Natuur en Milieu Overijssel zoekt vismeesters

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel organiseert in samenwerking met de Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Oost- Nederland een cursus om nieuwe vismeesters op  te leiden! De vismeesters leren schoolkinderen in Overijssel hoe ze op een verantwoorde manier kunnen vissen en waarom de kwaliteit van het water zo belangrijk is voor plant, dier en mens.

Een half miljoen kinderen in Nederland vist regelmatig. Daarmee zijn ze lekker buiten, komen zij in aanraking met de natuur en leren over de vissen en hun leefgebied. Natuur en Milieu Overijssel wil kinderen vertrouwd maken met de natuur. Daarom participeren wij in het project Jongleren Waterbeheren, waarvan de vislessen een onderdeel zijn. Voor de jongere kinderen zijn ontdekpaden gemaakt, waarin zij opdrachten doen over bijvoorbeeld helder en troebel water, oppervlaktespanning, zuurstof in het water en waterdiertjes. Is vissen jouw grote hobby en vind je het zo leuk dat je het graag aan kinderen zou willen leren? Houd je van de natuur? Kun je overzicht bewaren en vind je het belangrijk dat jeugd verantwoord omgaat met onze natuur, het water, de planten en de dieren? Dan is vismeester worden iets voor jou.

Wat ga je doen?

De kinderen waarmee je werkt zijn 11 à 12 jaar. Voor elke groep geef je twee lessen: een les in de klas en een les buiten aan de waterkant. De les binnen gaat over vissen en waterkwaliteit. Met een duidelijke powerpointpresentatie leer je kinderen over de verschillende soorten vissen, hun gedrag, voedsel en leefomgeving. 

De tweede les is aan de waterkant. Je legt uit hoe een hengel is opgebouwd, welk aas ze kunnen gebruiken bij het vissen en hoe je een vis op verantwoorde manier onthaakt. Deze buitenles doe je samen met andere vrijwilligers.

Wat bieden wij?

Wanneer je je als vismeester aanmeldt, krijg je een introductiecursus van Sportvisserij Nederland en Natuur en Milieu Overijssel. Tijdens deze cursus  leer je meer over de grondbeginselen van het vissen, krijg je biologische kennis van het onderwaterleven (planten en dieren) en gaan we in op de didactiek. Je leert hoe je met een groep kinderen omgaat en hoe je een duidelijke presentatie houdt.

Vooraf aan de cursus krijg je het cursusmateriaal thuis gestuurd en bereid je een huiswerkopdracht voor.

Natuur en Milieu Overijssel regelt de afspraken met de scholen en de Sportvisserij Oost-Nederland zorgt voor de materialen. De lessen zijn voor scholen verspreid over Overijssel, reiskosten worden vergoed.

Planning

De introductiecursus wordt gehouden in december in Zwolle. In het voorjaar organiseren we nog een herhalingsles. Direct daarna worden de vislessen voor de scholen ingepland en kun je alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen.

Opgeven

Iets voor jou? Meld je dan aan bij Natuur en Milieu Overijssel: wester@natuurenmilieuoverijssel of tel.: 038 4250960. Kun je niet in december, meld je dan toch aan, maar vermeld dat er bij.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Goed initiatief. Jammer dat ik zelf niet eens meer de tijd heb om zo nu en dan een hengeltje uit te werpen, anders had het me best leuk geleken.

    Misschien even een kijken nemen bij de Groene Welle? Als ik me niet vergis hebben ze daar nu ook de sportvis academie.


    ⚠️ Meld

Reageer