SP wil info over asbestsanering woningen Zwolle-Zuid

Zwolle – De SP wil meer informatie over de sloop van huurwoningen in Zwolle – Zuid en de daarmee gepaard gaande asbestsanering. De huurwoningen van SWZ aan de Van Hogendorpware en de Van Hallware zijn onlangs gesloopt. Op dit moment is men bezig dezelfde type woningen aan de Kempenaerware te slopen.

asbest_zwolle_zuid.jpg

SP: "Opvallend is dat in alle gevallen eerst het dak wordt gesloopt en de sloop daarna tijdelijk wordt stilgelegd. Er verschijnen dan waarschuwingsborden voor asbestgevaar. Vervolgens loopt er één persoon enkele dagen in beschermde kleding (pak en volgelaatsmasker) in de buitenlucht om asbest verdachte delen op te rapen. De andere aanwezigen hebben geen beschermende kleding." SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De sloop van deze bouwwerken en de sanering van het asbest roept veel vragen op. Het is opvallend dat omwonenden niet vooraf zijn geïnformeerd over de asbestsanering en zomaar werden geconfronteerd met het asbestgevaar. Vooraf is immers een asbestinventarisatie verplicht. De SP hoopt dat er snel duidelijkheid komt van de gemeente en van SWZ.’

Het lijkt erop dat er bewust is gekozen voor een zogenaamde buitensanering door eerst het dak te slopen en vervolgens de waarschuwingsborden neer te zetten. Een buitensanering is veel goedkoper, maar kan meer gezondheidsrisico’s met zich mee brengen voor omwonenden. De SP kan zich voorstellen dat bij de sloop van het eerste bouwblok het asbest nietsvermoedend werd geconstateerd. Echter bij het derde en zelfde bouwblok zou deze redenatie niet meer op kunnen gaan. Er is blijkbaar bewust gekozen voor deze wijze van werken. De partij vraagt onder andere naar de wettelijke regels, het asbestinventarisatierapport en de sloopvergunning. Ook wil de partij weten waarom er is gekozen voor de ‘buitensanering’.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. SWZ zegt verbaasd te zijn dat de SP eerst de bewoners en de media opzoekt in plaats van eerst opheldering te vragen bij SWZzelf. “Er is niets aan de hand, alles is conform strenge regelgeving gedaan. Vorige week is de arbeidsinspectie zelfs nog geweest en die heeft de gehele werkwijze goedgekeurd”, aldus Kamphuis. De aanwezigheid van asbest was van tevoren bekend, zegt zij. “Dat is van tevoren geïnventariseerd en er is een plan gemaakt om het op een veilige manier weg te halen.” Juist omdat het veilig verwijderd wordt zonder dat gevaarlijke asbestdeeltjes vrijkomen, was het ook niet nodig de buurt daarover apart vooraf te informeren, aldus de zegsvrouw. Ze verwerpt de suggestie dat SWZ geprobeerd heeft de kosten te drukken. “Bij asbest kijken we niet naar de goedkoopste, maar naar de beste en veiligste manier.”

  Bron: Stentor


  ⚠️ Meld

 2. SWZ slaat gewoon terug met dingen die niet kloppen, dat is te verwachten.
  De SP heeft de bewoners niet opgezocht, de bewoners hebben de SP opgezocht omdat SWZ geen bevredigende antwoorden gaf.
  De bewoners zijn in tegenstelling tot te mededeling van SWZ niet geinformeerd over asbestsloop (er is alleen een nieuwsbrief geweest met o.a. een mededeling dat die woningen gesloopt zouden worden).

  De situatie die omwondenden hebben waargenomen was terecht verontrustend en ook liepen er onbeschermde medewerkers binnen de asbest afzetting (zelf gezien!).

  SWZ heeft dit helemaal niet gecommuniceerd met omwonenden, vandaar de ‘onrust’.


  ⚠️ Meld

 3. SWZ had de hele wijk Zwolle zuid wel mogen waarschuwen voor de sloop dat die begon .Er zijn veel mensen die daar langs gingen om boodschappen te doen in het winkelcentrum maar kwamen tot ontdekking dat er hekken stonden .Zonder mededeling in de wijk zo plots afgesloten


  ⚠️ Meld

 4. Ja ja als mvr kamphuis er bij wordt gehaald door de SWZ dan staan er weer stukken in de krant . wij in Pietersteynstr kennen dat maar al te goed.
  En als echt niet meer kan gaan ze wel in overleg zoals hier dus zwolle zuid gewoon door gaan .


  ⚠️ Meld

 5. Niks aan de hand gelijk weer van de hoogste toren schreeuwen die beste mannen kunnen niet anders sanneren want de asbestplaatjes zitten onder de vloeren begane grond dan erbij deze plaatjes bezitten nog geen 2% asbest


  ⚠️ Meld

 6. Technisch gezien is de sanering waarschijnlijk juist aangepakt maar SWZ heeft omwonenden niet geïnformeerd en de situatie wekte bij (heel) veel voorbijgangers zorgen op.
  Er zijn door voorbijgangers wel werknemers binnen de asbest afzetting gesignaleerd die geen persoonlijke beschermingsmiddelen droegen en dat is verboden.
  (dat de inspectie dat bij een steekproef net niet heeft gezien doet niets af het het feit)


  ⚠️ Meld

 7. Tegenover FysioFit aan de Dommel in de Aa-landen wordt ook asbest gesaneerd. Net als hierboven op de foto is daar ook alles afgezet. Maar ook daar lopen onbeschermde mensen rond. Moet je binnen de hekken beschermd zijn, en zo ja, hoe dan? Van die witte pakken?


  ⚠️ Meld

 8. Ik ben in bezit van de DTA papieren maar dat staat los van de vele meldingen van verontruste omwonenden.
  Die meldingen zijn m.i. terecht omdat er veel onduidelijkheid is en ook, zelfs door voorbijgangers (leken op dit gebied), overtredingen zijn geconstateerd.

  @aalander,
  Men moet binnen de asbestlinten (de feitelijke afzetting rondom het risicogebied) voorzien zijn van de wettelijk gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen.
  De hekken rondom een sloopgebied zijn op zich geen bepalende factor.
  Er moet een duidelijke afzetting zijn en die moet als asbest gevaarlijk zijn aangeduid.

  Als er binnen de duidelijke afzetting mensen bevinden die zonder de specifieke beschermingsmiddelen dan zijn ze strafbaar.
  (een asbest saneerder heeft inderdaad een witte overall aan en een volgelaatsmasker op zijn gezicht)

  Bij misstanden moet je eigenlijk meteen foto’s maken; de inspectie komt meestal net als er geen misstanden te zien zijn.  ⚠️ Meld

 9. Siderius op Twitter:

  SWZ in nieuwsbrief Zwolle Zuid: wij hebben u niet geïnformeerd over de sanering van het asbest om onrust te voorkomen.

  ‘Nu is er door berichtgeving van de SP toch onrust ontstaan.’ Onrust is juist ontstaan door gebrek aan informatie over het asbest.


  ⚠️ Meld

 10. De berichtgeving van de SP kwam vanuit de omwonenden.
  De nieuwsbrief is gisteravond rond 20.30 nog rondgebracht.
  De sloop van de woningen gaat er sinds de berichtgeving een stuk rustiger aan toe…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.