Fietsers van harte welkom in Zwolle

Zwolle – Zwolle heet mensen die met de fiets het centrum bezoeken van harte welkom. Daarom zijn er de komende op zaterdagen gastvrouwen- en heren aanwezig die fietsers in de binnenstad verwelkomen. Ook wordt bij de bewaakte fietsen-stallingen in de binnenstad chocolademelk uitgedeeld. Gebruikers van deze stallingen maken daarnaast kans een stadsfiets te winnen. Hiermee wil de gemeente bezoekers laten ervaren hoe gastvrij Zwolle is en hoe goed de fietsparkeervoorzieningen zijn, zodat ze vaker voor Zwolle kiezen om te winkelen, recreëren en ontmoeten.

fietsparkeren_5.jpg

De gastvrouwen en –heren verwijzen bezoekers naar de bewaakte en gratis fietsenstallingen. Dit doen zij op de locaties waar regelmatig buiten de rekken wordt geparkeerd, namelijk op de Grote Markt, het Rodetorenplein en het Meerminneplein. Op deze plekken geven geparkeerde fietsen regelmatig overlast voor andere bezoekers. Het beleid van de gemeente Zwolle is daarom om op of nabij deze locaties meer stallingen te realiseren. Als blijkt dat dit voldoende capaciteit oplevert, worden naar verloop van tijd de fietsen verwijderd die niet in de rekken staan. De gastvrouwen en –heren brengen dit beleid onder de aandacht van fietsers die hun fiets buiten de rekken willen plaatsen en wijzen hen op het alternatief in de bewaakte stallingen.

‘In Zwolle is altijd plaats’

De acties maken deel uit van de campagne ‘In Zwolle is altijd plaats!’. Met deze campagne wil de gemeente Zwolle, samen met de winkeliersvereniging Citycentrum, Horeca Nederland afdeling Zwolle en de Fietserbond de toegankelijkheid en het ruime aanbod aan parkeervoorzieningen onder de aandacht brengen. Hierbij gaat het niet alleen om de parkeervoorzieningen voor auto’s maar ook voor fietsers. Mede dankzij deze parkeervoorzieningen behoort de Zwolse binnenstad tot de top tien van de meest gastvrije binnensteden van Nederland.

Gratis, bewaakte stallingen

In de Zwolse binnenstad is voldoende ruimte om fietsen te stallen. In de rekken op straat, maar beter nog, in de bewaakte fietsenstallingen. Het parkeren van fietsen in de stallingen op het Meerminneplein, Maagjesbolwerk en Pletterstraat is gratis en veilig. Deze stallingen bevinden zich ook nog eens op korte afstand het centrum. De winkels en horecagelegenheden zijn hierdoor eenvoudig en snel te bereiken. Mobiele fietsenstallingen In Zwolle wordt veel gefietst; vooral in de weekenden komen velen met de fiets naar het centrum. Om die reden plaatst de gemeente op zaterdagen een extra (mobiele) bewaakte fietsenstalling op het Grote Kerkplein. Deze mobiele stalling bevindt zich pal in het centrum. Daarnaast plaatst de gemeente tijdens het IJsbeeldenfestival op het Rodetorenplein een mobiele stalling op de Melkmarkt (ter hoogte van Las Rosas en de Belgische Keizer). Deze onbewaakte stalling biedt plaats aan 92 fietsen en is zeven dagen per week geopend. Dankzij de extra stallingen is er op deze twee locaties voldoende ruimte om fietsen te stallen en is er geen reden meer fietsen buiten de rekken te plaatsen. www.zwolle.nl/altijdplaats

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Zo’n briefje aan je fiets is leuk…. als er dan ook een tekst op staat waaruit een warm en oprecht welkom blijkt.

  Deze tekst is een verre van warm en oprecht welkom.


  ⚠️ Meld

 2. Meer stallingen bij rode toren plein en melk markt. Geloof het nou eens gemeente, mensen hebben echt geen zin om 50/100 meter daarvoor te lopen.


  ⚠️ Meld

 3. De Melkmarkt was toch al een onbewaakte stalling?
  Daar wordt altijd druk gebruik van gemaakt. Als ik de Melkmarkt over kijk, zie ik een zee van staal en is iedere boom dan wel paal bezet en in gebruik als fietsparkeerplek.

  Overigens zou het gastvrij zijn als de bewaakte fietsenstallingen ook buiten winkeltijden zouden zijn.


  ⚠️ Meld

Reageer