Ontmanteling Aa-bad

Zwolle – In de Aa-landen is de ontmanteling van het Aa-bad begonnen. Dinsdag waren werklieden in het zwembad bezig met het leegpompen van het bad en de ontmanteling van de installatie. Het Aa-bad wordt niet meer gebruikt nu het nieuwe zwembad De Vrolijkheid is geopend.

aa-bad.jpg

Het Hanzebad is voorlopig nog in gebruik voor therapiezwemmen. Dit omdat het nieuwe zwembad op de campus van Hogeschool Windesheim niet eerder dan 1 februari 2014 in gebruik kan worden genomen. In dat zwembad komt volgens eerder gemaakte afspraak ook het therapiezwemmen. Bij therapiezwemmen worden mensen begeleid met tijdelijke of chronische spier- en pijnklachten. Het water heeft dan een hogere temperatuur. De Stichting Exploitatie Zwolse Zwembaden (SEZZ), Windesheim, Optisport en de gemeente Zwolle hebben in onderling overleg gekozen voor het openhouden van delen van het Hanzebad specifiek voor dit doel.

Voordeel voor de therapiezwemmers is dat zij voorlopig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven zwemmen. Verder is afgesproken ook het wedstrijdbad van het Hanzebad nog in gebruik te houden voor het gehandicaptenzwemmen, zoals dat nu ook al op de zaterdag gebeurt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het therapiebad en het wedstrijdbad. Het in gebruik houden van het wedstrijdbad biedt eveneens de mogelijkheid om ruimte te blijven bieden voor banenzwemmen en doelgroepzwemmen.

De huidige exploitant van het Hanzebad, de SEZZ, biedt op werkdagen de mogelijkheid voor dit banenzwemmen (circa 2,5 uur per dag) en doelgroepzwemmen (circa 4 uur per dag). In het Hanzebad wordt na de opening van zwembad De Vrolijkheid geen zweminstructie meer gegeven. Dit gebeurt dan nog alleen in Zwembad De Vrolijkheid door exploitant Optisport en in zwembad Windesheim door zwemschool W.J.van Goor.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. Het Aabad is een fijn overzichtelijk zwembad. Ik heb hier vele uurtjes zwemplezier gehad en vele feestelijke diploma-uitreikingen. Leiding, badmeesters en -juffrouwen, bedankt!


  ⚠️ Meld

 2. Zo jammer dat er weer een stukje Zwolse geschiedenis verdwijnt! Na het stilo bad nu het aa-bad en daarna het hanze bad! Ik ben afgelopen zaterdag naar de open dag geweest van het nieuwe zwembad de Vrolijkheid! Het is mooi dat er een groot complex is neergezet waar alle zwolsche zwemmers terecht kunnen! Swoll 1984, reddingsbrigade, en alle andere doelgroepen, te denken aan schoolzwemmen en les zwemmen, baby zwemmen, aerobics, duikvereniging enz enz. Echter is het wel zo dat het zwembad voor doelgroep zwemmers ( te denken aan baantje trekkers, recreanten) Totaal buiten de boot vallen. Er is maar beperkt tijd en gelegenheid voor deze mensen om hun ding te doen! Baantjes zwemmen kan alleen maar worden gedaan op de momenten dat de wedstrijdbanen vrij zijn. En wat betreft het recreatie gedeelte; Ongelooflijk dat je als stad Zwolle zijnde een recreatie bad ter grote van 1/3 als dat van het hanzebad bouwt. Las laatst dat ondanks de financiële crisis Zwolle blijft investeren in de duurzaamheid en regio bekendheid. Nou daar heeft de gemeente raad de spijker volledig misgeslagen! Als er 20 mensen in het recreatie gedeelte zit is het vol!!! Als je een beetje leuk en ruim recratief wil zwemmen als Zwollenaar moet je al gauw uitwijken naar andere plaatsen ( Kampen, Wezep, Raalte, Deventer of elders) Nogmaals ik snap er werkelijk waar geen snaar van dat als er 2 kleine zwembaden worden gesloten er een klein recreatief zwembad voor terug komt!  ⚠️ Meld

 3. als Zwollenaar moet je al gauw uitwijken naar andere plaatsen ( Kampen, Wezep, Raalte, Deventer of elders) Nogmaals ik snap er werkelijk waar geen snaar van dat als er 2 kleine zwembaden worden gesloten er een klein recreatief zwembad voor terug komt!

  @Chubby, dat idee had ik nou ook al, zou daar niet over nagedacht zijn?


  ⚠️ Meld

 4. Sterker nog! Er staat in dit artikel dat ze delen van het hanzebad open willen houden voor specifieke doelgroepen! Laat ze dan het recreatie gedeelte ook openhouden voor gebruik!  ⚠️ Meld

 5. Mijn zoon is vanmiddag naar het zwembad “de Vrolijkheid”geweest.
  Vond het niet veel, met name te klein. Glijbaan stelt niet veel voor.
  Je kunt niet meer naar buiten. Zoals op de tekening destijds al te zien was, inderdaar meer een bad voor de verenigingen, dan voor de recreant. Wat @chubby zegt de zoveelste gemiste kans van de gemeente Zwolle.


  ⚠️ Meld

 6. Jammer hoor!! Ook zonde dat het nieuwe bad nu al niet bevalt. Volgend debacle wordt Het Oog op de Fundatie aan de Blijmarkt. Ook zo’n speeltje van sommige raadsleden en een goed geslaagde lobby (geslijm) van het museum.


  ⚠️ Meld

 7. Denk dat de gemeente zelf heeft gedacht het goed te maken van te voren met de renovatie van het openluchtbad! Ben daar zelf trouwens zelf lid van! En beleef daar erg veel plezier van! Maar dat mag niet wegnemen dat tijdens andere seizoenen door het jaar heen de Zwolsche inwoners daar de dupe van moge worden! Lid zijn ( of worden van t openluchtbad is een keuze op zich, je verbind je namelijk meteen aan de verplichte deelname van vrijwilligers werk). Mensen laten we eerlijk zijn, Zwolle is een stad die groeit en daar horen faciliteiten bij om recratief bezig te blijven! Denk aan een biscoopbezoekje, een theater voorstelling, maar zwemmen??? Daar is met de bouw en opening van dit zwembad een dikke streep door gezet!!!


  ⚠️ Meld

 8. Dan kunnen ze het best het Aabad open laten: dat is een simpel bad waar je maar een ding kunt doen, namelijk zwemmen. Ik denk dat de geplande ontwikkeling op dat terrein door de crisis toch lastig wordt.


  ⚠️ Meld

 9. Het blijkt een minder zwembad te zijn dan bv. het Hanzebad en ook nog op een onlogische industrie locatie.
  Ik vind het een merkwaardige beslissing.
  Daarbij moet het twee zwembad complexen vervangen..

  De reden van het -investeren- in vage bruggen, parkeergarages en een museum kan ik ook niet volgen in deze tijd .
  Het geld van de gemeenschap kan ook Gemeente Zwolle maar 1x uitgeven en dat gaat ten koste van de burgers.
  Vooral de echt hulpbehoevende mensen worden gekort.

  Een machine museum met 23000 euro subsidie per jaar is te duur en is weg, een ander museum mag wel miljoenen kosten en voegt niets toe.  ⚠️ Meld

 10. Een stad met meer dan 100000 inwoners en dan bouwen ze een bad waar niet eens een (rereatieve) relaxruimte inzit, te denken aan bubbelbad ,stoombad etc.
  Nee mij ien ze daar niet ik ga lekker naar wezep .
  Het zwembad in wezep weet wel hoe het moet want daar gaan ze de relaxruimte zelfs verbouwen cq uitbreiden.


