Hoogste punt verbouwing Museum de Fundatie

Zwolle – Maandagmiddag werd in de foyer van theater Odeon aan de Blijmarkt gevierd dat Museum de Fundatie het hoogste punt van de bouw van de uitbreiding met het futuristische ‘Oog’ heeft bereikt. Tijdens de bijeenkomst werden de eerste hemelblauwe tegels naar boven op het Paleis aan de Blijmarkt getakeld.

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_06.jpg

Museum de Fundatie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan de rand van de Zwolse binnenstad. Naar een ontwerp van Bierman Henket architecten realiseert BAM Utiliteitsbouw bovenop het huidige museum een ellipsvormige constructie, die steunt op acht stalen kolommen. Mede vanwege een grote glaspartij, die is opgebouwd uit driehoekige glasplaten, wordt de uitbreiding ‘het OOG’ genoemd. De uitbreiding omvat 750 m² vloeroppervlak, verdeeld over twee verdiepingen. Deze worden via twee symmetrische trappenhuizen verbonden met het huidige museum. De opening van de Fundatie staat voor mei 2013 gepland.

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_02.jpg
Directeur Ralph Keuning geflankeerd door wethouder Nelleke Vedelaar en gedeputeerde Hester Maij…

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_03.jpg

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_01.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

13-09-2011_dakkonstruktie_de_fundatie_6.jpg

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_04.jpg

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_05.jpg

05-11-2012_hoogste_punt_fundatie_07.jpg

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Mooi voor de personen die het bedacht hebben, maar ik vind het nog steeds een onnodig dure investering in de tijd dat iedereen op zijn portemonnee moet letten. Helemaal omdat er voor het grootste gedeelte overheidsgeld in gepompt wordt. Waar andere culturele instellingen enorm moeten inleveren, krijgt de fundatie dit erbij………………


  ⚠️ Meld

 2. Het blijft onbegrijpelijk dat vrijwel heel Zwolle tegen dit ei was en een paar mensen voor. De lobby van de directeur is bepalend gweest voor de stem van die paar bobo’s.


  ⚠️ Meld

 3. Het Nationaal Voetbalmuseum Voetbal Experience in Middelburg staat te koop. Het beoogde bezoekersaantal, 200.000 per jaar, wordt bij lange na niet gehaald. Jaarlijks komen nu ongeveer 50.000 mensen binnen de poorten.
  Het Voetbalmuseum aast op een ‘verhuizing’ naar een locatie in het midden van het land, zodat de geraamde bezoekersaantallen van 200.000 wel kunnen worden gehaald;)8)


  ⚠️ Meld

 4. Terug naar de tijden van weleer. 😉

  Eerst wat kijken bij de mooie winkels in de Dieserstraat, de Promenade
  En daarna een stukkie stappen langs de Melkmacht en de oude Sassepoort
  ’s Avonds dansen in de Roos en in de Handschoen nog een sjieke karbonade
  Meer valt in Zwolle niet te mollen, want in Zwolle leven ze zoals het hoort

  Zwolle zonder dollen
  Wat een einde stad
  Want ze houden niet van hollen
  Niet van grappen en van grollen
  Nergens anders dan in Zwolle gaan ze zo vroeg plat  ⚠️ Meld

 5. Prachtig! Als je geld over hebt. Te decadent in tijden van bezuinigingen. En totaal nutteloos ook.
  Geldverkwisting dus wat mij betreft.


  ⚠️ Meld

 6. Ja maar, het was allemaal al gepland voor de crisis enzo…….

  Elk commercieel bedrijf zou een dergelijke investering uit eigen gelden afblazen in deze tijd.

  Men had een mooie locatie en een mooi gebouw. Puur een prestigeproject dit.


  ⚠️ Meld

 7. Hoe lelijk, dat gedrocht.
  Op een monumentaal pand nog wel. Schandalig!
  Geld verspilling, zg bezuinigingen!
  Gemeente Zwolle waar zit u met uw gedachten?
  Deze pukkel zal u nog lang heugen!
  Niemand vind dit mooi, behalve u die met geld wil strooien, niet ten goede van het volk, maar van belangenverstrengelingen?
  Afschuwelijk dit, hoe verzin je dit op een oud pand?
  Lachwekkend, bespottelijk, absurd, bizar.

  :o:o:o


  ⚠️ Meld

 8. Ik heb nog nooit zoiets lellijks in mijn leven gezien en dan nog op een museum….
  Maar goed de fantasie van de ontwerper zal anders zijn en hopelijk was hij of zij niet dronken op het moment dat die het bedacht heeft!!!


  ⚠️ Meld

 9. @Sarah niemand vindt het mooi?

  Ik ben niet niemand. Ik heb niks met het museum te maken of met de gemeente, en ik vind het schitterend. Mooi te zien vanaf de Korteademhalingssteeg. En het is totaal anders dan het gebouw eronder. Dat was nmm ook de enige manier dat er uitgebreid kon worden. In dezelfde stijl er op bouwen, was niet dezelfde stijl geweest, dus dan maar iets contrasterend. Ik vind het super!


  ⚠️ Meld

 10. Welke functionarissen hebben met wie ergens in een bubbelbad van een dure club gezeten, dat dit ooit is goedgekeurd? De zoveelste miskleun op architectonisch gebied in Zwolle! >:(


  ⚠️ Meld

 11. Mag van mij nu dwars door het dak zakken dat oog van tonnen staal .De eigenlijke historie en stijl van dit gebouw is erg aangetast .En dat allemaal voor een museum waarvan ze verwachten dat er straks duizenden meer bezoekers komen.Nou nieuwsgierigen zullen er eerste tijd komen maar dan is het gebeurd en draait de gemeenschap op voor de kosten .


  ⚠️ Meld

 12. Ik ben voor de oude Hanze en niet voor de nieuwe Hanze zoals ik zoveel lees op Twitter de laatste tijd. Dus weg met dit verpesten van onze historische stad!! Was de Xenos, de V&D en het Stedelijke Museum niet genoeg?


  ⚠️ Meld

 13. @Jasper, iedereen gaat er inderdaad maar van uit dat we allemaal lelik vinden maar dat is “voor een ander denken”.
  Ik vind het , nog steeds een geweldig plan en een aanwinst voor de stad. Deze uitbreiding is overduidelijk een toevoeging op het bestaande gebouw en op deze wijze wordt het bestaande gebouw amper aangetast en behoeft nauwelijks te worden veranderd. Elke andere uitbreiding is volgens mij onmogelijk en zou al snel resulteren in een “aanbouwtje” aan de achterkant. Dergelijke panden zijn haast niet fatsoenlijk uit te breiden en de keuze voor dit EI vindt ik gedurfd en prachtig. Als dit straks allemaal klaar is hebben we een nog mooier museum en de stad Zwolle heeft er gebouw bij waar menig toerist zich aan zal vergapen.


  ⚠️ Meld

 14. Prachtig!! Als je straks over de singel rijdt zie je hem in vol ornaat. Zeer goede toevoeging voor een museum met steeds maar groeiende bezoekersaantallen. Eindelijk eens iets bijzonders gebouwd dan al die standaard zooi! Top!!


  ⚠️ Meld

 15. Vriendjes Henket en Keuning hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Miljoenen gemeenschapsgeld plus jarenlange hogere exploitatiekosten (ook gemeenschapsgeld) voor een elitair clubje.
  Even alvast een doorkijkje naar 2013 en verder. Die 5 miljoen gaat natuurlijk meer worden, de extra exploitatiekosten zijn veel te laag ingeschat en de groei van de bezoekersaantallen valt enorm tegen. Tegen de tijd dat het financiele debacle in zijn volle omvang zichtbaar wordt, is vogel Keuning al lang weer gevlogen, Zwolle met een gigantische financiele kater achterlatend.


  ⚠️ Meld

 16. “Is toch helemaal nergens voor nodig, zo’n hoge toren. We hebben al zat torens, met klok, zo’n nieuwe is alleen maar horizonvervuiling. En wat is er mis met spitse torens? Nergens voor nodig zo’n bolle kop van koper bovenop. Kost ladingen goudstukken wat veel beter besteed kan worden aan de armen, wezen en ouden van dagen. Nee hoor, die Peperbus, is alleen maar een prestige project van de Bisschop die alweer weg is zodra duidelijk wordt dat het niks extra oplevert

  Was getekend: een Middeleeuwse azijnzeikert die tegen de Peperbus was.


  ⚠️ Meld

 17. Whahaha Jasper, goeie, altijd dat gezeik.En typisch dat mensen dan museumbezoekers in een hokje willen plaatsen, en dat eeuwige gezeik over onze belasting centen….pff..echte dooddoeners!! Mensen, kijk toch eens verder dan je eigen voortuintje, dan ziet het leven er een stuk aangenamer uit!!


  ⚠️ Meld

 18. Toen een bewoner in de binnen stad de buiten kant van zijn woning een felle kleur gaf is er alles aan gedaan door de welstand commisi zwolle omdat te veranderen
  Maar die zelfde club lijkt zonder probleem het wel verkrachten van zo mooi gebouw toe Zwolle op zijn smalst. Verder vindt ik de Fundatie in algemeen wel een aanwinst voor zwolle.


  ⚠️ Meld

 19. Eh…. ik vind het wel mooi. Tis eens weer wat anders.
  Maar ik schaam me rot om de afbraak aan de Melkmarkt. De gemeente heeft zich overgeleverd aan een projectontwikkelaar en kan geen kant meer op.
  Waarom niet herstellen in oude stijl, zie ook de panden van van Beek. Binnenstad moet je intact laten.


  ⚠️ Meld

 20. Bericht door jannie, op 6 november 2012 om 12:25
  het is net een genitale wrat op de kont,van een overijverige sexsist
  [/i]

  Dit zegt meer over jou dan over de fundatie…


  ⚠️ Meld

 21. ik vind het zo zonde van het mooie historische pand.
  mijn eerste gedachte was”gaan ze een achtbaan bouwen op het dak?”
  helaas is het niet voor de kermis maar permanent.
  zonde. onnodig. te duur.


  ⚠️ Meld

 22. Over dit onderwerp raken we voorlopig nog niet uitgepraat. Ik zie twee rode draden in de reacties.
  De eerste heeft met smaak (mooi of lelijk) en emotie (er is al zoveel vernield in de stad) te maken.
  De tweede met het geld dat in de uitbreiding wordt geïnvesteerd. Vijf miljoen is een groot bedrag. Dat geld wordt echter niet in een sloot gedumpt, maar geïnvesteerd in een culturele voorziening met landelijke uitstraling. Met dat geld worden bouwvakkers aan het werk gehouden. Met de uitbreiding worden in cultuur geïnteresseerde mensen naar Zwolle gelokt. Deze mensen geven hier geld uit, wat gunstig is voor de middenstand, m.n. horeca. En onderschat niet dat zo’n museum een factor is voor het vestigingsgklimaat, dus dat bedrijven in hun overweging om zich in Zwolle te vestigen de aantrekkelijkheid van de stad meenemen. En ja, misschien noemen sommigen dat elitair, maar voor veel mensen is het culturele klimaat een wezenlijke overweging.
  Mooi of lelijk: voor Zwolle zal de Fundatie economisch rendabel blijken.
  Ik moest overigens erg lachen om de herkenbare bijdrage van Japser van 10.34 uur; ook ik ben ervan overtuigd dat de kleinkinderen van de huidige negatieve reaguurders over 100 jaar zich hard maken over behoud van “het oog” als dat op dat moment mogelijk op de nominatie staat om gesloopt te worden.


  ⚠️ Meld

 23. Ooh, dat meen je niet.:o
  Dat ding is spuuglelijk zeg, wow!

  Ik wist helemaal niet dat ze hier mee bezig waren.
  Jammer hoor, maar schijnbaar broodnodig?  ⚠️ Meld

 24. Wat een waanzinnig ding! Zwolle mag trots zijn op deze architect. Kijk naar Teylers , van Beuningen, Fries museum etc…..allen musea die niet alleen nationale maar vooral ook de internationale pers haalden. Zwolle maak u klaar voor cultuurliefhebbers uit de hele wereld………eng hoor!!


  ⚠️ Meld

 25. dus minder geld voor mooie exposities. waar is die slapende duif gebleven? omgesmolten? waarom dit niet onder de grond gedaan?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.