‘Kleren uit’ in de Watertoren

Zwolle – Zaterdag is in de Watertoren op de Turfmarkt de expositie ‘Kleren uit’ geopend. Beeldend kunstenaars Mette van der Meulen en Hannah Steendam tonen van 24 november t/m 9 december hun visie op mode en kunst.

Mette van der Meulen en Hannah Steendam (beiden afgestudeerd aan ArtEZ Zwolle, richting Fine Arts) zijn modeliefhebber en kunstenaar. In de expositie ‘Kleren Uit’, hebben zij deze passies verenigd. Mode en kunst zijn altijd al twee disciplines geweest die elkaar beïnvloedden, denk aan ontwerpers als Victor en Rolf, denk aan Lady Gaga die in de meest uitbundige kunstzinnige creaties op het podium rondloopt. Meestal zijn het de ontwerpers die van hun kleding artistieke hoogstandjes maken. Mette en Hannah draaien de rollen echter om, en zoeken in hun beeldende werk de raakvlakken met mode.

 

Zo ontstaan er ruimtelijke installaties die een nieuw licht werpen op het raakvlak tussen deze twee onderwerpen. Geinspireerd door materiaal, patronen en kleuren van kleding en andere aan mode gerelateerde voorwerpen, ontwikkelden zij een expositie waarin deze onderwerpen op een andere manier belicht worden. Het kledingstuk wordt van zijn alledaagsheid ontdaan en verheven tot kunst.

De expositie zal te zien zijn t/m 9 december, op zaterdag en zondag van 13 tot 17.00 uur. Locatie: Mens in de Ruimte, Turfmarkt 1 in Zwolle. Voor meer info: kijk op www.mensinderuimte.com

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Nooit geweten dat als ik de was ophang ik tegelijkertijd modeliefhebber ben en kunstzinnig bezig bent. Dat biedt mij weer een geheel nieuw perspectief.  ⚠️ Meld

 2. Tjonge, inderdaad een eye opener. En ik altijd maar denken dat ik een regelrechte cultuurbarbaar ben! 😛 (en dat ben ik volgens mij nog steeds)


  ⚠️ Meld

 3. Wat Zwolle betreft niet een subsidie voor de hobby van directeur Keuning om iets eigens (OOG) op een museum te plaatsen, of subsidie voor een Sportgala waar alleen maar ‘Black Tie’ welkom is (en dus niet de gemiddelde Zwolse burger).


  ⚠️ Meld

 4. Om even een misverstand uit de weg te helpen: wij zetten onze exposities geheel zonder subsidie op. Alle exposities en evenementen evenementen die wij organiseren financieren we dus geheel zelf. De meeste kunstenaars die wij uitnodigen zijn recent afgestudeerden die door middel van een bijbaantje het hoofd boven water proberen te houden. Niks geen subsidie of uitkering dus 😉

  Ik nodig jullie allen (kunstliefhebbers en cultuurbarbaren 😉 ) wél van harte uit om te komen kijken. De foto’s die je hierboven ziet zijn overigens niet het uiteindelijke werk, er is nog het een en ander aan veranderd d.m.v. verlichting, blacklight etc.

  Hopelijk tot ziens!

  Mens in de Ruimte


  ⚠️ Meld

 5. Jammer dat de jassen van lichtgevend materiaal (dus niet de blacklight versie) niet goed op de foto staan. In het echt maakte deze echt indruk. Zeker de moeite waard om even te kijken.


  ⚠️ Meld

 6. Als ik Weblog Zwolle was zou ik nooit meer bij die amateurs op reportage gaan! En de getoonde foto op Facebook is nogal slecht. Ondankbaar zeg!


  ⚠️ Meld

 7. Wat een vreemde reactie Mariane, ik zie nergens een bericht van de kunstenaars dat ze ondankbaar zijn?

  Ik vind het super dat de kunstenaars in deze barre tijden gewoon keihard doorgaan, zonder helpende hand, zonder vetpot, niet bij de pakken neer gaan zitten en hun muze achterna jagen.

