Vijf extra supermarkten open op zondag in Zwolle

Zwolle – Maandagavond is tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zwolle bepaald dat een loting zal volgen voor ongeveer 80 Zwolse supermarkten die mee willen doen aan een openstelling op zondag. Tegen het voorstel van wethouder De Heer stemden de politieke partijen ChristenUnie, GroenLinks en het CDA. Het definitieve besluit valt op op 29 oktober.

In Zwolle mag er op zondag één supermarkt per 15.000 inwoners open. Dat is de landelijke norm. Die moeten verdeeld worden in de stad. Tot heden zijn alleen een supermarkt in de Wipstrik en twee nachtwinkels geopend op zondagmiddag. Uitgangspunt daarbij is dat Zwollenaren (ook) op zondag boodschappen kunnen doen zonder al teveel moeite. Er lijkt veel behoefte te zijn – zowel bij consumenten als bij winkeliers – aan (ruimere) mogelijkheden om op zondag levensmiddelen te kunnen kopen.

Stadsdelen:

Levensmiddelenwinkels die op zondag open willen kunnen dat volgens het voorstel van 16.00 uur tot maximaal 22.00 uur. Omdat er (veel) meer aanvragen bij de gemeente zijn gedaan voor zondagopenstellingen dan er ontheffingen verleend kunnen worden, is het voorstel de ontheffingen gelijkmatig verdeeld over de stad te verlenen. Het gaat dan om vier ‘stadsdelen’: Zuid, Noordwest (Stadshagen en Westenholte), Noordoost (Aa-landen, Holtenbroek en Berkum) en Centrum (Dieze, Assendorp, Hanzeland, Veerallee en Wipstrik). Dat laatste stadsdeel zou volgens het voorstel twee van de vijf nieuwe ontheffingen moeten krijgen, vanwege de grootte van dit gebied en vanwege de goede bereikbaarheid uit andere delen van de stad. ‘Centrum’ zou daarmee op een totaal van vijf ontheffingen komen, omdat de drie ontheffingen die Zwolle al onder het ‘ oude’ regime verleend heeft in dit gebied worden gebruikt.

Loting:

Omdat er nu al (veel) meer aanvragen voor de nieuwe ontheffingen zijn dan er verleend kunnen worden, is het voorstel om de ontheffingen om de vijf jaar door een notaris te laten verloten voor een periode van steeds een jaar. Elke aanvrager maar ook elke consument weet dan precies wanneer welke winkel voor de ontheffing in aanmerking komt. De drie nu al geldende ontheffingen voor onbepaalde tijd doen pas aan de lotingen mee als de bestaande gebruikers die inleveren.

Inventarisatie:

Bij alle Zwolse levensmiddelenzaken wordt nu geïnventariseerd of zij aan de loting mee willen doen.

Artikel delen:
Reacties 75
 1. In WC Zwolle Zuid zijn supermarkten afhankelijk van de daar woonachtige buurtbewoners voor opening van de parkeergarage op zondag!!


  ⚠️ Meld

 2. Het mooie is dat niet alleen de groten meeloten. De buurtsupers kunnen ook meedoen.
  WC in de Aa-landen is een afgesloten geheel. Alleen de Lidl heeft daar een toegang van buiten het winkelcentrum.


  ⚠️ Meld

 3. Tip voor politiek Zwolle:

  Alle supermarkten, bakkers, slagers en groentezaken in Deventer mogen voortaan op zondag open. De gemeente heeft daartoe besloten nadat enkele winkels die niet open mochten, geklaagd hadden over concurrentievervalsing. Deventer omschrijft zichzelf nu als een toeristische plaats, om de wetgeving rond koopzondagen te omzeilen.  ⚠️ Meld

 4. Eindelijk,Zwolle liep achter.In alle steden zijn de supermarkten open op zondag.Dat CDA en CU tegen zijn is te begrijpen ,maar Groen Links .Zijn dit de laatste stuiptrekkingen van Groen Links?:D:D:D


