Roel Bakker wint negende Bartjens Rekendictee

Zwolle – Het negende Bartjens Rekendictee is onder grote belangstelling afgenomen onder ruim 150 kandidaten, onderverdeeld in vijf categorieën. De finale vond vrijdagavond plaats op hogeschool Windesheim te Zwolle. Winnaar van de finale is Roel Bakker uit Ede geworden, eigenaar van een zorgboerderij. Naast het Stentor telraam, ontving Bakker een arrangement van Librije’s hotel. Hij mag zich een jaar lang ‘beste rekenaar van Nederland’ noemen.

 

23-11-2012_bartjens_rekendictee_hogeschool_windesheim__07.jpg

 

Na het welkomstwoord van voorzitter Jaap Vedder van Bartjens Rekendictee liet de techniek van de stemkastjes de finalisten enige minuten in de steek, waarna de rekenaars aan de slag gingen met veertien pittige rekenopgaven. Dit gebeurde onder leiding van presentator Marjolein Kool, die op enthousiaste wijze de actueel getinte sommen aan elkaar praatte. Oud burgemeester van Nijmegen en voorzitter HBO-raad, Thom de Graaf fungeerde  als juryvoorzitter.

23-11-2012_bartjens_rekendictee_hogeschool_windesheim__03.jpg 

23-11-2012_bartjens_rekendictee_hogeschool_windesheim__04.jpg
Burgemeester H.J. Meijer ook van de partij…
 
23-11-2012_bartjens_rekendictee_hogeschool_windesheim__01.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

 

Winnaars in vijf categorieën

Tijdens de finale zaten vele internetfinalisten, scholieren, Pabo studenten, sponsoren en prominenten te zweten op de veertien pittige rekenopgaven. Met behulp van kladpapier, pen en de grijze cellen moesten de antwoorden in de stemkastjes ingevoerd worden. Bij de scholieren kwam Max Michiels van het Beekvlietgymnasium uit St. Michielsgestel met 120 behaalde punten als beste uit de bus en bij de pabostudenten was Wesley Rood van Hogeschool Edith Stein uit Hengelo met 150 punten wederom favoriet. Beste prominent werd oud kampioen Epi van Winsen met 185 punten. Bij de sponsoren Douwe Jan Douwes namens Stenden hogeschool met 155 punten. Beste internetter en tevens overall winnaar Roel Bakker uit Ede behaalde als enige finalist 200 punten en deed er slechts 274,17 seconden over. Mooie prijzen voor alle finalisten

Tijdens de voorronden ontvingen de scholieren en studenten een leuk spel en tijdens de finale een trofee namens RTV Oost. De internetters ontvingen een VVV bon en deelnemers van ver een hotelovernachting bij Hotel Lumen in Zwolle. Tijdens de finale ging de beste scholier naar huis met een prestigieus wiskundezomerkamp, aangeboden door Wegener Nieuwsmedia. Tevens mag hij de titel ‘Jongste rekentalent’ op zijn naam schrijven. De beste pabo student kreeg een trip voor 4 personen naar Londen en het Science museum, aangeboden door wetenschap&techniek professional. De Librije arrangementen ging naar de beste sponsor en naar Roel Bakker als overall winnaar. Alle winnaars ontvingen naast deze prijzen een luxe boeket bloemen en uitgebreid spellenpakket van 999 games uitgereikt door juryvoorzitter Thom de Graaf en Nees Westerhout (Dagblad De Stentor).

De negende editie van het rekendictee is georganiseerd door Zwolle Marketing in opdracht van Stichting Bartjens Rekendictee. Deze stichting heeft als doel rekenen op een vermakelijke, spannende manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Gezien het enthousiasme dat leeft onder de deelnemers ‘rekent’ de organisatie volgend jaar op nog meer landelijke belangstelling.

Het Bartjens Rekendictee wordt mede mogelijk gemaakt door De Stentor, hogeschool Windesheim, Gemeente Zwolle, Rabobank IJsseldelta, acht regionale (Wegener)dagbladen, de Weekkrant regio Randstad, Rodi Media Noord-Holland, RTV Oost, Hogeschool Utrecht, CPS, ROC van Twente, Stenden hogeschool, Van Gorcum, NVORWO, Fidato, Hotel Lumen, 999 Games, Wetenschap & Techniek Professional en Zwolle Marketing.

Kijk voor meer informatie op http://www.bartjensrekendictee.nl

23-11-2012_bartjens_rekendictee_hogeschool_windesheim__02.jpg

23-11-2012_bartjens_rekendictee_hogeschool_windesheim__06.jpg 

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Geweldig knap van de winnaar en dan vooral de snelheid waarmee hij de 14 sommen heeft opgelost ! Een kleine 20 seconden per opgave, hoe is het mogelijk !!!

  De grote bottleneck in dit diktee is de toegewezen tijd.

  Als ik de sommen bekijk, ik heb ze ook wel gemaakt (en de meeste opgelost, maar merendeels met tijdoverschrijding), doet het nivo me denken aan de opgaven bij de toelating aan de HBS in de jaren 50-60. We kregen toen ook oa ingeklede vergelijkingen, die we rekenkundig moesten oplossen -lastig!- Later op de HBS konden we dergelijke sommen algebraïsch oplossen wat veelal eenvoudiger ging en een strikt logische vergelijking opleverde.

  Kijk b.v. naar de opgave van Patty Brard en ‘Vijftig Tinten Grijs’ als voorbeeld.
  Ook het wc potten wegslingeren van de drie prinsen valt in deze categorie.

  Daarmee heb je meteen wel de moeilijkere opgaven samen met die waarbij snelheid een gegeven is en het schrikkeljaar probleem op 29 februari met de woensdag- viering voor ons aller Sonja Barendt .

  Voor de rest is het vermenigvuldigen en vooral delen naar kleine getallen en een goede kennis van de tafels en oa de GGD (grootste gemene deler) en dat allemaal razendsnel zonder rekenmachine .

  Wat een geinige en alternatieve oplossing is er gegeven bij som 12, middels de
  algoritme van Euclides ! Euclides de grote Griekse wiskundige en grondlegger van de Meetkunde zoals we het nog altijd leren op de middelbare school.

  Geweldig initiatief van Zwolle , heel leuk en leerzaam.  ⚠️ Meld

Reageer