  ⚠️ Meld

 11. in de particuliere sector en de huurwoningen van beleggingsmaatschappijen is genoeg vrij maar de huren rijzen schrikbarend omhoog. Ik woon al 25jaar in zo,n woning en betaal 538 per maand mensen die er nu inkomen betalen 785 het verschil bedraagt 250euro voor dezelfde ruimte.Allemaal extra geld voor de belegger en in de 25jaar dat ik er woon is er nog nooit wat verbeterd aan de woning.De keuken moeten nodig gerenoveerd worden maar dat kan wel als je meer huur wil betalen.Schandalig die keuken is in de 25jaar wel tien keer betaald door mij


  ⚠️ Meld

 12. Gelukkig! Hopelijk zullen mensen de positieve bijdrage begrijpen van zo’n actie. Mensen richten zich altijd op het argument dat “zij zich wel scheel betalen en eeuwen op de lijst staan en dat krakers zomaar profiteren”. DAT IS DUS PRECIES HET PUNT. Woningstichtingen en huisjesmelkers moeten gepushed worden om hun tarieven omlaag te doen en om ruimte te bieden voor studenten, kunstenaars en minder bedeelden!


  ⚠️ Meld

 13. Goed bezig! 😀 Hoe het nu is kan het echt niet meer.. Ik sta al 3,5 jaar op de wachtlijst voor een appartementje, maar kan waarschijnlijk nog wel een jaar of twee wachten.. De gemeente heeft geconstateerd dat er problemen zijn, maar hoe ze het dan gaan oplossen? Nog geen kik over gehoord.. 🙁


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.