Opening Resto voor de minima VanHarte Zwolle

Zwolle – In ontmoetingscentrum De Terp aan de Radewijnstraat in Zwolle is woensdagmiddag Resto VanHarte Zwolle geopend. De openingshandeling vond plaats door niemand minder dan Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije. Wethouder Nelleke Vedelaar was ook van de partij!

17-10-2012_opening_restaurant_van_harte-de_terp-_weth_vedelaar_04.jpg

Bij Resto VanHarte is iedereen welkom. Voor een lekker, vers drie-gangendiner, voor een gezellig gesprek met andere wijkbewoners of om kennis te maken met organisaties uit de buurt.  En dat allemaal voor € 6,- of € 3,- voor minima. Graag wel van te voren reserveren via 0800-0151 op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.30 uur. Reserveren kan vanaf tien dagen van tevoren. In de agenda vindt u diverse activiteiten.

17-10-2012_opening_restaurant_van_harte-de_terp-_weth_vedelaar_03.jpg

17-10-2012_opening_restaurant_van_harte-de_terp-_weth_vedelaar_05.jpg

17-10-2012_opening_restaurant_van_harte-de_terp-_weth_vedelaar_02.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

17-10-2012_opening_restaurant_van_harte-de_terp-_weth_vedelaar_01.jpg 

Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving en biedt een plek in de wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is hard nodig, want 1 op de 3 Nederlanders voelt zich eenzaam. In dertig buurtrestaurants organiseert Resto VanHarte lekkere en betaalbare driegangendiners voor wijkbewoners met diverse achtergronden. Iedereen is welkom! De gemeenschappelijke eettafel is bij uitstek de plek om met elkaar in gesprek te gaan en iets te ondernemen. Regelmatig schuift de wijkagent, huisarts, imam of dominee aan om te vertellen over activiteiten in de wijk. Zo brengt Resto VanHarte mensen met elkaar in contact en dynamiek in de wijken.

De drijvende kracht achter Resto VanHarte zijn de vrijwilligers in de keuken. Aan hen biedt Resto VanHarte inspiratie tot zelfontplooiing en kansen op weg naar een actieve rol in de samenleving. Dankzij hun inzet en de bijdrage van donateurs, de overheid en bedrijven zet Resto VanHarte jaarlijks bijna 100.000 maaltijden op tafel.

Visie
In onze samenleving zijn verbindende factoren als de kerk, familieverbanden en sociale controle steeds minder vanzelfsprekend. Contact leggen met anderen gaat minder makkelijk dan vroeger. Verschillen in cultuur, religie en generatie zorgen voor een drempel om contact te maken. Resto VanHarte doorbreekt deze trend van sociaal isolement door gasten en vrijwilligers een sociaal netwerk te bieden. Resto VanHarte gelooft dat iedereen gebaat is bij een samenleving waarbij niemand buiten de boot valt. En biedt scholieren, langdurig werklozen en mensen uit de reclassering of re-integratie kansen om weer aan de slag te gaan. Maatschappelijke integratie, participatie en samenhang begint bij de mens zelf, zijn straat en zijn wijk.

Resto VanHarte is in 2005 opgericht, door de grondleggers van Artsen zonder Grenzen. Sindsdien biedt Resto VanHarte met haar buurtrestaurants (Resto’s) de wijkbewoners een gastvrij platform voor ontmoetingen.

In heel Nederland zijn in 21 steden vestigingen van Resto VanHarte te vinden. Er wordt permanent gewerkt aan het oprichten van nieuwe vestigingen. Wekelijks schuiven honderden gasten aan, van verschillende komaf, voor een goedkope en gezonde driegangen maaltijd. Ook eten regelmatig mensen die actief zijn in de wijk, mee: de wijkagent, de huisarts, de ouderenconsulent, de wethouder, zorgverleners, welzijnswerkers, de Marokkaanse Buurtvader. Zij horen wat er in de buurt leeft en vertellen wat ze voor de mensen kunnen betekenen. Zo leert men elkaar op een laagdrempelige manier kennen. Mensen in een isolement worden meer betrokken bij de buurt en geprikkeld om bijvoorbeeld een cursus te volgen, lid te worden van een club of (vrijwilligers) werk te zoeken.

Het personeel van een Resto VanHarte bestaat uit een Horecacoördinator en de Restomanager, de gastheer of -vrouw van de avond. Daarnaast werken er vrijwilligers, mensen in een re-integratie- of reclasseringsproject en stagiaires van het VMBO/MBO. De inkopen worden altijd gedaan bij winkels in de buurt.

Resto VanHarte leerschool
Resto VanHarte heeft de VanHarte leerschool ontwikkeld, een opleidingsprogramma voor Restomanagers, Horecacoördinatoren en medewerkers van het VanHarte Centrum. Doel van de leerschool is het realiseren van een landelijke organisatie, waarbij de individuele Resto’s van VanHarte herkenbaar, succesvol en aanstuurbaar zijn. Zo willen we de missie en visie van Resto VanHarte verwezelijken en grip op kwaliteit behouden. Daarnaast organiseert Resto VanHarte een jaarlijkse trainingsdag voor al haar medewerkers om groei en ontwikkeling van de organisatie te stimuleren.

KinderResto´s en speciale activiteiten
Vaak worden er in de Resto’s speciale activiteiten georganiseerd rondom Ramadan, Internationale Vrouwendag, Dag voor de Rechten van het Kind etc. Bij sommige Resto’s (Den Haag, Rotterdam, Groningen, Amsterdam Noord) zijn er KinderResto middagen. Kinderen (en hun moeders) kunnen er voor één euro een gezonde, verse lunch krijgen. Aansluitend wordt er gezamenlijk een activiteit ondernomen zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het Openluchttheater of Museon.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Bericht door Zwolluh, op 17 oktober 2012 om 22:36
    Altijd grappig die Jonnie, dit keer met fopbril smilies/wink.gif

    Vertel eens, wat heb jij zoal bereikt in je leven? Of ben je toch gewoon een stumper….


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.