Actiegroep wil kunstkoe niet uit stadsbeeld hebben

Actiegroep ‘Houdt Helga Hier’ heeft woensdagmorgen in alle vroegte voor de tweede maal van zich laten horen.

Bewoners aan het Nahuysplein kregen woensdagmorgen in alle vroegte een actiepamflet door de brievenbus en er werd hun een fles melk aangeboden, die symbolisch het eindproduct moeten voorstellen van een uitgemolken koe. Zo wil de actiegroep nogmaals onder de aandacht brengen dat de kunstkoe deel uitmaakt van het stadsbeeld. De gemeente Zwolle erkende de koe al eerder als ‘beschermd stadsgezicht’, zegt de actiegroep.

 

 

Door de verhuizing van Brouwers Accountants, welke eigenaar is van de kunstkoe, dreigt ‘Helga’ te verdwijnen. Actiegroep ‘Houdt Helga Hier’ kenmerkt zich door kunst-in-de-openbare-ruimte-verstoringen te “bestrijden” met andere vormen van kunstuiting. De groep zegt, dat de koe wordt verhuist naar een particuliere bieder, waardoor het publiekelijke beeld zonder enige aankondiging zal worden weggenomen.


Kunstkoe Helga, met haar uitzicht op de Sassenpoort

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Menig buurtbewoner van het van Nahuysplein zal vanochtend met dubbele gevoelens de voordeur hebben opengedaan.
  Vonden zij op de deurmat een brief over het komende afscheid van Helga, en voor de deur stond een liter Heerlijke Helga melk. Toch met een verdrietig randje, want het afscheid komt dichtbij, zo bleek vandaag wel weer.

  Helga heeft vannacht haar best gedaan om het hele van Nahuysplein van melk te voorzien. Om haar buurtjes op de hoogte te brengen van haar verplichte spoedige uitzetting. Ze zal op korte termijn niet meer het van Nahuysplein sieren met haar charmes en haar geloei. Haar geliefde buurtjes die altijd even een praatje kwamen maken, het hek controleerden, en die haar een aai over haar snuit gaven. Ze zal ze ontzettend gaan missen. Haar sponsor kreeg de lege flessen met rouw-etiket, om nogmaals duidelijk te maken, dat ze zich letterlijk uitgemolken door hen voelt.

  Rust nu maar uit je hebt je strijd gestreden
  Je hebt het als een moedige koe gedaan
  Wie kan begrijpen wat je hebt geleden
  Wie kan voelen wat je hebt doorstaan

  Met grote bewondering voor de moedige strijd, geven wij kennis dat spoedig van ons zal heengaan

  Helga

  Waarschijnlijk heeft de kortstondige “eigenaar” van de geliefde koe lucht gekregen van onze actie’s, want Helga werd vandaag opgeschrikt door jonge knullen die ingezet waren, om het gras onder haar voeten vandaan te maaien. Ook namen zij de bekertjes en flessen voor de buurtbewoners ongevraagd weg.

  Onze actiegroep zal zeker nog van zich laten horen, als er geen tegenbericht komt van dit on-koei-wenselijke handelen van het eerder genoemde kantoor.

  Met vriendelijke groet HHH  ⚠️ Meld

 2. beste helga,

  ik ken je niet persoonlijk toch gaat het verhaal
  van je mogelijke verwijdering mij diep aan het hart!!
  daarom zal ook ik bij ieder pak melk dat ik koop het laaste bodempje laten zitten en daarbij jou in mijn
  gedachten nemen. Wat betreft het HHH groot respect voor de manier waarop jullie Helga en het begrip dat Helga is in deze moelijke tijden steunen. Voor hulp bij meer ludieke acties ben ik altijd inzetbaar. HOUDT HELGA HIER!


  ⚠️ Meld

 3. Ik voel ook een innerlijke pijn bij het horen van dit vreselijke nieuws. Het is mij als een steek in het hart.
  HHH; jullie zijn geweldig, ook op mijn steun kun je rekenen.

  En ook ik zal in elk pak melk een laatste bodempje laten zitten. Het is maar een klein gebaar, maar meer kunnen we niet doen.

  HELGA! WE HOUDEN VAN JE!


  ⚠️ Meld

Reageer