Zwolle bezuinigt 2,7 miljoen euro op de sociale minima

Zwolle – De Gemeente Zwolle bezuinigt 2,7 miljoen euro op de sociale minima in 2012. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk, dat de gemeente in 2012 het bedrag van 2,7 miljoen euro niet gebruikt voor deze doelgroep. Maandagavond zal GroenLinks daarom bij de behandeling van de Beleidsrapportage (BERAP) een amendement aankondigen om dit bedrag te reserveren voor het sociale domein.

Het College van B&W stelt voor om dit bedrag terug te storten in de algemene concernreserve. GroenLinks is het daar dus niet mee eens: “Geld, dat beschikbaar is om mensen aan het werk te helpen of voor armoedebestrijding moet daar ook voor gebruikt worden”. In de afgelopen jaren is het sociale beleid sterk versoberd: Er is fors bezuinigd op de ID/WIWbanen, de computerregeling voor kinderen in arme gezinnen is afgeschaft en het bedrag van de langdurigheidtoeslag is gehalveerd. Ook is het budget voor communicatie -voorlichting voor de minima – behoorlijk verlaagd. Steeds werd daarvoor als argument gebruikt, dat dit financieel gezien noodzakelijk was. Nu blijkt dat er geld overblijft. Dat vindt GroenLinks niet uit te leggen. "Daar komt nog bij, dat in het nieuwe regeerakkoord sprake is van een bezuiniging van 1,7 miljard op begeleiding, 150 miljoen extra bezuinigen op de jeugdzorg en bijvoorbeeld 1,1 miljard op de huishoudelijke hulp. Kortom, een reden te meer om het bedrag ad 2,7 miljoen euro niet in de algemene concernreserve te storten, maar te oormerken voor het sociale domein."

(*) Uit de 2e BERAP ( tussentijdse beleidsrapportage ) blijkt dit jaar een overschot van 5, 3 miljoen euro. Hiervan komt 2,745 miljoen uit de programma’s “Sociaal economische zelfredzaamheid” en “Bijstandsverlening en armoede bestrijding”.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. @RD
  shame on you !!

  Ik ben sinds mijn 22e volledig afgekeurd.
  werken zit er niet meer ook, ook al zou ik willen.
  volgens jou is rondkomen van een minimum een keuze?!
  ik dacht het niet!
  ook ik wil gezond zijn met een dito inkomen.
  snap gewoon niet dat mensen zulke woorden in hun mond nemen!!


  ⚠️ Meld

 2. Kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat iemand met een bijstandsuitkering ook een auto voor de deur heeft staan en er nog in rijdt ook?  ⚠️ Meld

 3. @rd, waar is je fatsoen??
  Dergelijke mensen kiezen er ook niet voor om in de bijstand te komen! Sterker nog er zijn heel veel mensen die binnenkort bijstand moeten aanvragen vanwege de crisis! De arbeidsmarkt ligt volledig op zn gat. ben je werkzoekende en je heb je ww uitkering? dan mag je nog van geluk spreken. Houd deze binnenkort op? dan wordt het billen knijpen! Ikzelf zit in zo`n situatie. Reageer op elke vacature in zwolle en omstreken maar de vraag gaat alleen maar uit naar schoolverlaters ( die zijn immers het goedkoopste op dit moment!) HEb zelf net een gezin gesticht en moet zelf nog maar afwachten wat mijn maandinkomen is aan het einde van november!


  ⚠️ Meld

 4. Ja, de overheid pompt wel 5 miljoen in de Fundatie, dat moet uiteindelijk ergens vandaan komen…………..

  Laat ze de dan de grootverdieners eens aanpakken! Die lijden nergens onder tijdens deze recessie!  ⚠️ Meld

 5. Ach mensen als RD komen ook ooit terecht op hun arrogante gat en dan piepen ze wel anders.
  Goed zo Zwolle, geeft het geld maar uit aan een pukkel op een monumentaal pand!

  Werkgelegenheid hier in Zwolle is ook een wassen neus.
  Mensen gebruiken om aan subsidies te geraken, 3 jaar werk aanbieden onder het minimum partime, hiervoor geld ontvangen van de regering!
  En die persoon tijdelijk werk geven, waardoor ook die werkgever weer kan genieten van subsidie van de regering!
  En na een jaartje of 3 hield alles op dus stond men gewoon weer ordinair op straat.
  Maar zei Zwolle, u heeft toch werkervaring opgedaan?
  (En wij zijn er weer rijker door geworden!)
  Misbruik overal als men dit eens zou aanpakken in dit Nederland zouden we zoveel geld overhouden.
  Op allerlei vlakken.
  Gezondheidszorg, gemeenten, bedrijven, scholing etc etc.
  Maar bezuinig vooral op mensen die het al minder hebben.
  Goed zo ga zo door, geef die mensen geen opleiding aub.
  Want die 5000 pp per jaar, minimaal, kun je beter in eigen zak steken dan in een opleiding toch.
  Dat daarmee die personen zonder werk ineens wel werk zouden kunnen hebben komt de gemeente niet zo goed uit nml.
  Te duur, kost geld…
  Ik ben een beetje pissed op de gemeente inderdaad.
  Omdat ik zie hoe ze omgaan met werkelozen.
  En dit niet ten goede van een eventuele baan tzt.
  Men houdt ze liever aan de hand.  ⚠️ Meld

 6. straks hoor je het weer 2.7 miljoen verdwenen door fraude van een of ander grijpgrage ambtenaartje.en de mensen die het toch al zo moeilijk hebben moeten dan nog harder op een houtje bijten.
  nederland word steeds slechter voor hun burgers.maar de bestuurders van dit mooie land zorgen wel dat ze buiten schot blijven.of ze declaleren gewoon wat extra uit de gemeente pot.>:(>:(>:(


  ⚠️ Meld

 7. Wie weet heeft hij die auto gekregen of geërfd?

  Maar daar moet toch brandstof in? Ik ga al met angst en beven naar de pomp als ik moet tanken, maar als je in de bijstand zit kun je dat helemaal niet opbrengen denk ik. Maar als het werkelijk mogelijk is om met echt alleen een bijstandsuitkering toch auto te rijden gaat er volgens mij iets niet goed in Nederland.


  ⚠️ Meld

 8. Is helemaal niet nodig,wel vindt ik dat fraude moet worden aangepakt.

  Stad houdt miljoenen over

  Auteur: door Sander Wageman | dinsdag 06 november 2012 | 07:00

  Tekstgrootte

  ZWOLLE – Eerder dit jaar dachten de rekenmeesters van de gemeente Zwolle nog dat er aan het einde van het jaar een meevaller van enkele tonnen op de begroting te melden zou zijn, nu is de verwachting dat er 5,3 miljoen euro overblijft.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.