Veel animo voor Dag van de Mantelzorg

Zwolle – Zorgen voor een dierbare kan best pittig zijn. Mantelzorgers weten dat als geen ander, want in de huidige maatschappij wordt steeds vaker een beroep gedaan op de naasten van mensen met een ziekte, beperking of psychische klachten. Daarom werden 180 Zwolse mantelzorgers zaterdag in het zonnetje gezet tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg. Meer deelnemers dan 180 waren niet mogelijk, anders was dat zeker gebeurd.

121110gvds0006.jpg

De Vogellanden, centrum voor revalidatie te Zwolle, was dit jaar zo gastvrij om 180 mantelzorgers te ontvangen op de Dag van de Mantelzorg. De tien Zwolse welzijnsorganisaties organiseerden op deze locatie verschillende workshops en activiteiten. Het programma bestond uit twee delen. Om dit handig te organiseren werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene groep begon  met het optreden van een verhalenverteller. De andere met een activiteit. Daarna wisselden de groepen. Bij de activiteiten maakten de deelnemers een keuze uit onder andere tekenen/schilderen, zingen en tai chi. Voor mensen die behoefte hebben aan een goed gesprek of een luisterend oor, was een gesprek met een maatschappelijke werker een optie. Bovendien was er de informatiemarkt, waar behalve informatie over ondersteuningsmogelijkheden, ideeën opgedaan konden worden voor leuke uitstapjes. Naast de activiteiten en workshops was er een toespraak van wethouder Erik Dannenberg. Namens de gemeente Zwolle sprak hij zijn waardering voor de mantelzorgers. De middag werd afgesloten met een hapje en sapje.

121110gvds0005.jpg

121110gvds0008.jpg

121110gvds0012.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. Zij zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen. Dat vraagt vaak veel tijd, maar kan in sommige gevallen ook voor psychische belasting zorgen.

Her- en erkenning van mantelzorg De landelijke Dag van de Mantelzorg wordt sinds de jaren negentig georganiseerd en heeft als doel mantelzorgers in het zonnetje te zetten en bij te dragen aan de her- en erkenning van mantelzorg. Dit jaar was de 15e editie. Het thema was ‘Nu even niet!’. Daarmee werd benadrukt dat het goed is om als mantelzorger van tijd tot tijd een moment voor jezelf te pakken.

Steunpunt Mantelzorg organiseert in Zwolle in samenwerking met andere Zwolse organisaties uit de zorg ieder jaar op of rond 10 november een activiteit. Bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorg zijn de volgende organisaties betrokken: Gemeente Zwolle, Steunpunt Mantelzorg, Mantelzorgadviesraad, MEE IJsseloevers, Dimence, De Vogellanden, Driezorg, Zorgcombinatie Zwolle, Frion, Zorgspectrum ’t Zand, Woonzorgconcern IJsselheem en Podium van Kerken.

121110gvds0002.jpg

121110gvds0004.jpg

121110gvds0007.jpg

121110gvds0010.jpg

121110gvds0015.jpg

121110gvds0013.jpg

Artikel delen: