Ruzie binnen SP rond Zwols statenlid

SP-statenlid Düzgün Yildirim zegt dat zijn eigen partij een ‘hetze’ tegen hem voert om te voorkomen dat hij morgen als Eerste Kamerlid wordt gekozen. Het Overijsselse Provinciale Statenlid is onverwacht door de vele voorkeursstemmen als een komeet omhoog geschoten en kan nu aanspraak maken op een zetel in de Eerste Kamer.

Het SP-bestuur probeert hem nu op allerlei manieren te dwingen af te zien van die zetel. De 43-jarige SP’er is zwaar teleurgesteld in zijn partijgenoten. ‘Ik heb me al die jaren probleemloos ingezet voor de partij. En ineens gaat het mis. Dat betreur ik zeer’, zegt hij in Trouw. Yildirim zegt zijn verkiezing te zien als een erkenning dat hij goed bezig is. De Turkse televisie is inmiddels op de zaak gedoken omdat men daar vermoedt dat de SP discrimineert. ‘Ik ben van origine een Koerd en van huis uitheb ik een besef van onrecht en onrechtvaardigheid meegekregen. Daar doet me dit conflict aan denken’, zegt hij tegen de krant. De Partijraad moet over twee weken beslissen of Yilidirim zijn Eerste Kamerzeteld weer moet inleveren.

Bron: de Telegraaf

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Ik snap de SP wel… (voor het eerst in mijn leven)
  Die kerel heeft het iq van een bos wortels.
  En hij spreekt ook nog eens zeer gebrekkig nederlands

  Vergeet nooit meer het debat over het fc-zwolle stadion.
  Hij en die rooie van vrouw van hem wisten dat ze tegen gingen stemmen. zoals ze altijd al tegen gingen stemmen!

  Ging hij daar een beetje provocerend met een zwolle sjaal om zitten.
  Gelukkig voor hem moest hij die op last van de politie af doen.


  ⚠️ Meld

 2. Beste heer Yildirim bij voorbaat alvast gefeliciteerd met uw benoeming.

  Met name de SP moet toch weten dat we in een democratie leven en dat wanneer de heer Yildirim met voorkeur stemmen in de kamer komt dient men daar respect voor te hebben.

  Wanneer de informatie die in dit bericht staat (ik geef de SP een voordeel van een twijfel) correct is moet ik zeggen dat ik dit zeer teleurstellend vind van een partij de gelijkheid verkondigt

  Jeffrey Littel
  D66  ⚠️ Meld

 3. ja hoor daar gaan we weer het zal wel weer discriminatie zijn ?
  dat gezeik daar wordt ik toch zo schijtziek van .
  en wat de heer yildrim betreft stap je toch over naar een andere partij daar ben je toch wel goed in ;D


  ⚠️ Meld

 4. Deze man en “rode”vrouw spelen graag de underdog en als ze in deze rol zitten, zijn ze zielig en proberen dit verder uit te buiten.


  ⚠️ Meld

 5. De mensen die zich hier afreageren op dhr yldirim moetenals ze zo goed overal van op de hoogte zijn en deze man zo veroordelen zelf eens op die plaats politiek bedrijven dan temperen ze wel een beetje met hub kritiek.Ik heb deze man mijn stem gegeven bij de statenverkiezing en hoop dat de SP hem niet belet om zijn plaats in de 1stekamer in te nemen mocht dat wel het geval zijn dan zullen met mij vele SP kiezer de SP de volgende keer laten vallen met stemmen.Ik wens hierbij dhr yldirim heel veel succes op zijn zetel in de 1ste kamer.


  ⚠️ Meld

 6. Vergeef me mijn onwetendheid, maar wat is uberhaupt het belang van de eerste kamer? Af en toe een wetje tegenhouden? Laat de SP ervoor pleiten de hele 1e kamer af te schaffen ;D


  ⚠️ Meld

 7. nou ik heb niet gestemd op die overloper en zal ook nooit op de sp stemmen al was het alleen al om dat gezeik om het stadion


  ⚠️ Meld

 8. Iemand die gekozen is mag gewoon gebruik maken van zijn rechten. Als hij geen overeenkomst heeft gesloten om hiervan af te zien, lijkt het me moeilijk om daar iets tegen te ondernemen. Een mondelinge afspraak zou al legitiem zijn, maar indien het niet op papier staat vind ik het niet getuigen van een proffessionele aanpak: Dan krijg je een wellus-nietus-spelletje met allerlei verdachtmakingen: Daar zijn dan de SP en Yilderim beide slachtoffer van: Dit maakt mij verder niet veel uit, maar indien ik bij de SP was zou ik extreem grote bezwaren hebben tegen deze situatie…. …en dan zou ik niet eens alle schuld bij Yilderim leggen als hij wel belooft heeft om de zetel af te staan.

  Jeffrey Littel, -aangenaam kennis te maken-, geeft heel aardig aan dat we in een Democratie leven. Iemand die gekozen is en die zich niet heeft opgeworpen als lijstdrukker, heeft het recht om de wensen van de stemmers uit te voeren.

  Het argument dat Yilderim van origine Koerd is en dat hij daardoor het besef van onrechtvaardigheid heeft, vind ik getuigen van generaliserende principe’s: Alsof alle Koerden hetzelfde zijn en dat er bij Nederlanders(?) het niet zo vanzelfsprekend is dat men begaan is met het onrecht in deze wereld.

  De Turkse Televisie moet al helemaal niet gaan zeuren dat Yilderim wordt gediscrimineerd: Wat doet Turkije NU in Irak?: Volgens mij zijn de Turken-zelf bezig met een fysiek geweldadige campagne tegen de Koerden…..

  De partijraad zal zich beraden over deze situatie: Staat de partij dan boven het concept van voorkeurstemmen? Zelfs als er geen contract tot afstaan van stemmen in opgesteld?

  Yilderim ?©n de SP, zijn een belediging voor het an-sich aardige gedachtengoed dat ze bezigen: Hopelijk weten ze dit snel intern op lossen,.. maar waarschijnlijk wordt dat lastig als men elkaar in de media gaat bestrijden… Vr.Gr.R.


  ⚠️ Meld

 9. Het gebrek aan democratie binnen de SP wordt hiermee weer eens pijnlijk duidelijk. De SP is namelijk van mening dat haar eigen partijraad moet beslissen of keuze van de kiezer de juiste is geweest.
  In dit geval is deze kiezer niet de burger, maar de leden van de provinciale staten. Desondanks zijn het, door het getrapte systeem, nog steeds kiezers. Kiezers die door de SP blijkbaar niet serieus worden genomen, want men wil deze keuze van de kiezer door de partijraad laten beoordelen en daarna pas ten uitvoering laten komen.

  Het allerergste is nog dat de kiezers in dit geval door de SP zelf aangestelde volksvertegenwoordigers zijn.

  Volksvertegenwoordigers waar de SP blijkbaar dusdanig weinig vertrouwen in heeft, dat men haar stemgedrag door de partijraad wil laten goed of afkeuren. Wat moet dat worden als het straks om echt belangrijke onderwerpen gaat. Die SP partijraad mag straks wel elke week bij elkaar komen.

  Laten we god op onze blote knie?«n bedanken dat ze in Overijssel niet in de gedeputeerde staten zijn gekomen. Voor iets triviaals als het stemgedrag voor de 1e kamer moet de partijraad beslissen. Als ze zouden moeten besturen zou Mao Jan er een dagtaak aan hebben om alle besluiten goed te keuren.  ⚠️ Meld

 10. SP-statenlid Yildirim uit Zwolle is dinsdagmiddag be?«digd als lid van de Eerste Kamer. Yildirim is met voorkeurstemmen gekozen.

  Het partijbestuur van de SP had een beroep op Yildirim gedaan om zijn zetel niet te aanvaarden. De SP vindt dat de volgorde aangehouden moet worden van de lijst die door de partij is vastgesteld. Yildirim wil het aan de partijraad van de SP overlaten of de lijst zwaarder moet wegen of de voorkeurstemmen. De partijraad komt volgende week zaterdag bij elkaar. Als de leden vinden dat Yildirim de zetel moet opgeven, dan doet hij dat.

  Bron: RTV Oost


  ⚠️ Meld

Reageer