Programma Van Eigen Bodem 2007 is compleet

Van Eigen Bodem presenteert zaterdag 7 juli de top van de Nederlandstalige pop, rock, hiphop en reggae. Naast de al eerder aangekondigde optredens van Lange Frans & Baas B, Jovink & De Voederbietels, de Band Zonder Banaan (BZB) en Van Dik Hout is nu ook de komst van onder anderen The Scene, MC Typhoon, Bob Fosko & Band en Grote Prijs-winnaar Blaxtar bevestigd.

Er worden 20.000 bezoekers verwacht in Zwolle, die kunnen genieten van veel optredens op twee podia en theater op het terrein. Van Eigen Bodem is op 7-7-7 groter dan ooit. Het festival verhuist naar het evenemententerrein Park De Wezenlanden in Zwolle en heeft voortaan twee in plaats van één podium, waarop ruim vele bands optreden. Ook is het theatergedeelte op Van Eigen Bodem fors uitgebreid.

Het muziekprogramma van Van Eigen Bodem:

Hoofdpodium

Van Dik Hout

Met ‘Stil in mij’ nog steeds verantwoordelijk voor het beste nummer in de Nederlandse taal (3FM), behoeft Van Dik Hout geen introductie. Na een sabbatical is de band rond frontman Martin Buitenhuis helemaal terug, met een nieuwe cd en vele optredens in den lande.

Blaxtar

Winnaar van de Grote Prijs van Nederland in 2006. Blaxtar wordt wel gezien als de filosoof onder de hiphoppers. Zijn ‘lyrics’ verrassen, dagen uit en stemmen tot nadenken. Samen met zijn broertje MC

Typhoon, die in 2006 tot winnaar van de Grote Prijs werd uitgeroepen, laat hij zien dat hiphop niet alleen gaat over ‘chickies’, patserige wagens en hernia-veroorzakende juwelen.

Lange Frans & Baas B

‘Het land van…’ Lange Frans & Baas B is een aaneenschakeling van succes. De toegankelijke, populaire rap van de mannen uit Diemen-Zuid, leverde ze al vele top 10-hits op, waaronder ‘Moppie’ en het eerder genoemde ‘Het land van…’

The Scene

‘Blauw’, ‘Iedereen is van de wereld’: slechts twee megaklassiekers van The Scene, de pop/rockformatie rond frontman Thé Lau. De band tourt langs een selectief aantal festivals in Nederland en België in het kader van de reünieconcerten. Festival Van Eigen Bodem is het enige festival boven de rivieren dat zij dit jaar aandoen.

Bob Fosko & Band

Bob Fosko werd vooral bekend als frontman van de powerrock-band Raggende Manne. Tegenwoordig is Fosko bekend als protestzanger en huisvriend van de SP. Na het theater nu eenmalig terug op een festival, en wel Van Eigen Bodem. En dat de charismatische zanger nog niets aan energie heeft ingeboet, zal hij tijdens de opening van Van Eigen Bodem laten zien en merken.

Typhoon

Het broertje van Blaxtar won in 2005 de Grote Prijs van Nederland. Een megatalent dat met zijn energieke ‘flows’ en doordachte teksten al vele malen de zaal op de kop zette. In 2005 stond Typhoon al eens op het podium van Van Eigen Bodem, destijds met zijn hiphopvrienden Opgezwolle. Dat deze energieke artiest dan ook uit de hiphophoofdstad van Nederland, Zwolle, komt zal niemand verbazen.

Jovink & De Voederbietels

Boerenrock, steenhard en keigoed. Jovink & de Voederbietels, dat staat garant voor een feest dat zijn weerga niet kent. De band uit de Achterhoek stopt met touren in september: reden genoeg voor Van Eigen Bodem om deze rock een prominente plek te geven op het festival.

Band zonder Banaan

Alle remmen gaan los bij de Band zonder Banaan. De energieke combinatie van rock, humor en theater spat al jaren van het podium, zoals de bezoekers in het verleden al konden meemaken op Pinkpop en Lowlands. Live zijn de mannen niet te kloppen: op Van Eigen Bodem tonen ze waarom.

Moespodium (talenten)

Takkedak

Serious Talent van Radio 3FM. Takkedak ondervindt aan den lijve hoe moeilijk het is voor Nederlandstalige bands om door te breken. Onterecht, want de muzikanten weten van wanten. De combinatie van toegankelijke pop en bij vlagen verrassend harde rock maken van Takkedak een belevenis.

Meneer Van Zanten

Meneer Van Zanten mag je eigenlijk geen talent meer noemen. De Apeldoornse popformatie timmert al jaren aan de weg; in theater en popzaal, in café en op festival. De prikkelende recht-toe-recht-aan pop leverde Meneer Van Zanten al een grote schare Gelderse fans op. Nu is het tijd om ook over de grenzen van Gelderland toe te slaan.

pEp

De enige Nederlandstalige meidenrockband in Nederland. pEp maakt rock, met stevige composities gecombineerd met verrassende (samen)zang. De meidenband – niet bij elkaar gebracht door een slimme manager, maar ontstaan uit liefde voor muziek – presenteerde onlangs haar eerste cd. Een succes.

