Zwollenaar wil met website 1000 donoren werven

Zwolle – Orgaan ontvanger Erik Wijtsma is tijdens de donorweek in actie om via zijn nieuwe website www.erikwijtsma.nl 1000 donoren te werven. Het liefste maakte de Zwollenaar zijn actie en zijn site overbodig want hij ziet het tekort aan donoren vooral als een organisatorisch probleem en onwetendheid.

Slechts 43% van de Nederlandse bevolking heeft zich geregistreerd waarvan ongeveer 20% JA heeft gezegd. Erik pleit voor een registratiesysteem waarbij elke Nederlander wordt verplicht om zich al dan niet als donor te registreren. De centrale vraag die iedereen zou moeten beantwoorden: Zou jij een orgaan accepteren, als jij of je kind ernstig ziek is? Als het antwoord hierop JA is, wordt dan ook donor!

Op de website www.erikwijtsma.nl staat naast Wijtsma zijn eigen verhaal rondom zijn transplanatie oa. ook filmpjes, foto’s, informatie over lesprogramma’s op scholen en nog veel meer. Uiteraard kunt u zich via de site laten registreren als donor. Al tijdens zijn ziekte startte Wijtsma met het actief werven van donoren en sloot hij zich aan bij de lobby om het donorregistratiesysteem in Nederland gewijzigd te krijgen. ‘Vooral ook voor al die mensen die na mij komen.’

Op 24 mei 2012 ontving Wijtsma, getrouwd en vader van 2 kinderen, een nieuwe lever. Dankzij die donorlever kreeg hij ook een nieuw leven. Want door een ernstige ziekte (PSC) aan zijn galwegen was er van kwaliteit van leven nauwelijks nog sprake. Als hij niet geholpen zou worden, zou hij overlijden. Omdat er in Nederland nog steeds te weinig donoren zijn, wist Wijtsma niet zeker of hij zou overleven. Erik Wijtsma is geholpen, maar blijft strijden voor het werven van zoveel mogelijk donoren: ‘Vooral ook voor al die mensen die na mij komen.’ In Nederland staan nog altijd teveel mensen op een wachtlijst voor een donororgaan. Dat is een probleem dat in een ontwikkelt West-Europees land niet mag en hoeft te bestaan, aldus Wijtsma.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Ik ben blij voor Erik dat de donorlever zijn leven ten goede heeft kunnen veranderen.
  Ikzelf ben al meer dan 50 jaar geregistreerd donor. (Ooit begonnen op die met oostindische inkt te beschrijven strookjes) Maar heb me destijds geërgerd aan de donorshow. Dit soort programma’s wil ik niet eens zien en de opmerking dat patiënten recht hebben om te kunnen leven, laat onverlet dat er dan wel anderen voor moeten sterven. En vergeet niet … niet elke donor is geschikt!
  Toch hoop ik dat Erik Wijdsma slaagt in zijn aktie … want er zijn gewoon te weinig donoren.


  ⚠️ Meld

 2. Wat is er mis met iets als de donor show? Ze hebben daarmee wel het punt weer onder de juiste aandacht gebracht!

  Wat mij betreft gaan we naar een systeem waarin iedereen donor is tenzij hij/zij aangeeft dit niet te willen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.