Plan voor hamam naast nieuw zwembad in Zwolle

Stichting Sipans heeft een aantal maanden geleden de raad toegesproken over de bouw van een hamam (oosters badhuis) in Zwolle. De stichting wil een openbaar badhuis realiseren met een regionale uitstraling, waar iedereen welkom is.

Om te bekijken of dit project realistisch en haalbaar is, heeft de stichting een haalbaarheids-onderzoek laten uitvoeren. In dit onderzoek is onder andere een exploitatiebegroting opgesteld over vijf jaar. Daarnaast is er een marktonderzoek en een omgevingsanalyse uitgevoerd. Uit het haalbaarheidsonderzoek kan geconcludeerd worden dat dit project haalbaar is en commercieel rendabel kan zijn. Niet alleen vanuit het haalbaarheidsonderzoek kan worden gesteld dat er in Zwolle een markt is voor een dergelijk oosters badhuis. In de afgelopen maanden heeft de stichting 3.000 handtekeningen verzameld en deze onlangs aan de raad aangeboden. Hiermee kan worden gesteld dat ook de inwoners van Zwolle en de omliggende regio behoefte hebben aan een oosters badhuis.

Voor stichting Sipans blijkt het moeilijk om de juiste procedures te volgen. Daarom vraagt de stichting hulp bij het ontwikkelen van de plannen en bij de aanvraag van de subsidie. Ook geven zij aan behoefte te hebben aan financiële ondersteuning. Met de financiële steun van de gemeente verwacht men meer kans te maken op financiering door derden, waaronder fondsen ter stimulering van de integratie.

Ondertussen heeft de stichting ook gesproken met de SEZZ, om gezamenlijk plannen te ontwikkelen om naast het nieuw te bouwen zwembad een oosters badhuis te ontwikkelen. Beide partijen zijn daar bijzonder enthousiast over. De SEZZ wil graag verder praten met de stichting Sipans,  maar vraag eerst om een politieke uitspraak. Ook Sipans vraagt de gemeenteraad bij de overwegingen mee te nemen om het nog te bouwen zwembad te combineren met het voorstel voor het bouwen van een oosters badhuis.

Verschillende politieke partijen binnen de raad hebben positief gereageerd op de plannen van stichting Sipans, waaruit geconcludeerd kan worden dat de politieke wil er is om de Stichting de plannen verder te laten uitwerken en een concreet voorstel aan de raad voor te leggen.

De SP is voorstander van een oosters badhuis in Zwolle. Immers, het bevordert de integratie van Nederlanders met een andere cultuur bij het vinden van een plek in de Nederlandse samenleving. Bij integratie gaat het erom dat alle burgers zich gezamenlijk inspannen om een gemeenschappelijke cultuur te ontwikkelen. Door zelforganisaties actief te betrekken bij het uitvoeren van dergelijke projecten is het mogelijk om met deze inzet en betrokkenheid de krachten te bundelen en expertise te ontwikkelen.

Een badhuis is een uitstekend integratiemiddel, omdat het badhuis een gemêleerd publiek zal trekken en open staat voor mensen met verschillende achtergronden. Daadwerkelijke integratie en participatie gebeurd als men elkaars culturen leert kennen. Vanuit kennen ontstaat immers waardering en respect. Een oosters badhuis past uitstekend in deze gedachte.

De SP vraagt het college, ook gezien het bovenstaande, om een actieve rol te spelen en de regie te nemen om een oosters badhuis in Zwolle mogelijk te maken.

Namens de SP fractie,

Gert van Maurik

Raadslid SP

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Ze willen toch een zwembad aan de rand van Stadshagen bouwen? Heb ik eens ergens gelezen.

  De SP is voorstander van een oosters badhuis in Zwolle. Immers, het bevordert de integratie van Nederlanders met een andere cultuur bij het vinden van een plek in de Nederlandse samenleving.

  Dat geloven ze zelf toch niet :’) Zo’n badhuis wordt gewoon een ontmoetingsplek van allochtonen.


  ⚠️ Meld

 2. Ze gaan maar gewoon zwemmen in het Openluchtbad of dat andere bad of kunnen verder gewoon hun tenten ‘ op(en)slaan’ aan de Wythemmerplas niemand zal hun daar wegsturen -een beetje zonlicht voor de broodnodige vitamine D kan geen kwaad- , hier kan onvermoede integratie zomaar toeslaan.

  Schei uit met dat Oosters badhuis SP , U heeft er niets van gesnopen, hier gaat de Zwolse gemeenschap geen cent aanuitgeven schat ik in.


  ⚠️ Meld

 3. Wat zijn jullie kortzichtig zeg. Ik ben gewoon een zwolse maar zou erg genieten van een hamman. Want het is gewoon een lekkere vorm van sauna.


  ⚠️ Meld

 4. Een hamam is geen zwembad, maar, zoals gezegd, een Oosters badhuis, waar je kunt genieten van zeepmassages enz. Baantjes trekken doe je volgens mij niet in een hamam. Ik ben er helemaal voor!


  ⚠️ Meld

 5. Lang niet alle gesubsidieerde zaken worden door iedereen gebruikt. Kijk maar eens naar het voetbalstadion, zwembad, theater, buslijnen, scholen. Ik noem maar een paar zaken lukraak op. Elk heeft zijn/haar eigen groep gebruikers. Zo ook met een hamam. Ook daar zal een bepaalde groep wel, en de rest niet of nauwelijks komen. Zo gaat dat nu eenmaal. Niets mis mee. Wel goed kijken of er een evenwicht is tussen het aantal bezoekers dat verwacht wordt en de kosten natuurlijk, verder: doen! Het lijkt me een prima combinatie om dat samen met het zwembad te bouwen. Misschien kun je bepaalde zaken delen, wat dan weer scheelt in de kosten.

  Leven en laten leven.
  Groet van Q106


  ⚠️ Meld

 6. ja tuurlijk dat wil de sp wel maar als er een stadion moet komen
  zeuren en zeiken . als ze willen baden in oosters badhuid gan dan maar lekker naar het oosten.


  ⚠️ Meld

 7. het lijkt me heerlijk,om daar als vrouw te badderen alleen zijn wij dat in onze cultuur niet gewent. een ding begrijp ik niet zo goed,als reactie op de tegenstanders,waarom zoeken wij dan wel tijdens vakanties ,massaal dat soort landen op?is het soms omdat het voor onze beurs voordeliger is,en wij ondanks alles toch blauwvingers blijven ??? :-


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.