Starterslening in Zwolle stopgezet

Zwolle – De gemeente Zwolle stopt vanaf 9 november 2012 met het in behandeling nemen van leningen voor starters op de woningmarkt. Dit naar aanleiding van de bericht van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Op 5 november 2012 maakte het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) bekend dat er vanaf 15 november (tijdelijk) geen nieuwe startersleningen meer in behandeling worden genomen. SVn kan alleen nog startersleningen behandelen als het zeker is dat deze passeren vóór 1 januari 2013. Per 1 januari 2013 gelden nieuwe fiscale regels, waarbij op elke lening minstens vanaf jaar één moet worden afgelost. Bij startersleningen wordt na drie jaar begonnen met de aflossing. Op dit moment is vanuit Den Haag geen duidelijkheid of er voor de startersleningen een uitzondering in het belastingplan wordt gemaakt. De gemeente Zwolle heeft in totaal bijna 200 starterleningen verstrekt. De provincie Overijssel heeft van iedere verstrekte starterslening 50 procent voor haar rekening genomen. Door de starterslening worden meer bestaande woningen bereikbaar voor mensen die voor het eerst een huis kopen en bovendien wordt de doorstroming bevorderd.

Het gemeentelijk budget van de starterlening is nagenoeg op. Mede in afwachting van de uitkomsten in Den Haag over het belastingplan, wordt voor 2013 bepaald of de gemeente Zwolle doorgaat met de starterslening.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Ondanks het “tijdelijk” stoppen van de starterslening is het dit jaar nog steeds gunstiger om een woning te kopen, het kan al snel honderden euro’s per maand schelen.


  ⚠️ Meld

 2. Laatste nieuws van de overheid:

  Startersleningen voor huizenkopers blijven ook volgend jaar bestaan. Huizenkopers kunnen de rente van een starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), ook onder de nieuwe hypotheekregels van de belasting blijven aftrekken. Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) vandaag aan de Tweede Kamer.

  De SVn kondigde eerder deze maand aan de verstrekking van leningen op te schorten tot er duidelijkheid zou komen over de aftrek van de rente op startersleningen onder de nieuwe hypotheekregels. Vanaf 2013 is immers alleen de rente op hypotheken die maandelijks worden afgelost nog aftrekbaar.

  Minister Blok schrijft de Tweede Kamer vandaag dat de startersleningen in 2013 onder de huidige voorwaarden blijven bestaan. Daarvoor heeft het kabinet 20 miljoen euro uitgetrokken. De minister roept de SVn – nu er duidelijkheid is over de fiscale behandeling van startersleningen – op het loket voor de leningen weer open te stellen.

  Restschuld

  Minister Blok heeft verder besloten om de aftrekbaarheid van de restschuld, die kan ontstaan na de verkoop van een woning, in te laten gaan vanaf de presentatie van het regeerakkoord (29 oktober). Daarmee wil hij voorkomen dat mensen wachten met de verkoop van hun huis tot het nieuwe jaar. Voorwaarde is dat op 31 december 2012 het voorlopig koopcontract van de woning moet zijn getekend. De rente over de restschuld is vijf jaar aftrekbaar.

  NHG

  Bestaande spaar- en aflossingvrije hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kunnen, zoals vorige week bekend is gemaakt, meegenomen worden naar een volgende woning, zonder dat eigenaren verplicht worden de hypotheek annuïtair te gaan aflossen. Aanvullend daarop heeft minister Blok besloten dat bestaande spaar- en aflossingsvrije hypotheken zonder NHG bij verhuizing naar een nieuwe woning kunnen worden omgezet naar een NHG-hypotheek, mits voldaan wordt aan de NHG-voorwaarden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.