Isala derde bij Nationale Patiëntveiligheid Award 2012

Zwolle – De Isala Klinieken in Zwolle heeft de derde prijs gekregen in de strijd om de Nationale Patiëntveiligheid Award. Deze prijs is gewonnen met het project Implementatie Veiligheidsmanagementsysteem (VMS). De prijs werd donderdag tijdens het slotcongres van het VMS-veiligheidsprogramma uitgereikt. De uiteindelijke winnaar van de award is het Catharina Ziekenhuis met het project in het geweer tegen medicatiefouten. Het Maasstad Ziekenhuis is tweede geworden met het project preventieve nefrologische zorg loont.

Robbin Thieme Groen, lid Raad van Bestuur Isala: ‘Laat de nominatie voor deze award een inspiratie zijn voor alle medewerkers van Isala, zodat zij zich elke dag weer opnieuw in zetten om de veiligheid van onze patiënten te verbeteren. We mogen trots zijn op wat we hebben bereikt.’ De Isala klinieken hebben de afgelopen 10 jaar intensief gewerkt aan de invoering van het VMS, waardoor de 10 thema’s uit het VMS-programma stevig verankerd zijn in de dagelijkse zorgverlening. De werkvloer, het management en de afdeling Kwaliteit & Veiligheid spelen hierbij een actieve rol. Handelen vanuit het perspectief van de patiënt is daarbij een ‘must’.

Medewerkers, artsen, managers en patiënten kunnen met behulp van diverse instrumenten continu risico’s signaleren, beheersen en waar mogelijk voorkomen. Zo wordt bijvoorbeeld regelmatig de pijn gemeten, de medicatie gecheckt en in kaart gebracht of de vitale functies van patiënten in orde zijn. Het aantal reanimaties in het ziekenhuis is gehalveerd en het aantal bloedvergiftigingen is met 13 % afgenomen op de neonatale intensive care. In februari van dit jaar is Isala officieel VMS gecertificeerd. VMS-veiligheidsprogramma Het landelijk veiligheidsprogramma is opgezet om de risico’s voor patiënten te beheersen en (onbedoelde) schade aan patiënten te verminderen. Uiteindelijke doel is een 50% reductie van onbedoelde, vermijdbare sterfte. Het programma bestaat uit implementatie van een veiligheidsmanagementsysteem en het verbeteren van de patiëntenzorg rondom tien inhoudelijke thema’s. De ziekenhuizen hebben met elkaar afgesproken om voor 31 december 2012 geaccrediteerd te zijn of een gecertificeerd VMS te hebben en de gestelde doelstellingen van de tien thema’s te hebben behaald.

Artikel delen:

Reageer