Sportweek Autisme Sportief kent alleen maar winnaars

Zwolle – De sport en recreatie week die stichting Autisme Sportief heeft georganiseerd in de week van 22 oktober tot en met 28 oktober voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis was een groot succes. 

autisme_sportief.jpg

Vanaf maandag morgen tot en met  zondag avond hebben in totaal 10 kinderen aan allerlei sport en recreatie activiteiten mee gedaan zoals  paardrijden, mountainbiken, klimmen, karten, vissen, tafeltennissen,  biljarten, zwemmen en het maken van een bos wandeling. Bovenstaande werd gedaan vanaf een prikkelvrije locatie.  Ouders en kinderen melden na de tijd onder meer dat “de kinderen een onvergetelijk leuke week hadden gehad”. Stichting Autisme Sportief verzorgt o.a. sport en recreatie week(enden) voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis.

Omdat, net als een ieder de persoon met autisme of een stoornis in het autistisch spectrum ook graag zijn vrije tijd goed wil besteden. Echter is het door zijn/haar stoornis niet altijd mogelijk deze zelfstandig te organiseren of te plannen. Ook is het vaak moeilijk om ervaren begeleiding te vinden die de persoon begeleidt in deze activiteiten, autisme sportief voorziet hier in.

Sport en recreatie week

De doelstelling van de sport en recreatie week van stichting Autisme Sportief is dat de kinderen en jongeren op een prikkelvrije locatie kunnen ervaren welke sport en of recreatie activiteit het best bij ze past en anderzijds zijn ze er letterlijk en figuurlijk “even uit” onder leiding van professionals.

Tijdens deze week werden verschillende sport en recreatie aspecten aangeboden waar kinderen en jongeren uit kunnen kiezen zoals paardrijden, mountainbiken, klimmen, karten, vissen, tafeltennissen, biljarten, zwemmen en het maken van een bos wandeling. De deelnemers aan deze week hebben angsten overwonnen of barrières die ze bij bepaalde sporten kunnen ervaren. Hierdoor kregen ze een positiever zelfbeeld en hebben een belangrijke succes ervaring op gedaan.

Stichting Autisme Sportief verbleef deze week op een prikkelvrije locatie in Dalfsen. Vanaf deze tussen de weilanden gelegen plek verbleef men van maandag morgen tot en met zondag avond en dit was tevens het vertrek punt van alle activiteiten. Zo hebben de kinderen een boswandeling en een mountainbike tocht gemaakt in de bossen van Dalfsen. Vol enthousiasme werd vervolgens mee gedaan aan zorgvuldig samengesteld klimprogramma met alle veiligheidsaspecten bij Klimpark Adventure world Nijverdal waar tevens een dag werd gekard en gebowld. Het paardrijden vond plaats op de manege in Dalfsen. Tot slot hebben de kinderen de nodige waterpret beleefd in het zwembad.

Paardrijden op de Manege in Dalfsen

Het aspect wat door de meeste kinderen het meest werd gewaardeerd was het paardrijden in Dalfsen op de manege van Ineke Marsman. Er zijn verschillende redenen waarom paarden succesvol zijn. Zo wordt het contact met een paard en zijn beweging gebruikt om aan doelen te werken die voor een autistisch kind belangrijk zijn. Ze hebben een rustgevende werking op kinderen en het omgaan met een paard werkt stimulerend: het geeft het kind bewegingsvrijheid en het onderbreekt bepaalde gedragingen. Daarnaast accepteert een paard iemand zoals hij is en stelt geen eisen. Dit zorgde er oa voor dat een deelnemer aan de week die niet kan praten en horen zonder enig probleem op een paard door het bos kon rijden.

Mee doen kan

Stichting Autisme Sportief wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren in de gelegenheid stellen om aan deze week(enden) mee te kunnen doen. Daarom hebben we extra vrijwilligers gevonden om dit mogelijk te maken. Er is nog extra plaats voor deelname. Meld je aan via info@autismesportief.nl Neem voor meer informatie contact op met Wilco Voulon info@autismesportief.nl

Artikel delen:
Reacties 6

Reacties zijn gesloten.