Expositie van historische foto’s van Zwolle

Zwolle – Ze zijn wereldberoemd in Assendorp en Zwolle: Dick en Coleta Hogenkamp. Sinds het midden van de jaren tachtig trekt het tweetal met twee diaprojectoren en twee schermen door Zwolle en omgeving. Op het ene scherm een historische Zwolse foto, op het andere scherm een foto van de huidige situatie.

13-11-2012_opening_fototentoonstelling_door_een_diavoorstelling-hogenkamp_03.jpg

Ooit verzamelden ze ansichtkaarten van Zwolle, maar een jaar of zeventien geleden kregen ze een stapel dia’s in bezit met historische plaatjes van de stad. Het roer ging om. In bejaardenhuizen, wijkcentra en op vergaderingen werden voortaan dia’s gepresenteerd met uitleg van Dick Hogenkamp, vaak voorzien van een komische noot. Inmiddels is de fotocollectie gegroeid tot zo’n 6000 foto’s, bekend onder de verzamelnaam Colectie (met 1 l hoort zo) Hogenkamp. Dinsdagmiddag openden zij de expositie Oud Zwolle in het Cultuurhuis Stadshagen met een dia lezing. De expositie, bestaande uit historische foto’s van Zwolle, is in de maanden november, december en januari elke werkdag te bezichtigen.

13-11-2012_opening_fototentoonstelling_door_een_diavoorstelling-hogenkamp_06.jpg

13-11-2012_opening_fototentoonstelling_door_een_diavoorstelling-hogenkamp_04.jpg

13-11-2012_opening_fototentoonstelling_door_een_diavoorstelling-hogenkamp_01.jpg

Via Les verder meer foto’s…

13-11-2012_opening_fototentoonstelling_door_een_diavoorstelling-hogenkamp_05.jpg

13-11-2012_opening_fototentoonstelling_door_een_diavoorstelling-hogenkamp_02.jpg

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Het is meer dan de moeite waard om de prachtige collectie van het echtpaar Hogenkamp via een diavoorstelling, of anderszins, te aanschouwen.
  Vooral de foto van de schrik van Harculo veroorzaakt een grote glimlach op mijn gezicht.
  Wat w?er’n ze bange vöör ‘m…


  ⚠️ Meld

 2. Nou gekend. Hij kwam regelmatig door de wipstrik, en alleen door de verhalen die over hem de ronde deden. Liepen we een straatje om. Maar volgens mij waren het echte broodje aap verhalen. En was het een erg eenzame man. Een kluizenaar.


  ⚠️ Meld

 3. de schrik zou een buitenechtelijke zoon zijn van prins hendrik, zo ging het verhaal. of dit waar is weet ik niet, hij was (altijd met zijn fiets) overal in de stad wel te vinden, altijd in het zwart gekleed. hij deed niemand kwaad,is met zijn fiets in ittersum onder een auto gekomen en overleden.


  ⚠️ Meld

 4. Heb vroeger als kind de schrik veel geplaagd want woonde in assendorp en daar kwam hij veel langs van uit ittersum.Hij kwam dan bij ons aan de deur het mijn moeder vertellen en kreeg ik straf.De schrik was vrijdags en zaterdags ook altijd op de markt in de stad daar haalde hij vaak sinaasappel kistje uit elkaar voor in de kachel thuis.Hij woonde met zijn moeder aan het spoor bij harculode weg naar de ijsselcentrale.Heb ook wel eens gehoord dat hij in vroegere jongensjaren modeshows had gelopen of dat waar is weet ik niet.Hij schreeuwde wel plots als hij soms achter de mensen liep maar deed verder niets


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door rudy, op 14 november 2012 om 08:31
  de schrik zou een buitenechtelijke zoon zijn van prins hendrik, zo ging het verhaal. of dit waar is weet ik niet, hij was (altijd met zijn fiets) overal in de stad wel te vinden, altijd in het zwart gekleed.

  Dat verhaal is waar volgens mijn moeder en zij kan het weten, want ik ben het resultaat van een one night stand van de Schrik van Harculo en dat maakt mij daarmee ook van Koninklijke bloede.
  Daarom ben ook ik op een stalen ros overal wel in de stad te vinden en ga ik immer in het zwart gekleed.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.