Romeinse beeldengroep volgend jaar terug in Zwolle

Zwolle – Een belangrijke stap voor de terugkeer van de beeldengroep rond Joan van den Capellen naar Zwolle: de Overijsselse hoofdstad heeft de officiële bruikleenaanvraag gedaan. De verwachting is nu dat het imposante kunstwerk vanaf volgend jaar in de Overijsselse hoofdstad tentoongesteld kan worden.

beeldengroep_joan_van_der_capellen.jpg
Bron: Wikimedia

Zwolle is – samen met partners als de provincie, museum de Fundatie, de Orde van den Prince en dagblad De Stentor – al enkele jaren bezig om de beeldengroep naar de stad te krijgen. De beelden staan momenteel in Rome. De gedachte is dat het achttiende-eeuwse kunstwerk van beeldhouwer Guiseppe Ceracchi in Zwolle beter tot zijn recht komt. De beeldengroep kan een plaats krijgen in de Grote Kerk en is daar – naar verwachting – een publiekstrekker van formaat. In opdracht van een comité van Zwolse burgers maakte de Italiaanse kunstenaar Ceracchi vier marmeren beelden, waarmee hij 37.500 gulden (omgerekend naar huidige bedraggen enkele tonnen) verdiende. Het lukte na voltooiing in 1789 niet om de bestelde beelden in Zwolle af te leveren, omdat Nederland twee jaar eerder was bezet door Duitse troepen. Die militaire actie was bedoeld om de patriottische beweging van Zwollenaar Van den Capellen de kop indrukten. De beelden bleven daarom in Rome staan en raakten daarna in de vergetelheid. Via artikelen in De Stentor werd enkele jaren geleden aandacht gevraagd voor het ‘vergeten’ kunstwerk.

Na veel (diplomatieke) inspanningen is nu het moment gekomen om de officiële bruikleenaanvraag te doen. In de bruikleenaanvraag geeft de gemeente onder meer aan hoe zij praktisch zorg zal dragen voor de beelden als ze in de Overijsselse hoofdstad tentoongesteld staan.

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft zich de afgelopen periode ingezet om het kunstwerk naar de stad te halen. “Zwolle is een toekomstgerichte stad, die grote waarde hecht aan haar (culturele) verleden. De beeldengroep past ook in die gedachte. Ik verwacht dat dit eeuwenoude pronkstuk vele Zwollenaren en bezoekers van de stad zal bekoren. Het is een bijzondere culturele verrijking van de stad, net als bijvoorbeeld de uitbreiding van museum De Fundatie en het moderne media- en cultuurcentrum van Waanders dat in de Broerenkerk komt.”

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Daar waar de ene partij Zwolle in oude glorie wil herstellen breekt een andere partij (de gemeenteraad en de Fundatie met het Oog) die gedachte af. Zo schiet het ook nooit op!


    ⚠️ Meld

  2. Daar waar de ene partij Zwolle in oude glorie wil herstellen , breekt een andere partij die gedachte af…

    Oude glorie herstellen …? ? Die Van Der Capellen beeldengroep heeft nooit en te nimmer in Zwolle gestaan. En van de Fundatie wordt geen steen afgebroken , alleen maar geschikt gemaakt voor de Toekomst !
    Twee maal PLUS dus . Niets minder.


    ⚠️ Meld

Reageer