FUNDATIEfusions in Theater De Spiegel

Zwolle – Naast de werken van Paul Citroen – die momenteel de foyers van Theater De Spiegel sieren – presenteren Museum de Fundatie en Odeon De Spiegel theaters vanaf 14 november ‘Sacre’ van Gerhard Lentink. Sacre, een drie meter hoge kegelvormige toren waarop een beeld van een in elkaar gedoken vrouw rust, is te zien in één van de foyers van het theater. De uitwisseling maakt onderdeel uit van de reeks FUNDATIEfusions. Weblog Zwolle ging dinsdag al kijken en maakte alvast een fotoreportage.

13-11-2012_plaatsen_beeld_fundatie_in_de_spiegel_04.jpg

Gerhard Lentink (Deventer, 1956) studeerde in 1980 af aan de St. Joost Academie in Breda met als specialisatie monumentale vormgeving . Hij heeft sindsdien naam gemaakt als beeldhouwer van gigantische, tijdloze houten sculpturen. Inspiratiebron voor Lentinks werk vormen ondermeer de klassieke Griekse beeldhouwkunst en de mythologische verhalen van het oude Griekenland. ‘De mythologie is een tijdloze taal, daar houd ik van’, zegt Lentink. Zijn sterk verhalende houten beelden, waarin reuzen, monsters, halfgoden en mensfiguren een prominente rol spelen, vertellen een eeuwenoud verhaal dat in zijn oeuvre een geheel nieuwe betekenis krijgt.

13-11-2012_plaatsen_beeld_fundatie_in_de_spiegel_01.jpg

13-11-2012_plaatsen_beeld_fundatie_in_de_spiegel_02.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Sacre’s toren bestaat uit drie trappen die naar het beeld leiden. Op de trappen is het grafschrift van de Florentijnse architect Filippo Brunelleschi aangebracht: ‘Zo zeer stapelde ik eeuwig, laag voor laag, steen op steen: dat ik aldus stap voor stap, hoog rondcirkelend aan de hemel reikte.’ De ineengedoken vrouw ‘draagt’ een fragment uit het Bijbelboek Hooglied: ‘Lied van de bruidegom op de schoonheid der bruid’. Sacre maakt deel uit van de kunstcollectie van de Provincie Overijssel, die wordt beheerd door Museum de Fundatie.

13-11-2012_plaatsen_beeld_fundatie_in_de_spiegel_03.jpg

Cultuurzaam

Deze uitwisseling past uitstekend in de nieuwe positionering van de Zwolse theaters.“We vatten onze uitgangspunten samen in het begrip cultuurzaam. Cultuur is van ons allemaal en we zetten ons in voor een duurzaam bestaansrecht van cultuur. Met de komst van dit prachtige beeld laten we samen met de Fundatie zien dat we echt menen wat we zeggen. We brengen theater en kunst samen en maken het graag voor iedereen toegankelijk.” Aldus de Zwolse theaterorganisatie.

FUNDATIEfusions

Museum de Fundatie ondergaat momenteel een spectaculaire uitbreiding en heropent eind mei 2013. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert het museum een reeks compacte tentoonstellingen op openbare plekken. Het werk van Gerhard Lentink en de tekeningen van Paul Citroen worden getoond in de foyers van Theater de Spiegel. Deze zijn toegankelijk rond voorstellingen. Bezoekadres: Spinhuisplein 14, 8011 ZZ Zwolle. Aanvullende informatie:
038-4288280, www.odeondespiegel.nl

Artikel delen: