Uitzwaaien Zwolse Schaapskudde

Zwolle – Het is weer volop herfst dus tijd voor de Zwolse kudde om te vertrekken naar het winterverblijf. Op donderdag 1 november rond 14.00 uur vertrekken de schapen en neemt schaapherder Arie Huisman afscheid van zijn kudde. Alle kinderen in Zwolle zijn van harte welkom om de kudde uit te zwaaien op de wijkboerderij De Klooienberg (Klooienberglaan 1). De schapen worden met een speciale vrachtwagen opgehaald. Voordat de schapen lekker gaan grazen in diverse Friese boerenweilanden doen ze mee aan een wedstrijdje schapendrijven voor Border Collies. Vanaf januari verhuizen de schapen naar een binnenverblijf omdat in deze periode de eerste lammetjes al worden geboren.

korfbal_en_schapen-104.jpg

Schaapherder Arie Huisman neemt ook voor een paar maanden afscheid van de kudde. Hij kijkt tevreden terug op een mooi seizoen. Arie:”in het begin moesten de schapen natuurlijk wel even aan mij en mijn honden wennen maar dat duurde niet lang. We waren deze zomer vaak te vinden in het Holtenbroekerbos en het Westervelsde bos en zijn dit jaar voor het eerst ook de Twistvlietbrug over gegaan om in het Twistvlietpark te begrazen. Het is erg leuk om met de kudde door een woonwijk te trekken. Bewoners reageren vaak erg positief en sommige maken een praatje of schieten snel een foto. Ook heb ik deze zomer regelmatig getwitterd en mijn bijna 100 volgers op de hoogte gehouden van het wel en wee van de kudde”.

Educatief

Veel basisschoolgroepen hebben afgelopen periode de kudde bezocht. Tijdens het bezoekje vertelde schaapherder Arie van alles over de kudde, het grazen en wat dat allemaal doet voor de natuur.

Duurzaam

Zwolle heeft ervoor gekozen om de kudde deel uit te laten maken van het Zwolse groenbeheer. De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook is er door de inzet van schapen, in plaats van machines, geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ze willen er vast niet zo veel kinderen bij…. op een donderdagmiddag vanaf 14 uur… de schoolkinderen moeten dan dus nog naar school!


    ⚠️ Meld

  2. Donderdag 1 november verhuist de kudde. Bij de kudde loopt ook altijd een witte gans…..deze gans is zo te zien geheel opgenomen in de kudde. Gaat de gans mee richting Friesland?


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.