‘Oerend hard de Katholieke kerk uit’

Zwolle – Op zondag 4 november 2012 vertelt Jos Palm, in zijn Waanders-lezing Moederkerk: De ondergang van een kerk en een rooms gezin, over de dramatische geschiedenis van het Nederlandse katholicisme.

Jos Palm (1956) is historicus en presentator van het VPRO-geschiedenisprogramma OVT op radio 1, daarnaast schrijft hij voor Trouw en Historisch Nieuwsblad, waarvan hij de eerste hoofdredacteur en een van de oprichters was. Hij schreef onder meer: en Oerend Hard, het onmogelijke hokersleven van Ben Jolink (2005) en  De vergeten geschiedenis van Nederland (2005).


Moederkerk, de ondergang van rooms Nederland

Moeders in bloemetjesjurken. Hele generaties zijn er door grootgebracht. Jos Palm had ook zo’n moeder. Zij was katholiek en moest het evenbeeld worden van Maria, maar dan wel als moeder van een groot gezin.

In Moederkerk, de ondergang van rooms Nederland schetst de auteur aan de hand van haar leven de dramatische geschiedenis van het Nederlandse katholicisme. De vooroorlogse georganiseerde gelovigheid, het gezinsgeluk van de jaren vijftig, de almacht van de priester, de veranderingen van de verwarrende jaren zestig, het verruilen van paus en rozenkrans voor Mao en het Rode Boekje: het komt allemaal voorbij in een lezing over een familie, een eeuw en een geloof.

De kerk als Efteling en gevangenis

De kerk die gaf en nam is volgens Jos Palm misschien wel de meest sociaal intelligente absolute dictatuur van de twintigste eeuw. Zij was Efteling en gevangenis tegelijk, met de priester als suppoost en cipier. Een van de vragen die Palm wil beantwoorden is hoe het mogelijk was dat de kerk in de jaren zestig haar grote kwaliteit vergat, namelijk: het schenken van geluk.

Aanmelden
U kunt de entreebewijzen aanvragen via het aanmeldformulier op onze website, of telefonisch reserveren via het secretariaat (038 – 4266311).

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Jos Palm, klinkt interessant. Interessante onderwerpen ook. Geschiedenis NL, Jolink, NL-Katholicisme. Ken het niet, maar

    geschiedenisprogramma OVT op radio 1

    ook maar eens opzetten.

    Waanders-lezing 4/11


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.