Fietsersbond wil Zwolle als Fietsstad 2014

Zwolle – Op woensdag 31 oktober gaf Fietsersbond-directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond op het Nationaal Verkeerskunde Congres (NVC) in 's-Hertogenbosch de officiële aftrap voor de zoektocht naar Fietsstad 2014. Gemeenten kunnen zich officieel inschrijven als kandidaat voor de felbegeerde titel. De Fietsersbond is op zoek naar de gemeente die hindernissen voor fietsers het meest adequaat uit de weg weet te ruimen.

Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen tegen. Slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ook andere fietsers, automobilisten, scooters en bussen kunnen een fietsrit onprettig maken. De gemeente die de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan mag zich in 2014 Fietsstad noemen. Fietsersbond-Zwolle wil graag dat Zwolle zich aanmeldt voor de titel Fietsstad-2014. De wethouder van verkeer René de Heer heeft tijdens gesprekken aangegeven positief tegenover het idee te staan. De Afdeling van de Fietsersbond biedt de Gemeente aan te helpen bij de inventarisatie van die knelpunten.
De jury

Tijdens het NVC werd ook de deskundige jury bekend gemaakt die volgend jaar de genomineerde steden moet gaan beoordelen. Juryvoorzitter is Jan Hendrik Dronkers, als directeur-generaal van Rijkswaterstaat zeer deskundig op het gebied van wegen. Dronkers steunt de fiets als actieve vorm van mobiliteit. "Fietsen is gezond, veilig, goed voor het milieu en neemt weinig ruimte in beslag. Deze vorm van bewegen beperkt het autoverkeer en voorkomt files."

Naast Jan Hendrik Dronkers bestaat de jury uit Dorien de Wit, adviseur stads- en gebiedsontwikkeling en directeur bij De Beuk Organisatieadvies, Marc van Woudenberg, urban mobility consultant en fotograaf op Amsterdamize.com, Hillie Talens, projectmanager verkeer en vervoer bij kennisinstituut CROW en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij de gemeente 's-Hertogenbosch, Fietsstad 2011.

Hugo van der Steenhoven noemde de verkiezing van Fietsstad 2014 op het congres een buitenkans voor gemeenten die het fietsbeleid op de kaart willen zetten. "Dit is een positieve verkiezing die veel publiciteit oplevert. Daarnaast zorgt het wegnemen van hindernissen voor heel veel tevreden fietsers. En dat is waar wij als Fietsersbond het allemaal voor doen."

Artikel delen:
Reacties 2
  1. nou sorry hoor maar Zwolle verdient deze prijs niet als fietser moet je allerlei hobbels en gladde fietspaden nemen ze worden niet of nauwelijks schoon gemaakt in de winter het laatst gestrooid en slecht onderhouden dus Zwolle meld je niet >:(>:(>:(>:(

Reageer