Leren ‘kijken’ in het Landstede Sportcentrum

Zwolle – Precies weten waar het om gaat. Proberen op een zo origineel mogelijke manier te kijken. De juiste compositie bepalen. En dan ook nog eens op net op het moment suprême op het knopje drukken. Sportfotografie is een vak apart. En waar leer je dat beter dan in een sportcentrum? Landstede studenten van de opleiding Fotografie volgden er een lessenreeks Sportfotografie, met als afsluiting een lezing van de bekende Nederlandse sportfotograaf Klaas Jan van der Weij.

14-11-2012_lerenkijkenlandstede.jpg
Foto: Landstede

‘Stuur dertig sportfotografen naar een sportevenement en ze komen allemaal terug met die ene geweldige prestatie’, zegt docent Fotografie Stefan Lanjouw van Landstede Vormgeving & Entertainment. ‘Wat ik ze probeer te leren is om op een originele manier te kijken. Om terug te komen met die net iets andere foto. Dat is wat fotograaf Klaas Jan van der Weij kan. Heeft iedereen de scorende voetballer gefotografeerd, komt hij aanzetten met het door emoties overweldigde jongetje aan de kant. Hij zegt dan wel zo mooi “ik was daar toevallig”, maar hij weet precies de juiste plekjes te vinden, die nuance te laten zien, een extra dimensie aan z’n foto’s te geven, terwijl hij toch ook de sportprestatie precies over weet te brengen. Dat is heel knap.’ Sportfotografie is heel wat anders dan gewone fotografie.

‘Je moet goed rekening houden met de beweging, sportmomenten zijn per definitie heel kort. Je moet als fotograaf donders goed weten wat er speelt in de sport die je fotografeert en dan moet je ook nog op het juiste moment op het knopje te drukken, terwijl je ook nog de compositie in de gaten houdt. Het is karakteristiek voor sportfotografie dat je bijvoorbeeld weet dat een alert paard de oren naar voren heeft staan, anders kom je met de verkeerde foto thuis.’

De sportfotografiereeks bestond uit tien lessen. ‘Ik heb de studenten het verschil uitgelegd tussen mindere en betere sportfotografie. Ze hebben zich verdiept in twee verschillende sporten naar keuze. Ze hebben in het Landstede Sportcentrum volleybal- en basketbalwedstrijden gefotografeerd. En ze hebben portretten gemaakt van de échte topsporters daar, wat natuurlijk veel leuker is dan elkaar op de foto zetten en spelen of je topsporter bent. Dit is écht leren in de praktijk. En als je in een omgeving als het Landstede Sportcentrum kunt lesgeven, dan heb je meteen al de goede sfeer te pakken.

Dat sportgevoel zit in het hele gebouw, dat is prachtig.’ De lessenreeks Sportfotografie werd vandaag afgesloten met een lezing van Klaas Jan van der Weij. ‘Hij is onder andere bekend van de Volkskrant en hij maakt niet alleen prachtige foto’s; hij kan het allemaal ook nog eens heel mooi vertellen. Wat hij aangeeft is precies wat ik ook altijd mijn studenten duidelijk probeer te maken: je kunt nog zulke dure apparatuur aanschaffen, het gaat in eerste instantie om het kijken. Om dat te zien wat de ander niet ziet.’

Landstede-studenten vanuit allerlei opleidingen uit alle Landschappen zetten zich in voor Landstede Basketbal en Landstede Volleybal. Sport vormt een dynamische en motiverende omgeving, waar praktijkleren mogelijk is. Zo assisteren beveiligingsstudenten bij wedstrijden. Studenten Vormgeving houden zich bezig met programmaboekjes en horecastudenten verzorgen de maaltijden voor de teams. Zo valt er voor elke opleiding wel een toepasselijke manier van praktijkleren te bedenken in en rond het Landstede Sportcentrum.

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Kan de lezingen van KJvdW van harte aanbevelen.

    Het kan je helpen in de ontwikkeling van ” fotograaf van sport ” tot Sportfotograaf !


    ⚠️ Meld

Reageer