Hannelore Bedert (B)

Winnares van de Nederpopprijs 2007, de enige Belgisch/Nederlandse prijs voor muzikanten die zingen in hun moerstaal. Hannelore Bedert, die de kleinkunstacademie in Antwerpen onlangs met succes afrondde, is een singer-songwriter pur sang. De jury van de Nederpopprijs oordeelde op 19 mei jongstleden: ‘…prachtige stem, zuiver, ze raakt je diep in je hart en maakt je stil. Een zeer groot talent…’

Het talentenpodium zal nog uitgebreid worden met enkele acts.

 

Het theaterprogramma van Van Eigen Bodem:

Centrum Zwolle/Park De Wezenlanden

Drumact

Dat de jongens op Glenn Mills uit Wezep muziek kunnen maken, laten ze zaterdag 7 juli in het centrum van Zwolle en op het festivalterrein in Park De Wezenlanden graag zien. Ritmisch, strak, opzwepend en energiek: het centrum van Zwolle en het terrein van Van Eigen Bodem is die dag hun speelveld. En terecht!

 

Festivalterrein Park De Wezenlanden

‘Pimp juh eiguh’

Monique Schaefer is een gerenommeerd bodypaint-artiest en heeft meerdere malen prijzen in de wacht gesleept met internationale bodypaintwedstrijden. Nadat ze de modellen heeft ‘gepimpt’ zullen deze uitzinnig uitgedoste figuren de festivalgangers verrassen met een steltact.

Compagnie with Balls

‘The Parade’ is een swingende optocht. Een niet te missen blikvanger, met twee 4 meter hoge figuren. Een gigantisch grote poppenman, danst in samenspel met Atharina. Deze charmante dame beweegt zich gracieus op een mans hoge bal van bijna 2 meter! Het publiek? Dat loopt er net als bij de rattenvanger van Hamelen achteraan.

Levend gastenboek

Twee fleurig aangeklede figuren zullen ervoor zorgdragen dat het publiek zijn handtekening onder het festival kan zetten. Wil je een berichtje achter laten voor je net ontmoette liefde van je leven of je vrienden verderop melden dat het bier koud staat dan kan dat. Gedurende de hele dag lopen zij als levend gastenboek tussen het publiek.

The Mheeniacs

Een ludiek gezelschap van straattheaterartiesten zal de festivalganger verrassen. Met wat? Wie weet kan je je wel even romantisch terugtrekken in een caravan. Het blijft een verrassing……

 

De randactiviteiten op Van Eigen Bodem:

Terrein

Millenniumtent

Samen met Stichting Oikos uit Utrecht presenteert Van Eigen Bodem de klimaatsverandering in het klein. In een ruim zestien meter brede en acht meter diepe tent kunnen bezoekers de klimaatsverandering in geluid en beeld ondergaan. Op de dag dat Al Gore zijn Live Earth-concerten houdt, zijn de millenniumdoelstellingen ook op Van Eigen Bodem te vinden.

Braaien, Vlaamse friet, roti en Surinaamse rijst

Nederland is natuurlijk niet het enige land waar Nederlands wordt gesproken. En voor wat betreft de horeca: maar goed ook! In het 200 vierkante meter grote horecapaviljoen kun je jezelf te goed doen aan Vlaamse friet, Surinaamse roti, rijst, kun je ouderwets Zuid-Afrikaans ‘braaien’ of gewoon een heerlijke gezonde snack scoren.

Loungen

Even genoeg van de drukte: ga dan lekker relaxen op metersgrote kussens op één van de twee 32 vierkante meter grote lounge-eilanden.

‘Pimp juh eiguh’

Op het theaterthema ‘Pimp juh eiguh’ wordt voortgeborduurd. Naast de bodypaintact zijn er stands aanwezig waar je je lichaam kan laten beschilderen. Wil je een airbrush-versiering of een tijdelijke tattoo, een nieuwe coupe of je eigen bodem op de foto zetten? Het kan allemaal!

Historie

Van Eigen Bodem startte in 2004 kleinschalig. Ruim 3.500 bezoekers zagen optredens van onder anderen Guus Meeuwis, IsOokSchitterend en Jan Vayne. De tweede editie in 2005 verbrak meteen het eerste bezoekersaantal: zo’n 8.500 bezoekers kwamen naar Zwolle voor optredens van bijvoorbeeld Opgezwolle, Daniël Lohues & The Louisiana Bluesclub en Maud. Afgelopen jaar, 2006, trok het festival ruim 13.000 gasten. Naast optredens van The Opposities, De Jeugd van Tegenwoordig, IOS, KUS en The Shavers zagen zij ook de hommage aan Herman Brood, een productie van Van Eigen Bodem waarbij de originele Wild Romance samen met Ellen ten Damme de rock-‘n-roll-junkie een eerbetoon brachten.

De forse groei van het aantal bezoekers noopt de organisatie tot verhuizen. Het centrum was te klein geworden voor het festival, dat ten doel heeft de rijkheid van het Nederlandstalige lied over het voetlicht te brengen. In het evenemententerrein, dat een capaciteit heeft van circa 25.000 mensen, heeft Van Eigen Bodem een locatie gevonden waar het de komende jaren kan groeien.

Van Eigen Bodem, zaterdag 7 juli 2007 van 15.00-1.00 uur, Wezenlandenpark Zwolle. Toegang gratis.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer