Windesheim en ArtEZ slaan handen ineen

Zwolle – Hogeschool Windesheim en ArtEZ hogeschool voor de kunsten zijn van plan hun opleidingen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving samen verder te laten gaan. Om dit voorgenomen besluit te bekrachtigen hebben zij op 7 november een overeenkomst ondertekend. Deze overeenkomst is ondertekend onder voorbehoud van instemming van de medezeggenschapsraden van beide instellingen. De opleiding wordt ondergebracht bij ArtEZ. Ook stemmen beide hogescholen de onderzoeksactiviteiten op het terrein van kunsteducatie en didactiek op elkaar af.

De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) leidt op tot docent in onder andere het voortgezet onderwijs en centra voor de kunsten. Zowel ArtEZ als Windesheim bieden deze opleiding aan in Zwolle. Per september 2013 gaan beide opleidingen samen verder onder de naam van ArtEZ. De colleges van bestuur vinden het vanuit het oogpunt van doelmatigheid ongewenst dat er in één stad twee vrijwel identieke zelfstandige opleidingen bestaan. Dit sluit ook aan bij het sectorplan dat het kunstonderwijs vorig jaar aan staatssecretaris Zijlstra heeft aangeboden. Het sectorplan zet sterk in op kunsteducatie, maar ook op het bewerkstelligen van voldoende focus en massa in het onderwijs. Met het samenbrengen van beide opleidingen in Zwolle willen de onderwijsinstellingen bovendien de onderwijskwaliteit verhogen. Studenten kunnen gebruik maken van de uitstekende faciliteiten van ArtEZ. Het studeren aan een kunsthogeschool biedt bovendien de mogelijkheid om samen te werken met andere kunstdisciplines. Windesheim brengt een jarenlange ervaring op het gebied van kunsteducatie en een bewezen sterke organisatie in.

Momenteel volgen 210 studenten de opleiding DBKV bij Windesheim en 300 studenten bij ArtEZ (80 in Zwolle en 220 in Arnhem). In september 2013 start de nieuwe lichting met een nieuw curriculum bij ArtEZ. Zittende studenten ronden het oude curriculum af.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Goed idee. Dan ook gelijk doorpakken en alle Zwolse pabo’s samenvoegen. Dan een minor, christelijk rekenen, katholiek gymen en gereformeerd stoepkrijten.
    Klein beginnen, dan landelijk en et als doel om uiteindelijk alle basisscholen op basis van geloof samen te voegen. Gewoon ’s ochtends ’s smiddags aparte lessen voor de uitverkorenen. En daarna alle (on)geloven samen les te laten volgen, afspiegeling van de maatschappij. Zoals Obama het zei afgelopen week.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.