Aanpak naar werk en participatie werpt vruchten af

Zwolle – De aanpak om Zwolse inwoners met een bijstandsuitkering naar vermogen te laten participeren of te laten uitstromen naar werk of opleiding, werpt haar vruchten af.

Tussen januari en september 2012 vonden 194 personen betaald werk of startten een opleiding, waardoor zij niet langer van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn. Het aantal inwoners met een bijstandsuitkering dat participeert naar vermogen, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk of door deel te nemen aan activiteiten in de wijk, is 244. Samen met werkgevers en maatschappelijke organisaties streeft de gemeente Zwolle ernaar om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen als zij niet zelfstandig aan werk kunnen komen of op een andere manier kunnen participeren. “Door de talenten van onze inwoners te benutten kan iedereen op zijn eigen manier meedoen in de maatschappij”, aldus wethouder Filip van As.

Doelstellingen

Voor 2012 heeft de gemeente als doel om minimaal 390 inwoners met een bijstandsuitkering te laten uitstromen naar werk of opleiding en minimaal 400 inwoners naar vermogen te laten participeren. Voor wat betreft de uitstroom naar werk en opleiding was begin september bijna vijftig procent van de doelstelling behaald. Voor participatie stond de teller vorige maand op 61 procent. Wethouder Van As: “Door een nieuwe werkwijze en een extra inzet, zijn we in de loop van het jaar goed op stoom gekomen.”

Nieuwe aanpak

Dat meer bijstandscliënten participeren of werk hebben gevonden, is onder andere het resultaat van een nieuwe aanpak. Workfast is daar een voorbeeld van. Deze methodiek betekent dat de uitkeringgerechtigde vijf dagen per week bezig is met solliciteren, netwerken en vacatures zoeken. Meerdere keren per week is er contact tussen consulent en uitkeringsgerechtigde. Per week verstuurt de werkzoekende gemiddeld 25 sollicitaties.

Werknemersvaardigheden

Ook zijn er extra trajecten ingekocht om mensen werknemersvaardigheden bij te brengen. Onder begeleiding doet de uitkeringsgerechtigde minimaal drie maanden werkervaring op. Groepsgewijs werkt hij aan het aanleren of verbeteren van werknemersvaardigheden, zoals op tijd komen, omgaan met collega’s en het volgen van werkinstructies. Na deze periode stroomt de uitkeringsgerechtigde uit naar regulier werk.

Voortzetten

Het ingezette beleid en de aanpak wil het college van B&W in 2013 voortzetten. Bedoeling is om de methodiek Workfast breder in te zetten voor uitkeringsgerechtigden die kunnen werken. Voor de groep die nog niet aan het werk kan, wil het college in 2013 trajecten richting werk, onder andere werknemersvaardigheden en korte intensieve trajecten gericht op bestaande vacatures, blijven inzetten. Ook het stimuleren van het doen van vrijwilligerswerk en het stimuleren van deelname aan activiteiten in de buurt en wijk wordt gecontinueerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Aanpak naar werk en participatie werpt vruchten af”

  1. Ben 25 en wil graag werken maar zit al een jaar in de uitkering, zie netjes/verzorgd uit ben van buitenlands komaf, heb een strafblad en een mbo diploma maar een redelijke job of iemand die me daarbij helpt ofzo.. No way
    Dus mensen werkze dan ga ik weer fijn me bed in, helaas>:(

Reacties zijn gesloten.