Voortman met Autisme Sportief naar Mount Everest

Zwolle – Voormalig Nederlands en Europees kampioen op de halve marathon Gerrit Voortman zal in mei  2013 met het stichting Autisme Sportief Mount Everest team mee gaan naar de Himalaya . Naast de trek naar het  Mount Everest Base Camp zal Gerrit Voortman net als een groot aantal andere teamleden mee doen aan de Mount Everest Marathon, de hoogste Marathon ter wereld. Autisme is trots op het feit zo’n voormalig top atleet als teamlid te hebben.

gerrit.jpg

Op jeugdige leeftijd is deze in Rijssen geboren atleet met hardlopen begonnen. Gerrit Voortman, met zijn karakteristieke geblokte stijl, staat bekend om zijn ongebreidelde drang tot presteren. Op zijn palmares staan talloze overwinningen. Met name in de noordelijke en de oostelijke helft van ons land stond de inwoner van Steenwijksmoer op vrijwel elk erepodium. Het leverde een prachtige carrière op. Ook internationaal liet Voortman zich gelden. In 1996 werd Voortman de beste Nederlander in de internationale marathon van Berlijn met een persoonlijk record van 2.21.36 In 1997 won hij met overmacht de internationale marathon van Burg Steinfurt. In 2003 werd Gerrit Voortman Nederlands en Europees Kampioen op de halve marathon en tweede op het WK marathon veteranen. Gerrit Voortman  ziet zowel de trekking naar Mount Everest basecamp alswel het lopen van de Mount Everest Marathon als een grote sportieve uitdaging.

Autisme sportief Mount everest team

Autisme Sportief wil met het organiseren van deze reis niet alleen de eigen stichting onder de aandacht brengen, maar ondersteunt ook AutismeCare in Kathmandu. AutismeCare is de enige organisatie in Nepal die zich inzet voor kinderen met autisme.

Reisprogramma

Op 11 mei 2013 vertrekt een groep met 30 deelnemers voor een 24 daagse reis door het Himalaya gebied. Na aankomst in Nepal brengt de groep twee dagen door in Kathmandu. Op 15 mei start de zogenaamde oude expeditie route. Het eerste deel van de reis begint in Jiri en voert de deelnemers over verschillende passen, onder andere de Lamjura pas (3.530 meter) en Trakshindo pas (3.071 meter). Vervolgens stijgt het laatste gedeelte naar Namche. Via Tengboche (3.860 meter), Dingboche en Lobuche komt de groep op 27 mei 2013 aan in Mount Everest Base Camp op 5360 meter hoogte. Tijdens de reis worden rust en acclimatiseringdagen ingebouwd. Zo went men aan de hoogte en het voorkomt hoogteziekte. Tijdens deze rustdagen heeft men ook de gelegenheid om bezienswaardigheden te bezoeken.

In het Base Camp kan men kiezen voor de optie om op 28 mei 2013 in 2 dagen terug te wandelen naar Namche. De andere mogelijkheid is dat men na een rustdag op 29 mei 2013 mee doet aan de hoogste marathon ter wereld, de Mount Everest Marathon. Op 3 juni 2013 vliegt de groep vanuit Kathmandu, Nepal terug naar Nederland met onvergetelijke ervaringen en herinneringen.

Begeleiding

De expeditie wordt geleid door Neil Cottam en Wilco Voulon, die beiden deze tocht in februari 2012 maakten. In Nepal wordt de groep vergezeld door een Nepalese gids en tolk. Deelnemers worden naar aanloop van de reis op alle mogelijke manieren voorbereid en ondersteund.

Informatie

Kijk voor meer informatie en het uitgebreide programma van de reis en het team op www.autismesportiefmounteverestteam.nl

Artikel delen: