Scholieren gaan op de foto met hun studieschuld

Zwolle – Afgelopen maandag was ROOD, jong in de SP op het Carolus Clusius College en Talentstad in Zwolle. Daar konden scholieren op de foto met hun toekomstige studieschuld. “De PvdA en de VVD schaffen de basisbeurs af en voeren een schuldenstelsel in voor nieuwe studenten. Dit leidt ertoe dat studenten afstuderen met gemiddeld 30.000 euro schuld. Daar komen reiskosten nog bovenop, want de OV-kaart wordt ook verleden tijd,” aldus ROOD-woordvoerder Emma Ringelberg.

studieschuld.jpg
“In plaats van goed onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen, wordt het op deze manier een elite hobby.” In tegenstelling tot de enthousiaste scholieren reageerden de scholen fel op de actie van ROOD. ROOD liet met deze actie de scholieren weten dat ze aan hun zijde staan voor goed en betaalbaar onderwijs. Volgens de jonge SP’ers draagt studiefinanciering daaraan bij. Ringelberg: “Het is nu al zo dat kinderen van rijke ouders vaker een hoge opleiding hebben dan kinderen van armere ouders. Die tweedeling kunnen we oplossen, maar een schuldenstelsel maakt het juist erger. Studiefinanciering laat afgestudeerden de ruimte na hun studie aan het werk te gaan zonder schuld die als een molensteen om je nek hangt.”
Artikel delen:
Reacties 28
 1. In tegenstelling tot de enthousiaste scholieren reageerden de scholen fel op de actie van ROOD.

  Deze zin snap ik niet, waren de scholen nu boos omdat de jongeren van de SP deze actie voerden?

  @Achmed, jij scheert iedere student over één kam. Weet niet of Achmed je echte naam is. Maar wanneer ik nu zeg, alle turken deugen niet, ook al ben je misschien wel gewoon Nederlander, vind je dat een terechte uitspraak. Of discrimineer ik dan.

  Vind dat deze studenten gelijk hebben, studeren wordt weer iets voor de happy few in Nederland.  ⚠️ Meld

 2. Wil denk dat die langstudeerboete ook geen oplossing is .want als een student buiten zijn schuld ziek wordt en een deel van zijn studie mist en dan met hun eindexamen niet slaagt.En als die het dan gaat overdoen een langstudeerboete krijgt vind ik ook niet reëel


  ⚠️ Meld

 3. Nee maar wel dag in en dag uit in de kroeg of feestjes en partijen opzoeken tot laat? denk je echt dat ze sochtens in de schoolbanken zitten? Ik vind het wel terrecht dat ze het aanpakken..


  ⚠️ Meld

 4. Ik kan mij vreselijk kwaad maken op reacties zoals die van Evert en Achmed. Mijn dochter studeert op het HBO en werkt keihard en heeft amper tijd om een keer lekker uit te gaan omdat werkstukken/verslagen en tentamens gemaakt moeten worden. Ze komt om 16.00 thuis en kan dan nog aan de slag tot s’avonds laat. Misschien moeten jullie zelf maar eens gaan studeren!


  ⚠️ Meld

 5. Ach Ellen, de reacties van Evert en Achmed hebben de diepgang van een badeend in n pierebadje, niets om je druk over te maken dit soort getroll!


  ⚠️ Meld

 6. Types als Evert en Achmed refereren over het algemeen aan hun eigen studententijd, of hebben dit niet eens meegemaakt.

  Ik zou niet eens weten wanneer ik de tijd zou moeten hebben om doordeweeks de kroeg in te gaan. Ik moet nu al naast de studie een dikke 22 uur per week werken om alles een beetje te kunnen bekostigen. Dat zijn vier avonden van 19:00 tot 0:30.

  Altijd leuk dat ‘hardwerkend’ Nederland meent dat studenten alle tijd van de wereld hebben. Als ik mijn contacturen op school, reistijd (ik woon in Zwolle maar studeer in Leeuwarden, overigens benut ik vrijwel de volledige reistijd om aan mijn opdrachten te werken), thuiswerk uren en bijbaantje bij elkaar optel houd ik beduidend minder vrije tijd over dan iemand die 40 uur in de week werkt. Ik merk het als ik in de vakanties fulltime werk, heerlijk al die vrije tijd in één keer. Gewoon acht uur werken en de rest van de dag lekker aan andere leuke zaken kunnen besteden en weekenden zijn ook echt weekenden waar je geen zak hoeft te doen.

  Het is wel duidelijk, harde werkers als Evert en Achmed hebben het maar zwaar hoor………..  ⚠️ Meld

 7. @Joppuh waarin verschilt de diepgang van een badeendje in een pierebadje met dat van een badeendje in het IJsselmeer 😉

  ontopic: Studeren vergt veel van je, maar dat zie je later (hopelijk) wel terug in je salaris. Daar mag je best wat voor opofferen. Maar de huidige voorgestelde plannen gaan ook mij te ver.


  ⚠️ Meld

 8. @Jasper, dat ben ik helemaal met je eens, ze mogen er best wat voor over hebben. En dat je een deel leent, vind ik ook prima.

  Maar zoals de voor stellen er nu liggen, dat gaat te ver. Nederland ging er altijd prat op dat ze een kennis land zijn. Maar daar blijft nu niets van over.

  En dat de 2 scholen die bezocht zijn, er problemen mee hebben dat er actie gevoerd gaat worden, belachelijk. Wanneer ze aan de salarissen van het personeel komen, mag er wel gedemonstreerd worden door deze leraren.
  Beetje vreemd.
  En wanneer er minder jongeren gaan studeren, heeft dat ook weer gevolgen voor het lerarenbestand op het HBO/universiteit.


  ⚠️ Meld

 9. Ingrid, ik wil je verzoeken om niet meteen op de naam te spelen, jij begint gelijk met discrimineren, ook al is het niet in directie zin, trieste zaak


  ⚠️ Meld

 10. @arnhem99, hoezo vind je dat ik discrimineer. Vraag aan @achmed een mening, over het feit wanneer hij iemand kent, of heeft gehoord van iemand dat studenten, alleen maar feesten en zuipen. Hij denkt dat dit geld voor iedere student.
  En ik heb om e.e.a duidelijk te maken, een vergelijking bij gezet.
  Niets meer en niets minder.


  ⚠️ Meld

 11. Men moet niet studeren. Vroeger was het zo dat als er geen geld was je gewoon niet verder kon studeren.

  Voor de ouders die opgroeiende kinderen hebben is het zaak om alvast wat opzij te zetten. Of na het voortgezetonderwijs eerst een jaartje simpel werk doen. Dan heb je geld om te studeren en waardeer je dat je mag studeren.

  Zo werkt het in het leven. Geld wat je niet hebt kan je niet uitgeven.


  ⚠️ Meld

 12. @Ftits, wanneer je kinderen nu op het punt staan om te gaan studeren, en de studiefinancieering wordt waarschijnlijk het komend schooljaar op de kop gezet. Moeilijk voor ouders met meerdere kinderen om dan nog te sparen.
  En in deze tijd een baantje vinden, dat met de werkjoosheid die nu al hoog is. Vraag maar eens aan de jongeren van nu. Je mag met 15/16 jaar beginnen krijgt 4x een jaar contract voor 0 uur. Dus je moet afwachten hoe vaak ze je inplannen. En met 20 jaar heb je 4x een verlenging gehad, en kunnen ze weer iemand van 16 aannemen.


  ⚠️ Meld

 13. In tegenstelling tot de enthousiaste scholieren reageerden de scholen fel op de actie van ROOD.

  Je kunt dit op een andere manier ook lezen, Ingrid: er zou ook bedoeld kunnen worden dat de docenten fel waren op de plannen van de politiek, terwijl de leerlingen enthousiast over deze actie waren en niet nadachten over de consequenties die hierdoor gaan komen…
  Kortom: lees niet te snel iets dat er niet staat, want ik lees het dus zoals ik net schreef…


  ⚠️ Meld

 14. @Marianne, ik denk persoonlijk, dat wanneer de scholen ook tegen de plannen in het regeer akkoord zijn. Dat het er anders had gestaan.
  Dat is mijn conclusie. En zover ik weet is de SP ook tegen de plannen van het regeerakkoord.
  En juist wanneer leerlingen niet weten wat de plannen met de studiefinanciering zijn, is het goed dat deze groep bij de scholen langs gaat.


  ⚠️ Meld

 15. Ik moet nu al naast de studie een dikke 22 uur per week werken om alles een beetje te kunnen bekostigen. Dat zijn vier avonden van 19:00 tot 0:30.

  😮

  nou nou wat erg
  straks op je 28 goed betaalde baan 40 jaar plezier;):D8)


  ⚠️ Meld

 16. Dit vind ik de domste fout die ze kunnen maken, ik als student wil heel graag door studeren, ik kom uit een alleenstaande ouder gezin en werk al vanaf mijn 13e met een krantenwijk en vanaf men 15e bij een mode kledingzaak ik ben nu 20 maar heb nog steeds alles altijd alleen betaald, door deze studiefinanciering heb ik de kans om door te studeren weet je wat er allemaal betaald moet worden om te kunnen studeren tegenwoordig verwachten ze dat je 1, 2, 3 geld hebt. Ik werk kei en kei hard om wat te verdienen en denk je echt dat ik daar wat van over hou ik mag blij zijn dat ik de maand doorkom, andere rekeningen moeten ook betaald worden.

  En uitgaan denk je dat ik daar dan nog geld voor heb NEE!!, Ik zeg maak er gewoon geen lening van want je zadelt de mensen alleen maar met nog meer problemen op, niet alleen voor de studenten is dit vervelend maar ook voor de economie.


  ⚠️ Meld

 17. Ingrid, jij vatte het goed op;
  de scholen reageerden erg negatief op de actie van ROOD en stuurde ze weg (zelfs buiten het schoolplein, in openbare ruimte, was niet oké).
  Het is jammer dat scholen per definitie slecht reageren op zoiets als dit. Jongeren, en al helemaal in de bovenbouw, zijn prima in staat hun eigen mening te vormen; school heeft daar een belangrijke taak in. Door politieke partijen te weren van schoolgebied en -programma werken ze dit echter tegen.


  ⚠️ Meld

 18. Wat een vreselijk gezeur over studenten, misgunt men hier anderen iets?
  >:( Afschuwelijk wat een nare mentaliteit bemerk ik bij mensen.
  Waarom misgunnen jullie studenten hun jeugdjaren, studie en gelden etc. Zelf iets gemist?
  Blijkbaar want als men zo denkt, heeft men weinig geleerd.
  Waarschijnlijk alleen hoe men in een zure citroen bijt.
  Bah misselijkmakend, en aub studenten verdedig je niet t.o dit lage niveau mensen.:'(


  ⚠️ Meld

 19. @EmmaR, jammer dat het zo moet. Maar ik hoop dat deze jongeren alleen door jullie aanwezigheid, en het feit dat jullie werden weggestuurd, zich (zijn) gaan verdiepen wat ze te wachten staat wanneer ze plannen hebben voor een vervolg studie.  ⚠️ Meld

Reageer