  ⚠️ Meld

 5. bij het winkelcentrum Zwolle zuid kan men zondags niet met de auto op het parkeerdek komen of men moet er als bewoner een afstandbediening voor hebben.Die kost je jaarlijks als bewoner een paar honderd euro.Schandalig vind ik dat als bewoner in dat winkelcentrum als je zondags eruit gaat kun je niet terug op het dek .Met de uitbreiding van AH heeft men de vroegere parkeerplaats in beslag genomen en zitten de bewoners met een probleem .Er is bij de uitbreiding geen enkele rekening gehouden door de projektontwikkelaar Provast wat wij als bewoners een slechte zaak vinden .Ook voor de fietsers is er een probleem ze mogen er niet fietsen en kunnen ermee niet vlak bij de winkels komen


  ⚠️ Meld

 6. Hallo Wipstrikker,

  De vergunning voor de Spar blijft onverminderd van kracht, omdat deze nog onder het oude regime is verleend. Dus hoeft de Spar niet mee te loten. Op het moment dat zij de vergunning inleveren gaat deze mee in de verloting.

  Groet,
  Ook Wipstrikker.


  ⚠️ Meld

 7. De raad heeft gisteravond over het voorstel van B&W gediscussieerd en dat gaf het beeld dat in dit artikel wordt geschetst. Het besluit moet op 29 oktober worden genomen


  ⚠️ Meld

 8. Bedankt voor de verduidelijking Pieters & Ludwin, vermoedde al zoiets. Wel sneu voor die andere winkels als ze bijv. na een x periode goede omzet draaien op zondag na de loting eventueel weer dicht moeten.. Maar goed over 5 jaar is er vast alweer een ander kabinet 🙂
  Benieuwd naar wat er 29 oktober besloten wordt.  ⚠️ Meld

 9. Een loting gaat problemen geven als bijvoorbeeld AH bijna alle vergunningen loot. Dit probleem heeft zich ook voorgedaan in Apeldoorn waar Lidl bijna alle vergunningen binnen sleepte. Zo verdwijnt de keuze voor de consument. Daarnaast zal er gemor blijven onder de supers die naast het net gaan vissen. Zeker als het zeer druk gaat worden bij de winnaars van de verloting. Het beste is dus om het geheel vrij te geven om deze problemen voor te zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Heerlijk om ook op zondag fatsoenlijk boodschappen te kunnen doen! zeker als je de hele week werkt en ’s avonds en zaterdag vaak aan het sporten bent.

  Erg blij mee.


  ⚠️ Meld

 11. Eindelijk de supermarkten open op zondag in Zwolle. Van mij mogen ze allemaal om concurrentievervalsing tegen te gaan. Nu de postkantoren en banken (ook ’s elke avond graag) nog 😉 Hoe klantvriendelijk kan je zijn?


  ⚠️ Meld

 12. Bericht door vdberg, op 16 oktober 2012 om 12:17
  Eindelijk de supermarkten open op zondag in Zwolle. Van mij mogen ze allemaal om concurrentievervalsing tegen te gaan. Nu de postkantoren en banken (ook ’s elke avond graag) nog Hoe klantvriendelijk kan je zijn?

  Nu nog afschaffing van de openingstijden op zondag en gewoon vanaf 9.00 uur geopend.
  En uiteraard ook nog een AH XL erbij.
  Worden we een echte stad.  ⚠️ Meld

 13. bij het winkelcentrum Zwolle zuid kan men zondags niet met de auto op het parkeerdek komen of men moet er als bewoner een afstandbediening voor hebben.Die kost je jaarlijks als bewoner een paar honderd euro.Schandalig vind ik dat als bewoner in dat winkelcentrum als je zondags eruit gaat kun je niet terug op het dek

  Dat kan wel, maar dat kost je geld. Of je moet wat verder weg parkeren, tegenover de expert of achter de plus. Dat is niet schandalig, dat is lui!  ⚠️ Meld

 14. Nou nou, het zou eens tijd worden zeg!:D
  Jammer dat het weer met een onnodig ingewikkeld systeem moet worden gedaan waar mensen over gaan zeuren.

  Iedereen zou gewoon zelf moeten kunnen beslissen of ze open gaan op zondag of niet.
  Is het nu werkelijk zo moeilijk?
  Dus, dan word het zeg maar net zoals gelovige mensen er zelf voor (moeten) kiezen om gelovig te zijn en dus niet gaan werken/winkelen……  ⚠️ Meld

 15. De CU suggereerde maandagavond dat als de Christenen weten welke supermarkt er op zondag geopend gaan worden, dat ze die dan ook doordeweeks gaan boycotten. Nou ja zeg!!