  ⚠️ Meld

 11. Ik ben gister samen met mijn vrouw om 7 uur naar het nieuwe zwembad geweest en ik was er om kwart voor 8 al weer uit omdat het wedstrijdbad werd gesloten ivm verhuur en toen we moesten uitwijken naar het recreatiebad met een glijbaan dat niks voorsteld hadden we het al gauw gezien. Jammer dat onze centen hiervoor zijn gebruikt. Zwolle blijft nog steeds als DE grote stad van overijssel een hele saaie stad voor mensen die graag dingen buiten de deur willen doen.


  ⚠️ Meld

 12. Inderdaad nostalgie en erg jammer dat dit bad er aan moet geloven. Ook ik heb hier vele uurtjes met plezier doorgebracht. Wat een fijn en schoon bad bleef dit altijd in vergelijking met het Hanze. Ook goed bereikbaar vanuit Westenholte en Stadshagen. Voor het nieuwe/duurdere bad moet nog weer verder worden gereden, met beperkte uren voor recreatieve zwemmers. Erg jammer. Mensen van het AA-bad: zeer bedankt!


  ⚠️ Meld

 13. Het zwembad ligt op een onlogische locatie. de toegangsprijs is erg duur, als je een abonnement wilt is dat erg ingewikkeld en onduidelijk… Voorlopog blijf ik mijn baatjes trekken in het Hanzebad… Als die tijden tenminste een beetje gunstig zijn. want de communcatie rond dit alles is ronduit SLECHT,!!>:(


  ⚠️ Meld

 14. En moeten in de toekomst alle kinderen uit zwolle nu verplicht naar de vrolijkheid als ze zwemles in zwolle willen? das lekker dan als je in zuid of stadshagen woont…


  ⚠️ Meld

 15. Ik vind dat hier hele goeie zaken worden besproken, maar….
  Ga dan aub ook naar de vrije inloop/spreekuur in het gemeentehuis, en laat je stem horen.
  Ik ben voor het Hanzebad open te houden!
  Alleen mijn stem word hier niet goed genoeg gehoord denk ik zo.

  Ps, het hanzebad komt deze week met extra info naar buiten aangaande openingstijden voor het banenzwemmen. DIt blijft voor alsnog ook mogelijk in het hanzebad!


  ⚠️ Meld

 16. Wij gaan tegenwoordig naar het nieuwe bad van Hattem. Daar kun je heerlijk banen zwemmen en onze dochter gaat daar in januari met zwemles beginnen in het heerlijke warme water van het doelgroepenbad. En ik ben er binnen20 minuten vanuit Zuid! Anders waren we in het Hanzebad gebleven…  ⚠️ Meld

 17. @Jo, het hanzebad blijft toch voor zwemlessen toch open,totdat het bad bij windesheim klaar is? Of heb ik dit nu helemaal mis.

  Vraag maar eens aan de inwoners van Hattem wat ze van het nieuwe bad vinden.


  ⚠️ Meld

 18. Ga lekker naar Wezep of naar Hattem.
  Ook vlakbij en niet duur.
  Kunnen ze binnenkort de tent sluiten…. en het Aa-bad weer gewoon open doen. >:(


  ⚠️ Meld

 19. Het zwembad van de Vrolijkheid hadden ze veel grotere moeten maken en dat olympische zwembad geval apart 🙂
  Dan had je tenminste zoiets als center pars bijvoorbeeld, wat nu daar is bij de vrolijkheid is gewoon een kut zwembad
  >:(


  ⚠️ Meld

 20. Dacht dat de kids van het Hanzebad al naar de Vrolijkheid moeten. Het therapiebad blijft nog open, want de bouw van het nieuwe therapiebad heeft vertraging opgelopen.
  En wat de bewoners van Hattem vinden, geen idee. Heb alleen positieve geluiden over het bad gehoord. Misschien in de aanloop i.v.m. het geld dat het gekost heeft.


  ⚠️ Meld

 21. Eeuwig zonde, weer een stukje jeugdnostalgie weg.
  Wel mooi voor de projectontwikkelaars die fijn weer een 50+ bunker kunnen gaan neerzetten op dat mooie stukje grond.
  Samen maken we de stad…………


  ⚠️ Meld

 22. “De 1e indruk is de beste indruk”. Deze is niet best bij de Vrolijkheid ondanks dat het er wel gezellig uit ziet: Glijbaan kapot, halve bad werd afgesloten in de drukte, de catering die er is is slecht, koffie uit thermoskannen, alle kluisjes vol, lange wachtrijen, vieze niet schoongemaakte kleedhokjes, klagende personeelsleden en het is absoluut geen recreatiebad!
  Kortom conclusie: in ieder geval veel te snel open gegaan om de herfstvakantie-euro’s maar binnen te halen(5,10 p.p!!!!) en dat kost kost uiteindelijk nu klanten.
  Ik kom er niet weer en ga de nabije regio in waar prima baden zijn te vinden voor minder geld en meer service, beleving en vooral zwemplezier. Gemeente Zwolle mag zich achter de oren krabben.


  ⚠️ Meld

 23. Ben ook naar de open dag geweest en was zwaar teleurgesteld. Het recreatiegedeelte lijkt in de verste verte niet meer op het winnende ontwerp waar ik op heb gestemd! Hopelijk gaat windesheim ook aquarobic aanbieden want dan weet ik het wel!


  ⚠️ Meld

 24. Ja, welkom in de commerciële wereld van Optisport. Wat een aanfluiting dat nieuwe bad, ik mag hopen dat het Hanzebad ook open blijft. Volgens mij staat er ook veel te weinig personeel in de Vrolijkheid, hoe kan 1 persoon in vredesnaam drie baden in de gaten houden? Is dat allemaal in het kader van bezuinigingen ofzo? Ronduit levensgevaarlijk, de gemeente had dit nooit uit handen moeten geven aan dat stelletje graaiers van Optisport. Bah!!!!>:(


  ⚠️ Meld

 25. Praat iedereen hier elkaar nu maar een beetje na of is het normaal dat iedereen zo fu..ing negatief praat? Pff, vandaag al me neefjes naar het nieuwe bad gestuurd om de proef op de som te nemen. Het enige negatieve was dat er geen patat te krijgen omdat de Horeca nog niet open is, Maar goed, das een kwestie van tijd. Voor de rest vonden ze het prachtig en hebben ze genoten. Zelfs beter dan het Hanze bad zeiden ze. Dus ik weet niet wat jullie allemaal gewend zijn cq wat jullie, misschien te hoog gespannen verwachtingen waren, maar enige nuance lijkt me hier op zijn plaats!!


  ⚠️ Meld

 26. @Zwollenaarisback: Ja, een kinderhand is gauw gevuld zeggen ze dan. Als één van je neefjes iets overkomen was doordat er gewoon te weinig personeel aanwezig was had je waarschijnlijk wel anders gel.ld.;)


  ⚠️ Meld

 27. Ingrid, gezien je andere reacties ben jij er zelf niet geweest maar heb je al wel een mening, bij deze schaar ik jou dan maar bij de meelullers…

  Mopie, Zou ik me neefjes er heen sturen zonder minimaal 2 diploma’s…?? Wat denk je zelf?  ⚠️ Meld

 28. @Zib, net zoals jij baseer ik mijn verhaal op horen van.
  Maar jij vraagt aan de mensen die niet positief over het bad zijn, te nuanceren (er zijn ook negatieve reactie’s van mensen die er wel zelf geweest zijn).


  ⚠️ Meld

 29. Mopie, Zou ik me neefjes er heen sturen zonder minimaal 2 diploma’s…?? Wat denk je zelf?

  Dus als iemand ergens een diploma voor heeft is de veiligheid automatisch gewaarborgd? Dat zou mooi zijn! 8) Ik denk dat je mijn punt niet begrijpt (of niet wilt begrijpen). Ik vind het zwaar onverantwoord om met zo weinig personeel toezicht te houden in zoiets als een zwembad waar nou éénmaal van alles kan gebeuren.


  ⚠️ Meld

 30. Vandaag wezen zwemmen en het valt mij enorm tegen had er meer van verwacht ik zal niet snel nog een keer gaan dan liever buiten Zwolle gemiste kans dit


  ⚠️ Meld

 31. De Stentor heeft allemaal uitspraken uit bovenstaande reacties gekopieerd zonder bronvermelding van Weblog Zwolle en haar trouwe bezoekers. @WeblogZwolle stelt dit op Twitter ter discussie. #lekkermakkelijk En terecht >:(


  ⚠️ Meld

 32. nog een goede reclame voor het zwembad. de site om te zien voor openingstijden en andere zaken ligt er ook al 2 dagen uit handig als je wil weten vanaf hoe laat je wil zwemmen en prijzen. >:(


  ⚠️ Meld

 33. Het is juist een groot compliment van de Stentor aan Weblog Zwolle! Maar het zou wel netjes zijn dat die redacteur niet WLZ bestempelt als internetfora maar als Internetkrant Weblog Zwolle, maar dat zal, zo weet ik als oud- medewerker van die krant, niet snel gebeuren. Naast het ontzag voor WLZ is er ook sprake grote jaloezie. WLZ wordt regelmatig besproken op de redactie van de Stentor. Vooral de snelheid en het aantal reacties bij berichten op deze website irriteert de redacteuren bij de Stentor mateloos. Ik ben er intussen achter dat de gedrukte kranten geen lang leven meer hebben. De vis spartelt nog een paar jaar, maar moet dan op het digitale droge. Wel jammer voor de traditionele media, vind ik, maar het wordt echt drastisch anders!


  ⚠️ Meld

 34. @kranteman, WLZ en zijn reageerder “moeten”het inderdaad maar al compliment zien. Maar het is niet netjes dat ze niet vermelden waar ze deze info vandaan hebben.  ⚠️ Meld

 35. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe admin hier mee omgaat, wanneer reactie’s die hier geplaatst worden, zo maar elders worden gebruikt.


  ⚠️ Meld

 36. En er zit nog censuur op de reacties ook. Had even Weblog Zwolle genoemd als originele bron, maar die wordt niet zonder meer doorgeplaatst. Ben benieuwd of dat alsnog gebeurt.

  Ben trouwens vandaag wezen zwemmen met het gezin bij De Vrolijkheid. De verwachtingen waren niet zo hoog, gezien een aantal reacties hier, maar ik vond dat ik er toch minimaal zelf een keer geweest moest zijn. Misschien was het daarom dat ik toch blij verrast was. Ik vond het voor ons gezin (kinderen tussen 8 jaar en 9 maand) een mooi overzichtelijk bad met verschillende leuke dingen. Zo’n glijbaan, stroomversnelling en bubbelbad is meer dan voldoende voor kleine kinderen. Verder heb je in de rechthoekige baden nog wat leuke speelmatten, banden, enz. Verder was het natuurlijk nog erg netjes en ook de polsbandjes werkten prettig. Het mooie is dat je met kleine kinderen in het peuterbadje toch nog goed zicht hebt op de kinderen die al vrij kunnen zwemmen in de andere baden.

  Als ik wat mindere dingen moet opnoemen, dan noem ik de temperatuur. Dat mocht best een graadje warmer, maar misschien dat ze dan niet meer voldoen aan de milieukenmerken. Met name de kleedkamers zijn erg koud als je uit het bad komt. Verder lag er relatief veel zand op de bodem. Of het van de bouw is, of van vakantiegangers die het strand nog in de broekzakken hadden weet ik niet, maar volgens mij is daar wel wat aan te doen. Tot slot is het jammer dat de grepen op de klimmuur niet vast zitten. Terwijl je klimt, roteert zo’n ding op de enkele schroef en lig je weer beneden. Ik neem aan dat ze daar nog wat aan gaan doen.

  Als ik er een cijfer aan moet geven, geef ik een 7,5.


  ⚠️ Meld

 37. Raadslid @edwinuitzwolle op Twitter: service & sfeer van bestaande zwembad bij buren in Wezep overtreffen #devrolijkheid. zwemfeestje dus niet daar… #jammer #exploitatie


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.