Groen licht voor openstelling supermarkten op zondag

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle heeft maandagavond voor verruiming van de Zwolse winkeltijdenverordening besloten. Daardoor zal er een loting volgen voor vijf supermarkten die op zondag open mogen.

De fracties van het CDA, de ChristenUnie en GroenLinks waren tegen het voorstel. De overige fracties stemden voor. Het voorstel werd aangenomen. Voor de ontheffing komen ook kleine winkels die levensmiddelen verkopen in aanmerking. Dan valt te denken aan bijvoorbeeld een groenteboer of een bakker. De loting zal nog dit jaar moeten plaatsvinden. Per 15 duizend inwoners mag één levensmiddelenwinkel op zondag de deuren openen. Dat is ook de landelijke norm. Daardoor kunnen er in Zwolle op zondag vijf extra levensmiddelenwinkels open naast de bestaande drie.

Uitgangspunt daarbij wa dat Zwollenaren (ook) op zondag boodschappen kunnen doen zonder al teveel moeite. Er lijkt veel behoefte te zijn – zowel bij consumenten als bij winkeliers – aan (ruimere) mogelijkheden om op zondag levensmiddelen te kunnen kopen.

Stadsdelen:

Levensmiddelenwinkels die op zondag open willen kunnen dat volgens het voorstel van 16.00 uur tot maximaal 22.00 uur. Omdat er (veel) meer aanvragen bij de gemeente zijn gedaan voor zondagopenstellingen dan er ontheffingen verleend kunnen worden, is het voorstel de ontheffingen gelijkmatig verdeeld over de stad te verlenen. Het gaat dan om vier ‘stadsdelen’: Zuid, Noordwest (Stadshagen en Westenholte), Noordoost (Aa-landen, Holtenbroek en Berkum) en Centrum (Dieze, Assendorp, Hanzeland, Veerallee en Wipstrik). Dat laatste stadsdeel zou volgens het voorstel twee van de vijf nieuwe ontheffingen moeten krijgen, vanwege de grootte van dit gebied en vanwege de goede bereikbaarheid uit andere delen van de stad. ‘Centrum’ zou daarmee op een totaal van vijf ontheffingen komen, omdat de drie ontheffingen die Zwolle al onder het ‘ oude’ regime verleend heeft in dit gebied worden gebruikt.

Loting:

Omdat er nu al (veel) meer aanvragen voor de nieuwe ontheffingen zijn dan er verleend kunnen worden, is het voorstel om de ontheffingen om de vijf jaar door een notaris te laten verloten voor een periode van steeds een jaar. Elke aanvrager maar ook elke consument weet dan precies wanneer welke winkel voor de ontheffing in aanmerking komt. De drie nu al geldende ontheffingen voor onbepaalde tijd doen pas aan de lotingen mee als de bestaande gebruikers die inleveren.

Inventarisatie:

Bij alle Zwolse levensmiddelenzaken wordt nu geïnventariseerd of zij aan de loting mee willen doen.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Als een ondernemer op Zondag handel wil drijven moet de plaatselijke overheid zich daar niet mee bemoeien.

  Al dat gezeur van die ambtenaren kost geld en levert niks op..


  ⚠️ Meld

 2. Omdat er nu al (veel) meer aanvragen voor de nieuwe ontheffingen zijn dan er verleend kunnen worden, is het voorstel om de ontheffingen om de vijf jaar door een notaris te laten verloten voor een periode van steeds een jaar

  Ik volg deze regel niet helemaal. 1X in de vijf jaar loten voor een ontheffing van een jaar ?

  Dus kort door de bocht genomen als winkelier kun je het treffen dat je in jaar 1 open mag en vervolgens pas weer in jaar 4?

  Waarom niet gewoon een ontheffing die vijf jaar geldig is?


  ⚠️ Meld

 3. Bericht door HansV, op 31 oktober 2012 om 00:38
  Als een ondernemer op Zondag handel wil drijven moet de plaatselijke overheid zich daar niet mee bemoeien.

  Al dat gezeur van die ambtenaren kost geld en levert niks op..

  Helemaal mee eens.  ⚠️ Meld

 4. Ik roep alle bakkers/slagers/groenteboeren/etc op mee te doen met de loting, des te kleiner de kans dat een supermarkt wordt ingeloot. Met een ontheffing mag je open zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.