Musea langs IJssel tonen expo met een zilveren randje

Zwolle – Drie samenwerkende Musea aan de IJssel, het Stedelijk Museum Kampen, het Stedelijk Museum Zutphen en het Stedelijk Museum Zwolle, presenteren vanaf 1 december a.s. een reeks tentoonstellingen met een zilveren randje. Van oudsher staan deze voormalige Hanzesteden bekend om de zilversmeedkunst die daar op hoog niveau werd beoefend. De collecties van alle drie musea omvatten hier fraaie voorbeelden van. Deze topstukken worden door elk museum op een bijzondere manier getoond.

les_garcons_hangoor_konijn.jpg

Het Stedelijk Museum Kampen legt in de tentoonstelling Bling Bling in Kampen de nadruk op het zilver voor de burger dat in de 18e tot en met de 20e eeuw door Kamper zilversmeden is gemaakt. Van oudsher werkten de Kamper zilversmeden in opdracht van de gilden, de kerk of het stadsbestuur. Vanaf de 17e eeuw werkten zij ook steeds meer in opdracht van de burgerij. De toenemende behoefte aan luxe en comfort die zich vanaf die tijd bij de burgers manifesteerde kwam tot uiting in het gebruik van tafelzilver en het dragen van zilveren sieraden, accessoires en kledingversieringen zoals knopen, haken en gespen. Ook de nieuwe luxe producten thee, koffie, chocolade en tabak die toen geïntroduceerd werden, wakkerden de vraag naar zilveren gebruiksvoorwerpen aan. Zo ontstond in de 18e eeuw de vraag naar zilveren brandewijnkommen voor gebruik bij bijzondere gelegenheden zoals een geboorte. Gevuld met brandewijn en rozijnen gingen de kommen rond en werd gedronken op het heil van moeder en kind.

Feestelijk Zilver

Feestelijk Zilver in het Stedelijk Museum Zutphen brengt het werk van 20 hedendaagse toonaangevende Nederlandse zilversmeden en ontwerpers in zilver in beeld. Traditie en vernieuwing gaan in hun werk vaak hand in hand. De verbondenheid met de eeuwenoude traditie van hun vak blijkt uit hun keuze voor een lievelingsobject uit de museumcollectie Zutphens zilver. Vernieuwing komt vooral tot uiting in hun experimenten met materialen en vormen. Feestelijk Zilver toont de kenmerkende stijl en visie van de zilversmeden en ontwerpers aan de hand van een grote variatie aan objecten; van gebruiksvoorwerpen zoals een theeservies of kandelaar tot vrijstaande kunstobjecten. Tot de (inter)nationaal bekende exposanten behoren onder andere: Pauline Barendse; Marcel Blok; Daan Brouwer; David Kerkhof; André van Loon; Jan Matthesius; Jan van Nouhuys; Arjan Vrielink; Paul de Vries en Willem Tredgett. De tentoonstelling biedt de bezoeker een mooie en gevarieerde kijk op het Nederlands zilver van nu en tegelijkertijd een blik op de onvergankelijke schoonheid van het historisch zilver.

Pronken

De tentoonstelling Pronken in het Stedelijk Museum Zwolle laat zien hoe graag wij pralen, paraderen, prijken en opscheppen. Pronken doen we met ons interieur, auto, lichaam, voedsel en nog veel meer. Ook overheden en kerken maakten en maken graag indruk door hun kostbaarheden te laten zien. Zo liet de gemeente Zwolle in 1667 zelfs een speciale zilverkast maken waarin het stadszilver werd bewaard. Deze bijzondere kast en andere pronkstukken zijn op de expositie te zien naast prikkelend en oogstrelend werk van hedendaagse kunstenaars. Les Deux Garçons (Michel Vanderheijden van Tinteren & Roel Moonen), tonen sculpturen van taxidermie (opgezette beesten). Ontwerpster Ineke Otte roept de lust tot pronken op door haar sieraden te combineren met een aantal damesportretten uit de museumcollectie. Terwijl Marianne van Heeswijk afgedankte gebruiksvoorwerpen uit verschillende culturen en huiselijke sferen met behulp van diverse technieken verwerkt tot ‘decadente’ illustratieve objecten. Door de combinatie van oude en nieuwe pronkstukken ontstaat een heel nieuw beeld, waar het Stedelijk Museum Zwolle goede sier mee maakt.

Voor meer gegevens over de tentoonstellingen van de Musea aan de IJssel zie ook: www.musealangsdeijssel.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)