  Ik met de veiligheid van mijn 9 tot 5 baantje heb daar wel respect voor!  ⚠️ Meld

 8. Ik kan de reactie ook niet helemaal plaatsen. Mijn gok is dat het enigszins gebaseerd is op deze reacties:

  Mens in de ruimte:

  De foto’s die je hierboven ziet zijn overigens niet het uiteindelijke werk, er is nog het een en ander aan veranderd d.m.v. verlichting, blacklight etc.

  Martijn:

  Bovenste foto’s doen in mijn ogen ook behoorlijk onder aan het resultaat.

  Mens in de ruimte:

  Ik heb tijdens de opening wel wat foto’s gemaakt met mijn mobiel. Door het weinige licht laat de kwaliteit te wensen over,

  Alleen de eerste quote geeft slechts aan dat het werk nog niet af was maar de foto’s of kwaliteit van de foto’s wordt niet besproken

  De tweede quote zou het wel op kunnen slaan maar voor zover ik het begrijp is Martijn niet de kunstenaar zelf maar ook alleen een toeschouwer die waarschijnlijk ook het uiteindelijke werk gezien heeft en dat vergelijkt met de foto’s. Hoewel hier de link tussen foto en werk wel gelegd wordt, zie ik weinig ondankbaars en al helemaal niet vanuit de kunstenaar

  De derde quote gaat wel over een slechte kwaliteit foto maar daar wordt gesproken over _eigen foto’s_ en niet over het materiaal van Weblog Zwolle.

  Kortom: ik kan het dus ook niet helemaal plaatsen.

  Wat ik me wel afvraag is of die eerste foto wel het bedoelde resultaat heeft. Ik zie daar enorme schaduwen die vast niet afkomstig zijn van de flits van de fotograaf (behalve als die de flits op een andere plek geplaatst heeft en op afstand heeft bediend maar daar ga ik niet vanuit)


  ⚠️ Meld

 9. Beste Mariane.

  Je reactie roept ook bij mij nogal wat vragen op. Zoals ik hierboven al heb gezegd, heb ik tijdens de opening wat foto’s gemaakt met mijn mobiel. Nu weet ik niet of jij wat weet van fotografie, maar voor het maken van foto’s in een donkere ruimte met weinig verlichting heb je een goede camera nodig met een statief, twee dingen die ik op dat moment niet bij me had. De foto’s had ik eigenlijk alleen op facebook gezet als een kleine impressie van het evenement voor de aanwezigen. Toen hier de discussie ontstond over hoe het werk er in het echt uit zou zien heb ik de link naar de foto’s geplaatst, zodat de lezers een indruk konden krijgen hoe de expo er in het echt uitzag. Ik had heel duidelijk aangegeven dat de kwaliteit van mijn foto’s te wensen overliet. Wij willen zelf natuurlijk ook mooie professionele foto’s van onze expositie, alleen is het er nog niet van gekomen deze te maken.

  Daarnaast: waarop baseer je dat wij amateurs zijn? In het artikel staat duidelijk dat de twee exposerende kunstenaars zijn afgestudeerd aan de kunstacademie.

  Als derde: waar baseer je op dat wij ondankbaar zijn? Als je in een van mijn reacties iets leest wat als ondankbaar kan worden opgevat, zou ik graag willen dat je dat citeert en hieronder zet. Wij zijn namelijk absoluut niet ondankbaar, dus als je dat zo hebt geinterpreteerd zet ik dat graag even recht.

  Verder nodig ik nogmaals iedereen die dit leest uit om dit weekend langs te komen. Wij zijn zelf namelijk heel trots op deze expositie, en ik hoop dat de positieve reacties van Floor, Martijn en Karin duidelijk maken dat het de moeite waard is om even te bekijken! 🙂

  Amelieke van de Lavoir – Mens in de Ruimte


  ⚠️ Meld

Reageer