Kinderen met lampionnen langs de deuren

Zwolle – Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten… Zingende kinderen gingen zaterdagavond langs de deuren bij woningen van diverse wijken in Zwolle.

10-11-2012_het_is_weer_tijd_voor_st_maarten_vanavond_bij_mij_aan_de_deur.jpg

Op deze zaterdagavond werden in Berkum en Westenholte optochten georganiseerd. De optocht in Westenholte begon bij het Petuniaplein. Een grote schare Westenholter kids liepen in optocht naar het prachtig verlichte Stinspark. Bij de meeste wijken gingen de kinderen in kleine groepjes langs de deuren. Dat was het geval in Zwolle Zuid en Dieze-Oost. Er is kans dat kinderen zich ook nog op zondagavond gaan melden, want 11 november is eigenlijk de dag! In Assendorp werd vrijdagavond al een optocht georganiseerd. In het Veeralleekwartier gaan de kinderen op maandagavond langs de deuren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Kinderen met lampionnen langs de deuren”

  1. op zaterdag de 10e st. Maarten lopen. Een actie van christeljke mensen die hun eigen christelijke feesten niet meer kennen? 1e paasdag vieren ze toch ook niet op maandag? Mijn kinderen gaan gewoon op zondag 11 november, dat is de dag dat hun lichtje branden mag.

  2. @biblekenners: sint maarten heeft niets te maken met de bijbel. Sint Maarten was iemand die aan de aller armsten deelde. Het feestje zoals het oorspronkelijk was, is een bedelfeest. En bedelen doe je als goed christen niet op zondag. Vandaar dat het op de 11e is, of de avond ervoor.
    Ik geen bijbelkenner, maar uit respect voor de wel gelovigen maar op zaterdag gelopen.

  3. St Maarten is vooral goed voor de middenstand en voor de portemonnaie van de tandarts . De kindertjes zijn onderdeel van het spel der grote mensen …? En medespeler in de ongekende geleende rijkdom van de laatste 30 jaar.

    Heb mijn hele leven in Zwolle gewoond maar pas eind jaren 80( met de opmars van de beurs koersen, grote welvaart, onroerend goed, veel geld voor snoep en zoetigheid) kwam het eerste kindje aan de deur.

    Op het (Katholiek-gezinde) platteland rond Zwolle leefde toen al wel naar me ter ore kwam het Foekepot-feest , maar dan wel met gezonde bedelgiften aan de kindjes zoals fruit en dergelijke…

  4. @Wimpie.

    Goed betoog.
    Inderdaad werd er altijd met de foekepot gelopen en heeft de commercie het St. Maarten-lopen gekaapt.
    Neemt niet weg dat ik het snoepgoed de bedelende kinderen wel gun, maar het zijn wel kinderen die het eigenlijk niet nodig hebben.

  5. Ik heb als kind nog nooit met foeke potten mee gedaan. Was Zwolle denk ik niet katholiek genoeg voor. Heb ik ooit St. Maarten gelopen als kind. Volgens mij niet. Maar toen mijn kinderen jonger waren werd er toch al wel volop gelopen. Dus hoelang deze “traditie”er al in Zwolle is. Geen idee.

  6. De tradities verschillen per landstreek en per tijdsgewricht. Ik liep vroeger op de dinsdag van carnaval met de foekepot. Wij haalden centen op, geen snoep.
    Volgens de feestenalmanak was er rond 11 november op het platteland altijd een feest. De dieren waren naar de stal en de oogst van het land. Uitbundige slachtfeesten waren een doorn in het kerkelijk oog, omdat deze als heidens werden gezien. Dat verstomde toen het slachtfeest samen ging vallen met de viering van St Maarten. Omdat het verhaal ging dat St. Martinus zich in een ganzenhok had verstopt toen men hem vroeg bisschop te worden, speelde de gans een grote rol in het feestgewoel. In Zwolle was er in de Middeleeuwen een speciale ganzenmarkt.
    Tegenwoordig zie je dat bepaald feesten zich over het land verspreiden. St. Maarten is een voorbeeld, maar Valentijnsdag komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar wordt ook steeds meer gevierd. Leuk, toch?
    Hier is nog niemand aan de deur geweest. Nog een dag wachten en dan is het snoep voor onszelf.:)

  7. Gisteren 10 en vandaag 68 bezoekertjes aan de deur gekregen 🙂
    Maakt mij niet uit wie wat van welke dag vindt, de kinderen waren allemaal blij met hun deel. Er zou zelfs nog wel wat meer body aan het geheel mogen worden gegeven voor het behoud of verbetering van de goede sfeer want dat willen we toch, toch??

  8. Voor de saamhorigheid is de St. Maarten invulling geweldig, laat dat duidelijk zijn.

    In de basis is het een bedel-actie van armen die langs de deuren gaan.
    Nu kopen we vooral snoep om uit te delen (eerder boden we mandarijnen aan en dat werd gewaardeerd boven het snoep, nu is dat weer anders en blijven we met het fruit zitten).

    Nu komen er ook 15 kinderen tegelijk aan de deur die 6 woorden zingen en graaien in de snoeptrommel.
    Dat is dan weer jammer..

  9. @suze, dan ligt er een schone taak bij de ouders om het uit te leggen. Of wanneer een school met de kinderen lampionnen maakt, lijkt mij een lesje uitleg ook niet verkeerd.

  10. @suze

    Kinderen weten niet eens de betekenis.

    ,
    de mijne wist het wel. Eerst zelfs nog beter dan ik … had hij op school geleerd (groep 4).
    Vond ik overigens best wel “stoer” 🙂

Reacties zijn gesloten.