  ⚠️ Meld

 16. Wat een gezeur zeg gooi al die winkels gewoon op zondag open als iemand naar de winkel wilt dan gaat die wel en wie niet wil gewoon lekker thuis op je reet blijven zitten tv kijken, is toch niet moeilijk…
  Kijk naar veel steden in Europa leuk voor de winkeliers, voor de mensen voor de horeca en je hebt altijd wat te doen
  Ik zou zeggen zwolle ga daarvoor!!!


  ⚠️ Meld

 17. Zondag is een rustdag en daar heeft men behoefte aan.
  De consumptie maatschappij is een bedenkelijke en gebruik die dag nou eens om
  geestelijk wat te tanken en niet al die materiele zaken te bevredigen. Bezoek een museum , een culturele manifestatie of ga heerlijk een boek lezen , of e-book.
  We komen echt niet om van de honger om een zondag opening te rechtvaardigen voor zoveel supermarkten, eerder lijkt het vroegere beleid van strikte zondagsluiting verstandig gezien de schrikbarend toenemende obesitas(hangbuiken) 😛


  ⚠️ Meld

 18. Zondag is een rustdag en daar heeft men behoefte aan.
  De consumptie maatschappij is een bedenkelijke en gebruik die dag nou eens om
  geestelijk wat te tanken en niet al die materiele zaken te bevredigen.

  Klinkt op zich hartstikke prima hoor, als mensen een heel groot probleem zouden hebben met winkels als de mediamarkt die heel laat nog nog open zijn. maar we hebben niet allemaal een Maandag tot Vrijdag 9:00 tot 17:00 leven meer!
  Die tijd is al lang geweest.

  Ik ken zat mensen die alleen zaterdag vlak voor sluiting (als alle schappen leeg zijn), of eventueel zondag naar de supermarkt kunnen gaan.
  Misschien moeten die maar naar McDonalds voor hun dagelijkse maaltje? (Gadver..:o)  ⚠️ Meld

 19. “Maandagavond is tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zwolle bepaald dat een loting zal volgen voor ongeveer 80 Zwolse supermarkten die mee willen doen aan een openstelling op zondag.”

  80 supermarkten in Zwolle… Niemand die dat wat een de hoge kant vindt? 🙂
  Lijkt me eerder 18 (Zwolle heeft rond de 20 supermarkten denk ik).


  ⚠️ Meld

 20. Wat is dit trouwens een kromme regel. Die avondwinkels hebben nooit hoeven loten voor hun vergunning en mochten op basis van een hele andere regeling (juist die voor avondwinkels) ook op zondag open. Dat is dezelfde regeling waar de Spar ook gebruik van maakt.

  Maargoed, hopen dat de VVD en PvdA er snel uit zijn met hun coalitie, dan zijn we ook meteen van die zondagsluitingen af.


  ⚠️ Meld

 21. ’t is allemaal een kwestie van plannen. Als ik weet dat ik op zondag m’n boodschappen kan doen, kan ik bijvoorbeeld op zaterdag de hele dag ergens heen, zonder op die dag op tijd te hoeven zijn voor m’n boodschappen….
  Dus betekent verruiming van de winkeltijden, verruiming van mijn vrijetijdsindeling;)


  ⚠️ Meld

 22. @ZK Het gaat om alle winkels die levensmiddelen verkopen, behalve de slijters ;D. De opgave van de gemeente is dat 80 winkels in aanmerking komen, uiteindelijk zijn er maar 5 per jaar die door de loting heenkomen.
  Ingewikkeld (vanwege de landelijke regels) en niet fair voor de rest: juist veel kleinere winkels geeft dit extra druk op de omzet door concurrentie. Reden voor GroenLinks om hier niet voor te zijn.


  ⚠️ Meld

 23. Vind het wel best dat de spar weer concurrentie krijgt op de zondag.. Ze hebben soms belachelijke prijzen daar en zijn stukken duurder als de c1000 en soms ook zelfs als de appie h.


  ⚠️ Meld

 24. @ingrid , ik snap hem nu pas;D We stellen voor even de nieuwe regeling die er landelijk aankomt af te wachten en dan koopzondagen te bespreken met als doel het wel fair te regelen. We zijn niet overtuigd van het nut om te verruimen. In ieder geval gelijke regels voor iedereen, geen loting.


  ⚠️ Meld

 25. Wethouder de Heer houdt blijkbaar van een gokje. Belachelijk om bij loting te bepalen die wel en wie niet open mag. Kijk eens naar de werkgelegenheid dat dit opleverd. Of een supermarkt mag open of niet. Maar ja misschien is het niet leuk voor de bezoekers aan Zwolle en worden wij minder gastvrij en zakt Zwolle weer uit de top 10. Een mogelijk smetje voor B&W


  ⚠️ Meld

 26. @Pieters,

  .Ook voor de fietsers is er een probleem ze mogen er niet fietsen en kunnen ermee niet vlak bij de winkels komen

  Maar daar kregen we ook iets voor terug. Een mooi winkelcentrum. Of vind je van niet?


  ⚠️ Meld

 27. @MichielvHarten GL,

  2014 ingevoerd, eerder bekend

  ,
  begrijp ik nu goed, dat je op een regeling wil wachten, waarvan je de inhoud niet kent?  ⚠️ Meld

 28. @Michielvharten, is mij nog steeds te vaag. En ik vind het prima, dat er 5 winkels bij komen waar ik op zondag na 16.00 uur nog even wat op kan halen. Welke winkel in zuid het gaat worden, maakt me niet zo veel uit. Was al niet van plan er op zondag zijn weekboodschappen te halen.
  En wanneer de regeling per 2014 zo heel anders is, dan kun je het toch alsnog aanpassen.


  ⚠️ Meld

 29. Ik ken mensen die door hun drukke leven (+60 uur werk per week) amper boodschappen kunnen doen en daarom op zondag naar Apeldoorn of Deventer rijden om boodschappen te doen.

  Goede zaak van Zwolle om winkels open te gooien op zondag maar doe dan wel winkels die de capaciteit en parkeergelegenheid hebben. Een Etos of bakkerij op zondag open wordt niemand vrolijk van.
  Ik denk dan aan bv. de Jumbo Veemarkt, Lidl Aa-landen/Holtenbroek, Coop Vechtstraat, Plus in Zuid, AH in Stadshagen en C1000 Holtenbroek/Hogenkampsweg 😀 Dan heb je ook een eerlijke verdeling onder de winkels en locaties.

  Wat mij betreft gewoon alles open op zondag vanaf een uurtje of 2 maar daar zal Zwolle nog wel te dorps voor zijn!


  ⚠️ Meld

 30. MichielvHarten, jij ook bedankt voor je reactie. Weet nu in ieder geval dat er in 2014 nog een nieuwe “regeling” aan zit te komen.
  Wat dat voor de winkels in Zwolle gaat betekenen wachten we af.
  En wat de politiek in Zwolle er mee gaat en wil doen…….
  Maar begrijp ik nu goed:

  de ontheffingen om de vijf jaar door een notaris te laten verloten voor een periode van steeds een jaar.

  Dat de notaris gaat loten, dat gedurende 1 jaar 5 supermarkten open mogen. En dat voor de komende 5 jaar bekend is, welke supermarkt in welk jaar op zondag open is.

  En dat kan dan betekenen, wanneer de regeling per 2014 veranderd, en er misschien wel meer supermarkten open mogen, omdat de sleutel anders wordt, bijv 1 supermarkt per 10.000 dat Zwolle de komende 5 jaar niet zal aanpassen?


  ⚠️ Meld

 31. Het is een belachelijk plan en daarmee de start van het feit dat straks alle winkels in Zwolle op zondag open mogen. Leuk als je zelf in een winkel werkt, je feestdagen worden al afgenomen omdat je moet werken en straks wordt je de zondag ook al afgenomen. Daar wordt geen rekening mee gehouden door de mensen die dit soort regels bedenken door mensen met hun 9 tot 5 baan op kantoor. Er is een pilot geweest met openingen op zaterdagavond, ik kan met herinneren dat er geen hond kwam opdagen. Vroeger konden de mensen zich ook prima redden toen de winkels tot 18:00 uur open waren en op zondag dicht. Je maakt mij niet wijs dat je buiten de zondag om geen tijd hebt om boodschappen te doen. Het is gewoon vermaak voor veel mensen die niets beters te doen hebben en dan maar gaan shoppen. Een beetje in de winkels rondhangen en toch niets kopen. Ga lekker naar het bos, lees een boek of bezoek familie of vrienden.


  ⚠️ Meld

 32. @Peperbusje, wanneer jij op zondag werkt, ben je toch op een andere dag vrij? Er zijn zoveel beroepen waarbij op zondag en feestdagen gewerkt moet worden. En winkelpersoneel komt daar dan ook bij.  ⚠️ Meld

 33. @ingrid . En ik ben ook weer wat gescherpt in dat er verschillend over gedacht wordt.
  Wat er met de Zwolse regeling gaat gebeuren als er nieuwe rijksregels komen is niet duidelijk. Wel dat Zwolle wel meer zelf kan bepalen. De Zwolse collegepartijen hebben trouwens afgesproken om tot 2014 de hoeveelheid koopzondagen gelijk te houden. Een volgend college kan er anders tegen aankijken.


  ⚠️ Meld

 34. Het zou mooi zijn als een ondernemer zelf een reactie hier plaatst.
  En als er geloot wordt heb je dus kans dat in de ene deel van Zwolle 5 winkels open zijn en aan de andere kant van Zwolle geen één.


  ⚠️ Meld

 35. En als er geloot wordt heb je dus kans dat in de ene deel van Zwolle 5 winkels open zijn en aan de andere kant van Zwolle geen één.

  Nee Kire, dat kan niet ze hebben Zwolle in zeg maar zone’s opgedeeld.


  ⚠️ Meld

 36. Je maakt mij niet wijs dat je buiten de zondag om geen tijd hebt om boodschappen te doen. Het is gewoon vermaak voor veel mensen die niets beters te doen hebben en dan maar gaan shoppen. Een beetje in de winkels rondhangen en toch niets kopen. Ga lekker naar het bos, lees een boek of bezoek familie of vrienden.

  Rondhangen in een supermarkt en niets kopen?

  Je hebt weinig inlevingsvermogen en het is jammer dat jij je eigen leven als leidraad ziet en totaal niet open staat voor anderen en andere meningen.


  ⚠️ Meld

 37. Van de gemeente website, en agendapunt 29 oktober 2012:

  Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging

  Geacht College en leden van de Gemeenteraad,

  Uit informatie van leden van onze vereniging die woonachtig zijn in uw gemeente vernamen wij dat er momenteel een voorstel ligt voor “Meer supers op zondag”. Het blad “de Peperbus'” waar’an wij een exemplaar ontvingen heeft als ondertitel “Gemeente wil vijf extra winkels loten”.

  Reeds eerder hebben wij bij u als college en leden van de raad onze principiële bezwaren tegen openstelling van winkels en andere activiteiten op zondag kenbaar gemaakt; een verruiming van de zondagsopenstelling is voor ons reden opnieuw ons bezwaar bij u kenbaar te maken.

  Het Goddelijk gebod “Gedenk den sabbatdag, dat gij dien heiligt” wordt op deze wijze overtreden terwijl toch voor ons allen geldt, dat in het onderhouden van Gods geboden groot loon ligt.

  Op grond van Gods Woord is de overheid Zijn dienares ons len goede en heeft dan ook zorg te dragen voor de rust op en de heiliging van de zondag. De zes dagen om te arbeiden welke ons vanaf de Schepping gegeven zijn moeten ons toch voldoende zijn? Laat ons beseffen dat wij allen eens rekenschap hebben te geven over ons functioneren op de plaats waar wij gesteld zijn.

  Wij verzoeken u dan ook dringend, moge het zijn uit liefde lot Gods instelling en mei respect voor onze andersdenkende naaste, dit schrijven bij uw besluitvorming in overweging te nemen en uw toestemming niet te verlenen aan dit voorstel.

  Moge u de kracht en de wijsheid van de grote Wetgever geschonken worden om de grote stad Zwolle overeenkomstig Gods getuigenis te besturen!

  Mocht u naar aanleiding van dil schrijven een nader gesprek wensen, dan zijn wij daartoe uiteraard bereid.

  Inmiddels verblijven wij, namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging,

  Hoogachtend,


  ⚠️ Meld

 38. Wij verzoeken u dan ook dringend, moge het zijn uit liefde lot Gods instelling en mei respect voor onze andersdenkende naaste, dit schrijven bij uw besluitvorming in overweging te nemen en uw toestemming niet te verlenen aan dit voorstel.

  Haah, praat over respect en andersdenkenden.

