Debat over Vuelta 2015 in Overijssel

Zwolle – Moet Overijssel de Vuelta (Ronde van Spanje) in 2015 omarmen? Onlangs werd bekend dat de provincie Drenthe afziet van financiering van het evenement, vanwege de dopingperikelen in de wielersport en het financiële perspectief van Drenthe. Hoe zit dat in Overijssel? Ligt hier een kans of moet de provincie haar vingers er niet aan branden? Zwolle is in beeld als finishplaats van een etappe in de Ronde van Spanje, de Vuelta. De organisatie en de gemeente Zwolle zijn enthousiast.

Op dinsdag 20 november gaan ruim vijftig Overijsselse jongeren hierover in debat met Provinciale Statenleden tijdens het Provinciaal Jeugddebat van jongerenorganisatie NJR op het provinciehuis in Zwolle. Zij komen met voorstellen over actuele, provinciale onderwerpen aan de Statenleden. De provinciale politiek beslist veel voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat zij van zich laten horen. De jonge debaters confronteren onder andere Statenleden Monique van Haaf (VVD) en Tijs de Bree (PvdA) en Jongerenraadslid Roemer Sijmons met hun mening over stellingen en onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden.

Een aantal stellingen:

-Jongeren en Sport: Vuelta 2015

-Jongeren en politiek: afschaffen provincie?

-Jongeren en cultuur: blijven we het Bevrijdingsfestival subsidiëren?

– Duurzaamheid: moet de provincie hier wel in blijven investeren?

Het debat wordt geopend door Statenlid Wim Dalhuisen (PvdA)

. Deelnemende jongeren zijn afkomstig uit o.a.: Enschede, Zwolle, Hasselt, Nieuwleusen, Kampen, IJsselmuiden, Almelo, Nijverdal, Manderveen, Balkbrug, Albergen, Dedemsvaart, Slagharen en Drogteropslagen.

Nationaal Jeugddebat

Niet alleen de jongeren uit Overijssel laten hun stem horen. NJR organiseert ook in alle andere provincies debatten. Door mee te doen aan het Provinciaal Jeugddebat maken jongeren kans op deelname aan het Nationaal Jeugddebat, dat in april plaatsvindt in de Tweede Kamer. Per provincie worden twaalf jongeren geselecteerd die op die dag in debat gaan met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Het Provinciaal Jeugddebat wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel (in de vorm van een subsidie).

Programma

De dag begint voor deelnemers om 09.30 uur. Het debat vindt plaats van 13.30 – 16.00 uur.
Meer informatie via www.jeugddebat.nl.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. niet aan beginnen want wie moet dat allemaal weer betalen .Zwolle moet de komende jaren al bezuinigen en krijgt ook minder geld van het rijk deze vuelte is al door diverse provincie afgewezen .Dat heeft ook te maken dat deze sport niet meer clean bedreven wordt gezien de controle,s op doping gebruik.Dus Zwole brand daar je vingers niet aan


  ⚠️ Meld

 2. geef het geld maar uit aan projecten voor de provincie zelf waar de inwoners wat aan hebben, dit soort projecten kosten handen vol geld en levert niets op voor de provincie niet doen dus


  ⚠️ Meld

 3. Geen prestige-projecten in deze tijd aub.

  Bevrijdingsfestival is overigens weer heel iets anders, dit festival is juist gericht op de regio en gezien de bezoekersaantallen (> 125.000) ook erg succesvol. Als we met de Vuelta een 50.000 bezoekers halen is dat veel denk ik.


  ⚠️ Meld

 4. Onbegrijpelijk dat wij hier nog over moeten debateren. Er is geen geld voor onderhoud in de stad, ook Zwolle moet snijden in tal van projecten. De gemeentebelastingen zullen in 2013 naar alle waarschijnlijkheid weer stijgen. Nederland en ook Zwolle zal de broekriem moeten aanhalen. Het uberhaupt denken om ?? 250.000,- uit te gaan geven aan een sportevenement moet verboden worden. Uiteraard zijn wij er niet met de ?? 250.000,- die Zwolle aan de organisatie moet betalen, tel hier even alle nevenkosten bij op en Zwolle is ?? 500.000,- armer. Uiteraard kan het zijn dat B&W zich weer laten leiden door hun drang om hun CV uit te breiden en tja dan gaat het evenement toch gewoon door.


  ⚠️ Meld

 5. Het is de Ronde van Spanje. Hou het lekker daar. Het is veel geld voor een kleine groep liefhebbers. Een groep die alleen maar kleiner wordt, nu duidelijk wordt dat het merendeel van de fietsers niks anders dan junkies zijn.


  ⚠️ Meld

 6. Het is wel een leuke sponsoractie en donatie voor het noodlijdende Spanje. Kunnen we geen bloemencorso in Barcelona gaan organiseren? Ik ga mee 😀


  ⚠️ Meld

 7. Wat een negatieve reacties allemaal!!!
  Deze sport trekt wel gewoon veel liefhebbers, plus het feit dat er daardoor veel, maar dan ook veel toeristen naar onze stad komen. Een finishplaats zijn is toch een happening.
  Hierdoor krijgt het toerisme in Zwolle (Hotels, restaurants en kroegen) een enorme impuls, ga daar maar vanuit.

  Alleen het tegenargument weegt voor mij veel zwaarder. Het geld is hard nodig voor andere projecten in de stad zelf, waar vooral de inwoners wat aan hebben. Dit is voor mij belangrijker. De toeristen komen hier hooguit een paar dagen en wij ons hele leven, dus daar mag best in geïnvesteerd worden.

  Conclusie: Mocht de Vuelta hier gaan finishen met een etappe, dan juich ik dat zeker toe en ben ik ook zonder meer een van de toeschouwers!
  Mocht de Vuelta hier niet finishen dan zou ik het jammer vinden, maar wel heel logisch. De enorme kostenpost wat hier dan voor uitgetrokken word kan beter besteed worden!

  Amen


  ⚠️ Meld

 8. Ho ho…….

  Hierdoor krijgt het toerisme in Zwolle (Hotels, restaurants en kroegen) een enorme impuls, ga daar maar vanuit

  De finish is een kweste van zo’n 10 minuten hoor. Ongeveer 17.00 uur. Tijdens het wachten bij de finish kan je niets drinken / eten. Daarna gaat iedereen snel weer terug naar huis, want de start de andere dag zal niet in Zwolle zijn.

  Stel je er niet teveel van voor! En dat mag 250.000 euri kosten 😮


  ⚠️ Meld

 9. En dan moet je ook nog treffen dat het zo,n dag dat ze een keer hier finishen dat het slecht weer is dan komt er geen kip kijken en is de gemeente 500.000,00 ?? verder in de schuld geraakt .Waarom zijn de andere provincies zoals Drente afgehaakt.Denk dat die al wel gezien hebben dat ze er enorme kosten mee maken die ze niet terug verdienen .Dus hopelijk zijn ze hier bij deze gemeente ook zo verstandig


  ⚠️ Meld

 10. Beste Student. Deel je mening dat de finish een goede impuls kan zijn voor de horeca. Het is niet aan de gemeente of de inwoners van Zwolle om de horeca te sponsoren of in stand te houden. Als de horeca dit evenement als meerwaarde ziet lijkt het mij vanzelfsprekend dat ook zij zorgdragen voor het benodigde budget. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen inkomen, horeca bezitters dus ook. Dus ik hoor graag goede argumenten en niet inhoudsloze argumenten zoals: het is goedvoor Zwolle, het zet Zwolle op de kaart etc., want die dooddoeners hoor ik het hele jaar al als excuus. Levert het geen financiële winst op dan het geld in de knip houden of besteden aan doelen die er echt toe doen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.