Pronken in Stedelijk Museum Zwolle

Zwolle – In de periode van 9 december 2012 t/m 5 mei 2013 vindt in het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt de tentoonstelling ‘Pronken’ plaats.

les_garcons_hangoor_konijn.jpg

Pronken is zo oud als de mensheid. We pralen, paraderen, prijken en scheppen graag op. Pronken doen we met ons interieur, auto, lichaam, voedsel en nog veel meer. Om indruk te maken lieten overheden in het verleden zilveren voorwerpen maken zoals bekers en schalen. De stad Zwolle liet zelfs in 1667 een speciale zilverkast maken waarin het stadszilver werd bewaard. Deze bijzondere kast is op de expositie te zien. Ook de bijzondere kunstcollectie van een onbekende Zwolse familie wordt getoond. Deze familie is ooit geportretteerd door de Zwolse schilder Hendrik ten Oever. In de kerken zien we vaak een overdaad aan pronk. De aartspriester van Salland liet zich in 1650 portretteren met op de achtergrond de zilveren kandelaars van zijn kerk. Portret en kandelaars zijn voor het eerst weer bij elkaar op de expositie.

Op de dinertafel pronken we graag met bijzondere en kostbare etenswaren en tafelgerei. In de 18e eeuw had Zwolle ook al een beroemde kok. Zijn diploma hangt te pronken bij de dinertafel. In de expositie komen twaalf damesportretten te hangen die worden voorzien van hedendaagse sieraden, een zeer bijzondere combinatie.

Het museum heeft de volgende kunstenaars uitgenodigd te reageren op de pronkstukken uit de eigen collectie:

Les Deux Garçons tonen sculpturen van taxidermie (opgezette beesten). Het zijn absurdistische, soms ook ontroerende sculpturen met materialen die zij bij de preparateur, maar ook op veilingen en bij antiquairs aantreffen. Het theatrale bepaald niet schuwend, presenteren zij hun herten, lammetjes, zwijntjes en andere dieren vaak als Siamese tweelingen of meerlingen. Hierbij gebruiken ze attributen als speelgoedpistooltjes, bankbiljetten en parfumflesjes, voor hen symbolen van angst, noodlot en vergankelijkheid. Internationaal vinden de objecten van Les Deux Garçons veel waardering. In de expositie zullen zij een kunstkabinet samenstellen met objecten uit de museum collectie en hun eigen werk.

Ineke Otte is een succesvol ontwerpster van moderne sieraden, sjaals, verlichting, tafels, glas en objecten. Haar inspiratie vindt ze in de natuur. Ze is bekend van de kleurrijke en vrolijke ontwerpen waarin humor zeker niet ontbreekt. Internationaal is Ineke inmiddels zeer bekend. Ze exposeerde in o.a. Tokyo, Barcelona, New York, Parijs en Londen. Ineke zal haar sieraden combineren met een aantal damesportretten uit de museumcollectie.

Marianne van Heeswijk. Na haar eindexamen kunstacademie Arnhem en Tilburg werkte zij 3 jaar als dessinontwerper in New York. In 1994 startte zij haar eigen ontwerpstudio Villa Heeswijk. Ze verzamelt afgedankte gebruiksvoorwerpen uit verschillende culturen en huiselijke sferen en verwerkt deze met behulp van diverse technieken tot "decadente" illustratieve objecten. De oorspronkelijke functie van elk voorwerp vervalt en krijgt in het geassembleerde object een nieuwe rol. Marianne zal reageren op het stadszilver.

Aan de hand van Pronkstukken uit de eigen collectie van het museum en het werk van bovengenoemde kunstenaars ontstaat een heel nieuw beeld, waar het Stedelijk Museum Zwolle graag mee pronkt.

Tentoonstelling: Pronken Periode: 9 december 2012 t/m 5 mei 2013.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)