  Je MOET niet naar de winkel, het is een optie geen verplichting.
  Omdat jullie er voor kiezen om geen geld uit te geven of te werken wil nog niet zeggen dat de rest van de wereld dat dan ook niet zou mogen.
  Wat is het toch een arrogant gezever altijd wat er uit die lui komt!>:(


  ⚠️ Meld

 39. Was vanmorgen bij c1000 Beijer zwolle zuid, zij hebben besloten om op 5 november op de koopzondagen die Zwolle al toe staat van 12.00-17.00 open te gaan. Waarschijnlijk gaan ze dit de rest van het jaar op de aangewezen koopzondagen doen.
  Ben benieuwd hoe dit uitpakt en welke supermarkten volgen


  ⚠️ Meld

 40. Bijzondere ingezonden brief trouwens. Een vreemde combinatie van een middeleeuwse schrijfstijl en typerende ‘autocorrectie’ spelfouten.  ⚠️ Meld

 41. Houd die zondags-sluiting nou intakt. As-te-blieft . Gun die duizenden werkers in de
  winkels ook een vrije dag . We leven hier niet om te werken op deze mooie aarde.
  We werken om te LEVEN ! En die verderfelijke consumptiekoop drang moet dan voor 1 dag maar even onderdrukt worden . En voor diegenen die aangewezen zijn
  op de zondag voor de supermarkt-inkopen .Er bestaat bij vele winkels een bezorgdienst , even bellen met een lijstje bij de hand, of mailen, en het wordt bij u thuisbezorgd op het uur dat u wenst. Mooier kan toch niet!?  ⚠️ Meld

 42. @wimpie

  Om de één of andere reden kan ik jou echt niet volgen. De winkels mogen niet open omdat de mensen al genoeg werken of omdat we ze een vrije dag moeten gunnen (verdiep je voor de gein eens een keer in de arbeidstijdenwet). Maar vervolgens kom je weer met een alternatief in de vorm van een bezorgdienst (en in een eerdere reactie het bezoeken van musea en/of manifestaties). Hebben die bezorgers dan geen recht op een vrije dag? En de mensen die in de magazijnen en distributiecentra werken? En de mensen van de logistiek? En de producenten van de vele producten en verpakkingsmaterialen? Die hele business draait al jaren 24/7, en dan praten we over heel wat meer arbeiders dan de paar caissi?res en vakkenvullers. Hoe denk je anders dat het mogelijk is dat zelfs op de vroege maandagochtend verse producten geleverd kunnen worden. Daar hoor ik je niet over klagen. Lekker hypocriet.


  ⚠️ Meld

 43. Bigge ik doe mijn inkopen- incl. verse inkopen- zaterdag en verplicht dus, bijgevolg, niemand om zondagnacht/ op maandag ochtend exclusief voor mij te werken of te rijden. En wat de amusement industrie en museale industrie betreft die heeft traditioneel in het weekend dus ook op de zondag zijn topdag waar ik graag gebruik van maak om me geestelijk te ‘voeden’ . Zouden anderen ook meer moeten doen inplaats van lopen door de ‘koopgoot’ of op de woonboulevard voor al die materiële zooi. 😛
  Overigens die bezorg diensten werken door de week in niet op zondag.  ⚠️ Meld

 44. Met een glimlach én met lichtelijke irritatie lees ik de bovenstaande reacties. Het valt me op wat een enorme bekrompenheid er weer heerst in sommige reacties. Door mijn werk ben ik vaak in het buitenland, waar zonder moeite de supermarkten open zijn. Ideaal zoals vandaag dat ik er achter kom dat het vlees wat ik eergisteren heb gekocht helaas niet meer is te consumeren. Omdat er geen supermarkt open is, moet ik mij wenden tot een pizzeria of de plaatselijke snackbar. Lekker hoor maar ni Ooet zo gezond als de warme hap die ik zelf wilde maken. O, ja ik ben overigens ook gelovig en ik kan het niet uitstaan als mensen het over de zondagsrust hebben. Als je echt gelovig bent dan is elke dag een dags des Heren. Misschien tijd dat de heren van Zondagsrust en zondagsheiliging eens het nieuwe testament gaan lezen en zich met ware Godsvrucht bezig houden


  ⚠️ Meld

 45. Misschien heb ik het gemist, maar vanaf wanneer zullen de nieuwe supermarkten open gaan? (mocht dit besluit genomen worden aankomende op de 29ste).


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.