Lokale Omroep haalt Kerkplein uit de ether

Zwolle – Zaterdagmorgen kreeg het Podium van Kerken in Zwolle te horen dat het radioprogramma Kerkplein bij de lokale omroep RTV ZOo op de zaterdagochtend per direct stopt. De kerken zijn niet geinformeerd door het bestuur van de omroep over deze wijziging.

De programmamakers geven aan dat ze nog tweemaal drie minuten hebben om tussen 08.00 uur en 10.00 uur op zaterdagochtend een agenda voor te lezen en ze mogen op zondagavond na 22.00 uur nog zendtijd vullen. De makers van het programma Kerkplein zijn daarom niet gelukkig met deze gang van zaken. Ze vinden het radioprogramma een spreekbuis voor de Zwolse kerken. De nieuwe programmaindeling gaat 1 november 2012 al in, zeggen de kerken. Daardoor voelt het voor hen als een overval. Het Podium van Kerken zal zich beraden over een reactie en eventuele acties tegen RTV ZOo. Een woordvoerder van RTV ZOo laat weten begin volgende week met een reactie te komen.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. De lokale omroep maakt al er jaren een rommeltje van. Ze beloven elke keer beterschap maar presteren niets. Een niet meer serieus te nemen clubje dat meer dan een ton subsidie krijgt.


  ⚠️ Meld

 2. @Jasper En wat nu als er een groep is die er wel behoefte aan heeft? Denk aan mensen die zelf om fysieke redenen niet meer naar de kerk kunnen, maar nu wel mee kunnen luisteren?


  ⚠️ Meld

 3. wilbert, het is 2012! dan wordt het de hoogste tijd dat dat sprookjesboek aan de kant gelegd wordt en dat men iets nuttigs gaat doen met de tijd!


  ⚠️ Meld

 4. Ingezonden:

  Per 1 november komt er een einde aan een van de langstlopende programma??s van de Zwolse Omroep Organisatie (ZOO). De reden is dat bestuur en programmacommissie een nieuwe zenderindeling voorstaan.
  Het bericht is bij de zeven leden tellende redactie (vier presentatoren en drie technici) als een bom ingeslagen. Via de eindredacteur is het bericht binnen gesijpeld, maar van enig overleg was geen sprake. Wat de redactie van KERKPLEIN vooral frustreert is dat op twee brieven vanuit de redactie, gericht aan het bestuur, geen enkele reactie is gekomen. Presentator Hylke van der Zee: ????Toen de eerste geruchten tot ons doordrongen hebben we een brief gestuurd aan het bestuur en uitgelegd waarom wij op de zaterdagmorgen willen blijven. Veel van onze onderwerpen spelen namelijk in het weekeinde en daar kunnen we dan op de zaterdagmorgen aandacht aan besteden. Bestuur en programmacommissie hebben ons een uur toegewezen op de zondagavond, van tien tot elf uur. Maar uitzenden op de zondagavond is als mosterd na de maaltijd. Bovendien, krijg om tien uur ??s avonds nog maar eens gasten naar de studio. Je kunt je zelfs afvragen of er ???berhaupt?? nog luisteraars zijn op dat tijdstip?? ????
  ????Twee weken geleden heb ik namens de redactie het bestuur ?? wederom per brief – uitgenodigd voor onze redactievergadering van 17 november. Taal noch teken hebben we gehoord. Nog geen ontvangstbevestiging. Dan voel je je toch niet meer serieus genomen.????
  Het programma KERKPLEIN, voorheen Kerken in Zwolle, is al zo??n dertig jaar te beluisteren op de zaterdagmorgen van 8 tot 10 uur. Het eerste uur bestond vooral uit een breed scala aan christelijke muziek, van traditioneel tot moderne gospel. Voorts was er ruimte voor de agenda en een korte overdenking. In het tweede uur kwamen gasten live aan het woord naar aanleiding van zeer uiteenlopende gebeurtenissen. Kerkelijke activiteiten, maar de laatste tijd ook steeds meer ruimte voor geestelijke stromingen in z??n algemeenheid.
  Vanuit het Podium van Kerken is al onthutst gereageerd op het verdwijnen van KERKPLEIN. ????Ons is onze spreekbuis afgenomen????, aldus voorzitter Mink de Vries.
  Omdat de gemeente Zwolle subsidiegever is zal ook nog langs politieke weg worden bezien of mogelijk toch KERKPLEIN voor de zaterdagmorgen behouden kan worden.  ⚠️ Meld

 5. 2 dingen:
  1 – In Nederland is er een splitsing tussen kerk en staat.
  2 – De gemeente gaat niet over de inhoud van de programmering, maar het PBO orgaan wel.
  Hele gang van zaken toont opnieuw aan dat bestuur en medewerkers geen verstand van zaken. In drie jaar tijd weer een nieuw bestuur. Tijd dat de gemeente WLZ wat subsidie geeft en als omroep aanwijst ipv deze hobbybob club


  ⚠️ Meld

 6. Wat ieder er ook van vindt, het gaat om de criteria, die het Commissariaat van de Media hanteert bij het verlenen van de concessie.
  Artikel 30, lid c van de Mediawet zegt dat “het programma van de lokale omroepinstelling in zodanige mate is gericht op de bevrediging van de in de gemeente levende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke behoefte, dat de instelling geacht kan worden van algemeen nut te zijn.”
  De vraag is dus of de nieuwe koers voldoet aan dit criterium.
  Ik ben benieuwd of het PBO, als toezichthoudend orgaan, hier al naar gekeken heeft.

  Het heeft niets te maken met de scheiding tussen kerk en staat. Kerken zijn een onderdeel van de Zwolse maatschappij en passen daarmee binnen het algemeen nut waarover artikel 30 spreekt.


  ⚠️ Meld

 7. Ik heb nog nergens kunnen lezen waarom Kerkplein per direct moet stoppen.Misschien hebben de programmamakers daar wel goede redenen voor……


  ⚠️ Meld

 8. Ik begrijp uit de ingezonden brief dat ze niet hoeven te stoppen maar dat het programma naar de zondag verhuist. Daarmee zal de ZOO voldoen aan de de criteria van het Commissariaat van de Media. Die geeft immers niet aan wat op welke tijdstippen geprogrammeerd moet worden.
  Als ik de ingezonden brief goed lees, is de communicatie knudde geweest. Een programma dat al 30 jaar op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden heeft waarschijnlijk een vaste schare luisteraars. Voor hen is het jammer als het naar een andere dag en tijdstip gaat.
  Nu luister ikzelf nooit naar ZOO, maar zijn er ook luistercijfers van de verschillende programma’s bekend.


  ⚠️ Meld

 9. Dat vroeg ik me ook af, Drama. Vandaar mijn vraag naar de luistercijfers. Ik kan me voorstellen dat de gedachte is dat de zaterdagmorgen een ochtend is waarop veel mensen (zouden kunnen) luisteren en dat ze verwachten dat de groep die naar Kerkplein luistert dermate trouw is, dat ze ook op de zondagavond laat afstemmen op ZOO. Maar laten ze het gewoon toelichten en sowieso in gesprek gaan met de presentatoren van Kerkplein. Na 30 jaar het zomaar zonder opgaaf van redenen wijzigen is onbehoorlijk.
  @VdBerg, denk jij dat het niet te meten is (verwaarloosbaar weinig)? RTV Oost doet ook al zo geheimzinning over de kijk- en luistercijfers. Ik vind dat een omroep die met publiek geld wordt gefinancierd, zich ook publiek moet verantwoorden over de behoefte waar ze (denken) aan (te) voldoen.


  ⚠️ Meld

 10. Hallo Jasper de Leye, hoe kom jij er bij dat God dit zo heeft gewild, heeft Hij jouw gebeld of zo, laat iedereen in zijn of haar waarde aub,
  de ZOO heeft een plaatselijke functie waar ook christenen onder vallen, ze strijken gemeenschaps geld op laten ze dan ook voor de gemeenschap wat doen, indirect betaald elke zwollenaar aan de ZOO dus zend ook wat uit voor elke zwollenaar.


  ⚠️ Meld

 11. Ik vind de ongenuanceerde meningen en opmerkingen hier over het kerkelijk bevolkingsdeel van Zwolle nog verontrustender dan de bsluitvorming van onze lokale omroep hobbyclub.
  Misschien dat Dhr van Boven er vanuit zijn CU achtergrond politieke aandacht voor kan wekken?


  ⚠️ Meld

 12. Ik heb de programmering van ZOO eens bekeken en zie dat op zaterdag van 8.00-10.00 uur Kerkplein is en daarna een uur Gospelmuziek. Op zondag van 18.00-19.00 uur orgelmuziek en daarna tot 22.00 uur Kerkplein. Dat is dus 5 uur specifiek voor religieuze mensen en 2 uur waarschijnlijk ook vooral voor die groep. Van de 60 uur dat uitgezonden wordt ongeveer 10%. Uit een oud luisteronderzoek (2005 van OLON) blijkt dat ca 4% van de luisteraars naar dit soort programma’s luistert. Misschien is dat de reden om het op zaterdag te schrappen? Blijft gissen. Een ding is duidelijk en dat is dat ZOO haar besluit onvoldoende uitlegt en communiceert naar de betrokkenen. Jammer en dom, want het gaat kennelijk om een groep betrokkken en enthousiaste presentatoren. En eens met hen dat de zondagavond na 22.00 uur een weinig aantrekkelijk tijdstip is.


  ⚠️ Meld

 13. dat krijg je al je nieuwe mensen die zich graag willen profileren in een bestuur krijgt; een koekebakker en iemand die de titel “general manager” draagt. die willen wel wat nieuws terwijl ze van radio maken niets begrijpen. ze zwiepen een programma wat al jaren op hetzelfde tijdstip is geprogrameerd eruit en bedenken iets waar geen mens in zwolle op zit te wachten. zal mij benieuwen wie zonodig op dat tijdstip zendtijd wil.
  ik zeg niet dat kerkplein per sé op dat tijdstip moet blijven, maar de gang van zaken ruikt erg onfris en dat al even zo sind er Koekebakkers en vriendjes bij de ZOo rondlopen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.