120 matches voor Maatschappelijke Stage

Zwolle – Maatschappelijke organisaties en middelbare scholieren wisten elkaar goed te vinden op de MaS-markt op woensdag 31 oktober in Zwolle. In totaal sloten ze 120 matches, waarbij de scholier vrijwilligerswerk gaat doen bij de maatschappelijke organisatie. Middelbare scholieren doen tegenwoordig als onderdeel van hun schoolprogramma 30 uur Maatschappelijke Stage (MaS) bij een maatschappelijke organisatie, zoals buurtcentra, stichtingen, (sport)verenigingen, onderwijsinstellingen en goede doelen. Zo maken ze kennis met vrijwilligerswerk en zetten ze zich in voor een ander. Zij worden gezien als de vrijwilligers van de toekomst.

mas.jpg

“Er heerste direct een ongedwongen vrolijke sfeer. De leerlingen waren gemotiveerd en gingen echt op zoek naar een leuke MaS-plek voor hun 30 uur vrijwilligerswerk. Doordat de markt een open karakter had – er was geen opening en afsluiting – konden de leerlingen naar hartenlust vragen stellen bij de stands van de organisaties. Dat werd als positief ervaren”, vertelt Marlies van Beek, consulent Steunpunt Vrijwilligerswerk van Vrijwilligerscentrale Zwolle. “Het resultaat mag er ook zijn”, vervolgt ze. “Maar liefst 120 concrete matches en een heleboel vervolgafspraken, waarin de leerling en de organisatie samen gaan kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.”

Vijfde MaS-markt

De organisatie van de Mas-markt is in handen van Vrijwilligerscentrale Zwolle, in samenwerking met de school voor voortgezet onderwijs het Meander College. Dit was alweer de vijfde editie van de markt waar vraag en aanbod van vrijwilligerswerk voor middelbare scholieren samenkomen. De markt vond plaats in het Meander College aan de Dobbe 37 in Zwolle. Er waren leerlingen van zeven middelbare scholen: Meander College, Thorbecke Scholengemeenschap, Lumeijn, Celeanum, Carolus Clusius College, Talentstad en Greijdanus. Het aanbod van vrijwilligerswerk was heel divers. De volgende organisaties toonden hun vacatures voor MaS-leerlingen: We Can Young/GGD, Algemene Hulpdienst, Steunpunt Mantelzorg, Dorcas, Platform Armoede Raakt Ons Allemaal, Revas de Peperbus, Bartimeus Sonneheerdt, Frion, War Child, IJsselheem locatie Nieuwe Haven, Landschap Overijssel en Scouting.

Aan de slag met de MaS

Maatschappelijke organisaties die nog niet actief zijn met maatschappelijke stagiairs worden indien nodig op weg geholpen door Vrijwilligerscentrale Zwolle (VCZ). VCZ is de specialist op het gebied van vrijwilligerswerk en de Zwolse MaS-makelaar. VCZ brainstormt graag mee over mogelijkheden om de MaS een plekje te geven binnen maatschappelijke organisaties. Kijk voor meer informatie ook eens op http://www.maszwolle.nl/.

Artikel delen: