Bibliotheek Zwolle Stadshagen krijgt 4 sterren

Zwolle – Woensdagmiddag kreeg de bibliotheek in Stadshagen op de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 4 van de 5 sterren. Een mooie en levendige bibliotheek, maar de toegang van het Cultuurhuis haalt de score naar beneden. Amsterdam werd de winnaar.

Het is de vierde keer dat deze verkiezing wordt georganiseerd door het vakblad voor bibliotheken “Bibliotheekblad”. Ronald Giphart was voorzitter van de jury. Bibliotheek Zwolle is overigens al voor de tweede keer genomineerd voor beste bibliotheek. Tot 28 mei jl. konden bibliotheken zich nomineren. Een selectiecommissie, bestaande uit redactieleden van Bibliotheekblad en Mystery Guests, bepaalden welke twaalf mochten doorgaan voor de eindstrijd. De bibliotheek in Stadshagen was verguld met een plek op deze shortlist. Daarna zijn juryleden onaangekondigd bij de genomineerden langsgegaan voor een beoordeling.

Juryrapport

De jury roemt de flair en durf waarmee de bibliotheek in Stadshagen is ingericht. Met een goede collectie en veel digitaal aanbod voor de jeugd. Er heerst een aangename, levendige sfeer en de medewerkers zijn vriendelijk. Het lukt de bibliotheek helaas niet in haar eentje om het imago van het Cultuurhuis hoog te houden, aldus de jury. De entree van het Cultuurhuis en begane grond ogen weinig aantrekkelijk, dit in schril contrast met de bibliotheek op de eerste verdieping. Dat werpt bij de jury de vraag op waarom de bibliotheek genoegen heeft genomen met zo’n weinig prominente plek in het Cultuurhuis.

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat ons land beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de samenleving.

Artikel delen: