Basketbalteam Verenigde Arabische Emiraten naar Zwolle

Zwolle – Het nationale team van de Verenigde Arabische Emiraten is het vierde team dat haar opwachting zal maken bij de tweede editie van Basketball Days, het vijfdaagse eindejaarstoernooi in Zwolle.

Frank Voskuijlen was met zijn Haarlem Basketball Week min of meer de uitvinder van het concept: probeer jaarlijks telkens één ploeg uit te nodigen uit een exotisch oord, waar niemand iets over weet. Zo’n ‘dark horse’ uit het deelnemersveld kan mee- of tegenvallen, maar trekt altijd in het begin veel nieuwsgierige fans die ook wel eens willen zien hoe er gebasketbald wordt in landen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. En als ze dan ook nog eens mee blijken te vallen, worden ze door hun underdogrol niet zelden ook nog eens publieksfavorieten. Het ziet ernaar uit dat Gijs Langevoort en consorten erin zijn geslaagd om zo’n dark horse vast te leggen: het nationale team van de Verenigde Arabische Emiraten is de vierde deelnemer aan de tweede editie van Basketball Days.

De VAE 63e van de FIBA wereldranking

De VAE staan op de wereldranglijst van de FIBA als 63e genoteerd. Op diezelfde lijst staan in totaal 82 landen en is Nederland nergens te bekennen. Dat heeft ermee te maken dat er uitsluitend punten voor die lijst zijn te verdienen door deelname aan een eindtoernooi van het betreffende continent van dat land. Aangezien Nederland zich in 1989 voor het laatst voor een EK-eindronde wist te plaatsen, heeft het sindsdien geen punten meer verdiend en is op de lijst uit het zicht verdwenen.

Relatief weinig lengte, maar veel snelheid

De ploeg bestaat uit 4 spelers van Al Shabab, drie van Ahli, twee van Al Wasl, twee van Al Nasr, twee van Sharjah, en één van Baniyas. De VAE telt weinig echt lange mannen, Abdalla Jasim is met zijn 2.05 meter de langste, waarschijnlijk met zijn schoenen aan. Maar was het niet de fameuze coach Dean Smith die ooit de woorden sprak: “basketball is a game of quickness”? Over coaches gesproken: coach Zoran Zupcevic van de VAE is afkomstig van basketballand Bosnië en Herzegovina. Hoewel hij (nog) geen glanzende carrière heeft opgebouwd, mag van hem worden verwacht dat hij het vak verstaat.

Artikel delen:

Reageer