Zwolle gaat ook voor nul

Zwolle – Wereldwijd sterven elke dag 19.000 kinderen voor hun vijfde verjaardag. Velen van hen sterven door oorzaken die te voorkomen zijn met simpele middelen als vaccinaties, muskietennetten en schoon drinkwater. UNICEF wil een einde maken aan het grote aantal kinderen dat overlijdt terwijl dat niet had gehoeven. Daarom start de organisatie onder het motto ‘We gaan voor nul’ vanaf 5 november een landelijke campagne tegen kindersterfte. Want elk kind dat sterft, is er één te veel. Zwolle geeft gehoor aan die oproep en gaat ook voor nul.

stopper_unicef_zwolle.jpg

In de campagne vraagt UNICEF Nederland aandacht voor kindersterfte met behulp van verschillende landelijke acties, advertenties, commercials en publiciteit op radio en televisie. Zestien bekende Nederlanders, van Paul van Vliet tot Ferry Doedens en van Monique van de Ven tot Willy Wartaal, hebben zich bij de campagne aangesloten. Zij roepen iedereen op mee te doen en ook ‘voor nul’ te gaan. Zwolle geeft gehoor aan de oproep. In de komende maanden zijn er activiteiten, kaart- en productenverkoop gepland.

Eenvoudige maatregelen

De afgelopen decennia is het kindersterftecijfer flink gedaald. In 1990 stierven jaarlijks nog 12 miljoen kinderen onder de vijf en in 2011 waren dat er naar schatting nog 6,9 miljoen. Dat het mogelijk is om kindersterfte terug te dringen, is bewezen. Verschillende ontwikkelingen hebben voor de daling gezorgd. Gebleken is dat relatief eenvoudige maatregelen wonderen kunnen doen. Het uitdelen van met insecticide geïmpregneerd muskietennetten bijvoorbeeld, of het simpelweg inenten van kinderen tegen ziektes. UNICEF lanceerde de afgelopen jaren grootschalige, massale vaccinatiecampagnes tegen de belangrijkste kinderziekten: mazelen, polio, tetanus, kinkhoest, difterie en tuberculose. Meer dan 20 miljoen kinderlevens werden sinds 1990 gered door de vaccins.

De komende jaren wil UNICEF nog meer kinderlevens redden en een einde maken aan het grote aantal kinderen dat overlijdt terwijl dat niet had gehoeven. UNICEF gaat voor nul. En u?

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma’s in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto ‘Unite for Children’ geeft UNICEF Nederland voorlichting over dit werk en werft de organisatie fondsen voor de hulpprogramma’s. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.

Artikel delen:

Reageer