Sociale recherche spoort 3 ton aan uitkeringsfraude op

Zwolle – De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal € 324.969,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Van vijfentwintig personen is de bijstandsuitkering stopgezet omdat zij hun werkelijke woonsituatie hadden verzwegen. Door bestandskoppeling bleken verschillende personen hun volledige uitkering aan te vullen met inkomsten uit werk. Zij fraudeerden voor € 34.756,-. Negen personen moeten zich verantwoorden voor de rechter, omdat zij ieder voor meer dan € 10.000,- hebben gefraudeerd.

Uitkeringsfraude heeft vaak te maken met het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Dat bleek ook het geval bij een Zwols stel. Zowel de man als vrouw had aangegeven alleen te wonen. Onderzoek bracht echter aan het licht dat de twee al sinds 2007 samenwonen. Ten onrechte ontving het stel zo ruim € 101.147,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van hen teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt. Ook twee andere Zwollenaren beweerden op papier elk op een eigen adres te wonen. De praktijk bleek anders in elkaar te steken: het tweetal verzweeg al zo’n zeven jaar samen te wonen. Een bedrag van ruim € 86.426,- wordt van de twee teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

Na onderzoek viel ook een derde Zwols stel door de mand. De man bleek niet te wonen op het adres dat hij aan de gemeente had doorgegeven. Omdat hij sinds 2011 samenwoonde met een vrouw, kreeg het stel ten onrechte ruim € 53.156,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van hen teruggevorderd. Tegen de twee is proces-verbaal opgemaakt.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. mooi dat de sociale recherche dat opspoort maar het is al wel opgebruikt en van een kale kip kun je niet plukken.De sociale controle bij uitgifte van dat geld moet oplettender en controlerender zijn.Niet eerst de mensen onterecht een uitkering verstrekken en later erachter komen dat ze samen wonen en een dubbele uitkering hebben.maandelijks een controle bij de personen uitvoeren en zorgen dat ze daadwerkelijk achter werk aangaan.


  ⚠️ Meld

 2. Bericht door pieters, op 31 oktober 2012 om 17:48
  De sociale controle bij uitgifte van dat geld moet oplettender en controlerender zijn.

  Dus ik moet gaan controleren of mijn buren frauderen? Als ik dat al zou willen, hoe zou dat dan moeten als ik geen inzage heb in zijn afschriften?


  ⚠️ Meld

 3. letten op je buren en dan aangifte doen zijn praktijken uit de tweede wereld oorlog. laat de uitvoerende instanties beter hun werk doen en niet lui achterover hangen in hun stoel,maar wie let er op die instantie,s met hun graai praktijken en onterechte declaratie’s?.


  ⚠️ Meld

 4. Heel goed van de gemeente. Terug betalen dat geld. Desnoods laat je ze er vrijwilligers werk voor doen als ze niet kunnen betalen, doen ze ook nog is wat voor de maatschappij terug.


  ⚠️ Meld

 5. Topwerk dit!

  En inderdaad: we moeten er ook naartoe dat dit soort zaken meer in de kiem gesmoord worden!

  Maar bovenal zijn degenen die frauderen de boosdoeners niet de opsporingsambtenaren of de oplettende burgers!


  ⚠️ Meld

 6. Zo…. best heftig…… Als ik de genoemde bedragen van één jaar tijd bij elkaar op tel, dan kom ik uit op 1003243 euro aan fraude…. en dat zijn dus de fraudesituaties die zijn opgemerkt en gemeld op WLZ.
  En dat is dus alleen voor Zwolle. Hoe zou dat landelijk uitpakken op jaarbasis over het hele land?


  ⚠️ Meld

 7. Even een leraar de les lezen:

  De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal ?? 324.969,- aan uitkeringsfraude opgespoord.

  Een jaar bestaat uit 4 kwartalen.

  4 x ?? 324.969,- = ?? 1.299.876,-

  Nederland heeft een inwonertal van 16.730.632 (Wikipedia).
  De gemeente Zwolle telt 121.602 inwoners (Wikipedia).
  16.730.632 : 121.602 = 137,585…
  137,585 x ?? 1.299.876,- = ?? 178.843.439,46.

  Zo… best heftig…

  Het is dus de moeite waard om er nog harder achteraan te zitten om alle uitkeringsfraude op te sporen.

  @WFvN:

  Trek je zich de openingszin niet te veel aan… 😉


  ⚠️ Meld

 8. @JeanJacques Rousseau

  Deze leraar gaat dan toch ook nog maar even aan het werk. Onderwerp van vandaag: begrijpend lezen.

  Als ik de genoemde bedragen van één jaar tijd bij elkaar op tel, dan kom ik uit op 1003243 euro aan fraude.

  Ik heb dus niet het bedrag vermenigvuldigd maar de berichten op WLZ van afgelopen 4 kwartalen opgezocht en bij elkaar opgeteld. Dan kom je dus op het berdag uit wat ik heb genoemd.

  Maar trek het je niet teveel aan.  ⚠️ Meld

 9. Ah… u had uw huiswerk dus al zorgvuldig gedaan.
  Uw leerlingen mogen zich gelukkig prijzen.

  Al met al zijn de bedragen van beide uitkomsten dusdanig hoog dat er wat mij betreft nog wel enkele sociaal rechercheurs bij aangesteld mogen worden.


  ⚠️ Meld

 10. Best veel inderdaad. 1 miljoen euro per jaar voor Zwolle en dat is alleen alles wat opgespoord is. Hoeveel zal het in werkelijkheid zijn?


  ⚠️ Meld

 11. En als we dat voegen bij het bedrag dat de fiscus misloopt door belastingontduiking of -ontwijking, dan hoeven we helemaal niet meer te bezuinigen. Volgens een voorzichtige schatting van McKinsey is er wereldwijd 17.000.000.000.000 (=17 biljoen en ongveer gelijk aan de economieën van VS en Japan samen!) euro verborgen in belastingparadijzen.
  Fraude-opsporing loont dus.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.